Judoistka Majlinda Kelmendi je postala junakinja Kosova, kateremu je priborila zgodovinsko prvo olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Judoistka Majlinda Kelmendi je postala junakinja Kosova, kateremu je priborila zgodovinsko prvo olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Majlinda Kelmendi, judo
Ob prejemu zlate medalje so 25-letnico iz Peči razumljivo premagale solze, saj je celotno Kosovo pričakovalo odličje v Riu. Foto: Reuters
Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten je bila na poti k olimpijskemu zlatu, ko je grozljivo padla. A konec je bil vseeno dober: Nizozemka je hitro prišla k zavesti, zmagala pa je njena rojakinja. Foto: Reuters
Anna van der Breggen
26-letnica iz Zwolleja Anna van der Breggen je lani na svetovnem prvenstvu osvojila srebro tako na cestni dirki kot na kronometru, zdaj pa je to nadgradila z olimpijskim zlatom. Foto: Reuters
Argentina - nogomet v Riu
Argentinci ostajajo v igri za napredovanje, pri čemer pa bodo morali v zadnjem krogu premagati Honduras. Foto: Reuters

25-letnica iz Peči je prenesla visoka pričakovanja in vse pritiske, saj je aktualna svetovna in evropska prvakinja v kategoriji do 52 kg ter je bila prva nosilka v Riu. Kelmendijeva je šla prek prve in druge ovire, v polfinalu pa je z vsega enim opozorilom izločila drugo favoritinjo Japonko Misato Nakamura.

Medalja skovana tudi v Sloveniji
S tem je Kelmendijeva že osvojila zgodovinsko prvo olimpijsko medaljo za Kosovo, ki pa jo je nato spremenila kar v zlato. V finalu je z juko premagala še Italijanko Odette Giuffrida in postala olimpijska prvakinja. Majlinda Kelmendi sicer zajeten del treninga opravi kot sparing partnerica slovenskih judoistov, kjer redno vadi na Lopati pri Celju, saj je njen trener Toni Kuka nekdanji varovanec in prijatelj Marjana Fabjana.

V moški kategoriji do 66 kg, kjer je Adrian Gomboc navdušil s 5. mestom, je zlato presenetljivo osvojil Italijan Fabio Basile.

Strašljiv padec presekal pot k zlatu
Med zaključnim spustom na ženski cestni dirki je grozljivo padla tedaj vodilna Nizozemka Annemiek van Vleuten, ki je nezavestna obležala v obcestnem jarku. Padec, ki je bil viden v televizijskem prenosu, je bil strašljiv. Po zadnjih podatkih iz nizozemskega tabora ima van Vleutnova pretres možganov in tri nalomljena vretenca v hrbtenici, medtem ko notranjih krvavitev in drugih poškodb ni. Po pregledih bo vsaj še nadaljnjih 24 ur ostala na intezivni negi.

Van Vleutnova se je spustila proti zlati medalji in pobegnila zasledovalkam, a v enem izmed ostrih ovinkov manj kot 11 kilometrov do cilja jo je odneslo do roba cestišča, kjer jo je nato vrglo čez krmilo. Ob tem je z glavo trčila ob visok robnik širokega in globokega obcestnega jarka.

Zasledovalke o medaljah odločile v šprintu
Splet so preplavile črne misli in zaskrbljenost, a preden se je izvedelo, kaj je z nesojeno olimpijsko zmagovalko, se je razpletla cestna dirka.

Američanka Mara Abbott, ki je prevzela vodstvo po padcu van Vleutnove, je imela ob koncu spusta 20 sekund prednosti, a jo je trojica zasledovalk na ravnem ujela in v finišu tudi prehitela. Najmočnejša po 136,9 km je bila Nizozemka Anna van der Breggen, ki je v ciljnem šprintu ugnala Švedinjo Emmo Johansson in Italijanko Eliso Longo Borghini. Edina Slovenka Polona Batagelj je z zaostankom dobrih šestih minut zasedla 32. mesto (izidi cestne dirke Ž).

Pri zavesti in prepeljana v bolnišnico
Van Breggnova je v cilju planila v jok, a bolj kot zaradi zmage zaradi skrbi zaradi rojakinje. Ob njej se je zbrala nizozemska ekipa in s strahom čakala na informacije. Po mučnem nekajminutnem čakanju je prišlo olajšanje: nizozemska televizija je sporočila, da je 33-letnica iz Utrechta pri zavesti! Po objavi novice so se Nizozemke šele lahko začele zares veseliti zlata van der Breggnove.

V plavanju so se olimpijski naslovi osvajali z novimi svetovnimi rekordi.

Azijski zlati dan
Prve medalje 2. tekmovalnega dne v Riu so se podelile v streljanju. Na 10 m z zračno pištolo je bila najnatančnejša Kitajka Mengšue Žang. 25-letnica je tekmicam pobegnila s popolnim strelom, vrednim 10,9, z izidom 199,4 pa je zanesljivo premagala srebrno Rusinjo Vitalino Bacaraškino, do brona pa je prišla Grkinja Anna Korakaki. V ženskem trapu je največ glinastih golobov razstrelila Avstralka Catherine Skinner, ki je v finalnem dvoboju bila z 12:11 boljša od sosednje Novozelandke Natalie Rooney.

Južna Koreja nadaljuje s prevlado v lokostrelstvu. Ženska ekipa je brez težav osvojila še osmo zaporedno zlato medaljo - v finalu so Južne Korejke s 5:1 premagale Rusinje. V dviganju uteži do 53 kg je Tajvanka Šu Čing Hsu za zlato dvignila kar 212 kg. V moški kategoriji do 56 kg je s 307 dvignjenimi kilogrami slavil Kitajec Čingčuang Long.

Kitajka Minšia Vu je postala prva skakalka v vodo s petimi olimpijskimi naslovi. V paru z rojakinjo Tingmao Ši je zmagala v sinhronih skokih s 3 m. 30-letnica iz Šanghaja je bila zlata v Atenah, Pekingu, Londonu in zdaj še v Riu.

Sabljanje v moškem floretu je prineslo zlato Italiji, saj je Daniele Garozzo pometel s tekmeci, kar je znal po zmagi v finalu nad Američanom Alexandrom Massialasom (15:11) burno proslaviti. Še preden so sodniki Garozzu prisodili zmagovito točko, je že skočil na trenerja in ga podrl.

Moštveni turnirji: ženski ragbi 7 že dal polfinalistke
V polnem zamahu so tudi turnirji moštvenih športov. Največ zanimanja tradicionalno velja košarkarjem, kjer je izstopalo soočenje Španije in Hrvaške in razburljiva zmaga Hrvaške. Na moškem rokometnem turnirju so Katarci nadigrali Hrvate. V nogometu je bilo nekaj zanimivih izidiv: Brazilci so spet igrali zgolj 0:0, tokrat z Irakom, Nemci so v sodnikovem podaljšku iztržili remi proti Južnim Korejcem (3:3), v biti ali ne biti pa so Argentinci po zaslugi dvojca Angel Correa - Jonathan Calleri odpravili Alžirijo 2:1. Pri novincu na olimpijskih igrah ragbiju 7 je ženski turnir že v zaključnih bojih: Avstralke, Kanadčanke, Novozelandke in Britanke se bodo udarile za odličja.

Veter odpihnil veslaški program
Odpovedali so nedeljska veslaška tekmovanja v laguni Rodrigo de Freitas, saj v laguni piha močan veter, ki je že v soboto bičal gladino vode in povzročil visoke valove, ki so zalivali čolne. Vreme naj bi se v prihodnjih dneh še poslabšalo, ko je na sporedu še več tekem, večji čolni bi se lahko ob tem tudi potopili.

Preostale končne odločitve 2. dne:

PLAVANJE: 100 m delfin (Ž)         3.00
          100 m prsno (M)          3.47
          400 m prosto (Ž)         3.55
          4 x 100 m prosto (M)     4.42