Srbija se po svetovnem prvenstvu vrača s srebrno medaljo tudi z olimpijskih iger. Foto: Reuters
Srbija se po svetovnem prvenstvu vrača s srebrno medaljo tudi z olimpijskih iger. Foto: Reuters

a letoma na SP-ju.

Tudi takrat so Srbi v finalu držali korak le v uvodnih minutah, nato pa so razpadli ob mletju ameriškega stroja. Takrat je bila razlika na koncu 37 točk, tokrat 30, kar je druga najvišja razlika v finalih, odkar na olimpijskih igrah nastopajo NBA-igralci. Višja je bila le prvič, leta 1992, ko je originalni ameriški "dream team" premagal Hrvaško z 32 točkami naskoka.

"Žoga bi morala bolj krožiti, s tem bi morali iskati rešitve v napadu. Tega ni bilo in posledično je trpela tudi obramba. Kevin Durant je odigral izjemno drugo četrtino. Dokazal je, da je eden izmed najboljših, če že ne najboljši košarkar na svetu," je povedal selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

"Nismo ga mogli zaustaviti. On je serijsko zadeval, mi pa smo v tem obdobju izgubili veliko žog. Na koncu smo osvojili srebrno medaljo, kar nam veliko pomeni. To je spodbuda in obveza, da gremo po medalje tudi na naslednjih tekmovanjih," je dodal Đorđević.

Naslednje veliko tekmovanje je evropsko prvenstvo prihodnje leto. "Pokušali bomo izkoristiti menjavo generacij. To se bo zgodilo pri Franciji, ki je bila v preteklih letih pri vrhu. Menjave so najavljene tudi pri Litvi in Španiji. Mi se moramo znova zagnati stroj, ki nas bo popeljal do želje in motivacije, da na vsakem tekmovanju napadamo medaljo," je dejal Đorđević.

Đorđević je srbsko reprezentanco prevzel leta 2013. Z njo je osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah. Na lanskem evropskem prvenstvu je bil četrti.