Na OI smo znake kozarčkanja prvič opazili leta 2008 na hrbtu mlade kitajske plavalke Vang Čun. Foto: Reuters
Na OI smo znake kozarčkanja prvič opazili leta 2008 na hrbtu mlade kitajske plavalke Vang Čun. Foto: Reuters
Michael Phelps z odtisi po terapiji kozarčkanja. Včeraj si je Američan s svojim doprinosom v štafeti priplaval že svoje 19. olimpijsko zlato. Foto: Reuters
Na kozarčkanje prisega tudi zvezdnica serije Punce Lena Dunham. Foto: Instagram Lena Dunham
Michael Phelps med terapijo s kozarčkanjem. Foto: Instagram Michael Phelps
Postopek kozarčkanja, terapije, stare že tisoč let. Foto: EPA

Ne, ne gre za kak poseben trening za krepitev ekipnega duha (poleg Phelpsa je bilo videti krožne odtise tudi pri ameriškem telovadcu Alexu Naddourju), ampak so športniki postali zadnji privrženci tretmaja tradicionalne kitajske medicine, znanega kot kozarčkanje, kot bi ga lahko precej prosto prevedli. Kako zadeva deluje? Pacientom se za nekaj minut na kožo položijo vroči kozarci oz. skodelice, ki delujejo kot vakuum, kožo pa potegnejo od mišice, za seboj pa pustijo okrogle modrice, ki lahko izginejo tudi šele po nekaj tednih.

Omenjeno tehniko Kitajci uporabljajo že tisoč let, širši javnosti pa je postala bolj znana leta 2004, ko se je ameriška filmska zvezdnica Gwyneth Paltrow udeležila neke filmske premiere v obleki brez naramnic, kjer so bile krožne modrice jasno vidne. Kmalu so Paltrowovi sledili še drugi zvezdniki, od Victorie Beckham in Jennifer Aniston do Lene Dunham in Justina Bieberja.

A aktualne olimpijske igre v Riu so pokazale, da se h kozarčkanju zatekajo tudi vrhunski športniki, v upanju, da si predstavo lahko izboljšajo s pomočjo alternativne medicine. Kot je za časopis USA Today povedal Naddour, mu postopek lajša bolečine, ki gredo z gimnastiko z roko v roki. "Kozarčkanje je tista skrivnost, ki me vsa ta leta ohranja pri zdravju. Boljše je od vsakršnega dragega tretmaja, za katerega sem porabljal denar, prihranilo pa mi je veliko bolečin," je povedal 25-letni telovadec.

Do boljšega rezultata z alternativno medicino?
Kozarčkanje naj bi zdravilo celo vrsto obolenj, vključno z bolečinami v mišicah in sklepih, težavami s kožo in aknami, dihalnimi težavami, prehladom, pljučnico in bronhitisom, celo pri alternativnem zdravljenju raka ga uporabljajo.

Kot je za Independent povedal Ayaaz Farhat z londonske klinike za kozarčkanje (ang. cupping), se je terapija v zadnjem desetletju močno razširila med vrhunskimi športniki, pri čemer so številni za postopek izvedeli na OI leta 2008 v Pekingu, ko je imela mlada kitajska plavalka Vang Čun ves hrbet poln okroglih modric. Na terapijo z vakuumskimi kozarčki danes prisegajo Floyd Mayweather, Andy Murray, Amir Khan, Phelps, njegova plavalska kolegica Natalie Coughlin in številni drugi.

"Kozarčkanje se vse več uporablja iz istega razloga, zaradi katerega športne ekipe in vrhunski nogometaši uporabljajo krioterapijo ali pa injekcije kisika - da okrevajo po neizogibnih naporih in tako pridobijo na času pred naslednjim obračunom," razlaga Farhat.

"Neposredno ne moremo dokazati, za kako učinkovito terapijo gre, saj po navadi z njo zdravimo izjemno raznoliko vrsto poškodb. A dejstvo je, da je kozarčkanje izjemno učinkovit način za okrepitev, spodbuditev in celo pospešitev lastnega imunskega odgovora telesa na poškodbo. S kozarčkanjem se tako mišice in mehka tkiva po poškodbi oz. naporu hitreje celijo, ker pa se je terapija v zadnjih letih tako razširila, z novimi tehnikami zdaj lahko zdravimo tudi vse od migren do izpuščajev."

Skeptiki: "Bedarija"
Je pa kozarčkanje, kot opozarjajo strokovnjaki, še "razvijajoča se veda", tako da vseh odgovorov na to, kako natančno deluje in kaj lahko zdravi, še nimajo. Nekateri jo primerjajo z akupunkturo, drugi spet trdijo, da je vse skupaj larifari in da če pušča tako opazne modrice, to pomeni, da pri njej pokajo žilice, kar pa ni ravno blagodejno.

Eden izmed skeptikov je David Colquhoun, profesor farmakologije na londonski univerzi, ki meni, da gre za bedarijo. "Ni na znanstvenikih, da dokažejo, kako zadeva deluje, ampak na zdravilcih, da dokažejo, da deluje, česar pa niso storili. Obupno neverjetno je, kako za vraga bi sesanje kože v kozarček lahko kakor koli pomagalo pri nastopu športnika," je povedal za Independent.

Na vprašanje, ali vseeno dopušča možnost, da bi tekmovalci, ki hodijo na kozarčkanje, imeli na OI kakršno koli prednost, pa: "Nikakor ne. Če že, bodo kvečjemu v rahlem zaostanku, saj izgubljajo čas s kozarčkanjem."