Brazilke so letos osvojile veliko nagrad, najboljša posameznica tekmovanja pa je bila Natalia Pereira, ki je bila v izbrani vrsti že na zadnjih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Brazilke so letos osvojile veliko nagrad, najboljša posameznica tekmovanja pa je bila Natalia Pereira, ki je bila v izbrani vrsti že na zadnjih olimpijskih igrah. Foto: EPA
Bruno Rezende, Bernarod Rezende
Kapetan brazilske vrste in motor igre je Bruno Rezende, selektor pa njegov oče Bernardo Rezende. Foto: EPA
Ruska odbojkarska reprezentanca
Po velikem preobratu so v Londonu zlato osvojili Rusi. Foto: EPA

Odbojka je od leta 1964 neprestano del olimpijske družine. Sprva so največ uspeha imeli odbojkarji in odbojkarice iz Sovjetske zveze ter Japonske, v zadnjih letih pa so primat prevzeli Brazilci. V Braziliji pogosto pravijo, da je odbojka najbolj priljubljen šport. Nogomet bi v tej državi lahko označili vsaj za nadšport, če ne kar za religijo.

Urnik odbojke v Riu


Najuspešnejše države na OI:
Moški:

Sovjetska zveza (3 - 2 - 1)
ZDA (3 - 0 - 1)
Brazilija (2 - 3 - 0)
Ženske:
Sovjetska zveza (4 - 2 - 0)
Kuba (3 - 0 - 1)
Japonska (2 - 2 - 2)

Pravila odbojke

Ženska izbrana vrsta bo naskakovala tretje zaporedno olimpijsko zlato, kar je med letoma 1992 in 2000 doslej uspelo le še Kubankam. Še naprej jih vodi Ze Roberto, ki je v bogati karieri osvojil že tri olimpijske zlate kolajne. Poleg londonskega in pekinškega zlata ima tudi najžlahtnejše odličje iz Barcelone leta 1992, ko je vodil moško reprezentanco.

Selektor je aprila dejal, da so Brazilke pripravljene na izpolnitev velikih pričakovanj, a je obenem ostal previden in z izbranimi besedami govoril tudi o nasprotnicah. Izpostavil je Američanke, za katere je dejal, da imajo izjemno močno zasedbo. Na svetovni lestvici so ZDA trenutno pred Brazilijo. Gostiteljice tokratnih iger so svetovne prvakinje Američanke ugnale v zadnjih dveh finalih in morebitno maščevanje za oba poraza bi bilo na brazilskih tleh za ZDA popolno. Brazilke so bile od Američank boljše tudi v finalu letošnje velike nagrade. Zelo močno zasedbo ima tudi Kitajska, trenutno tretja reprezentanca sveta, ki je bila pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu druga. Med evropskimi reprezentancami imajo največ možnosti Rusinje.

Po dveh porazih v finalu čas za zlato?
Med odbojkarji je konkurenca še ostrejša. Brazilija ima mlado zasedbo, ki pa je polna samozavesti. Na svetovni lestvici je trenutno na prvem mestu. Pred domačimi navijači bodo odbojkarji naskakovali tretjo zlato medaljo, na zadnjih dveh igrah pa so bili srebrni. Pred štirimi leti v Londonu so v finalu proti Rusiji vodili celo z 2:0 v nizih in imeli dve zaključni žogi, a se ni izšlo. Brazilci so bili letos drugi v svetovni ligi, kjer so klonili pred Srbi, toda teh v Riu ne bo.

Drugouvrščena reprezentanca s svetovne lestvice je Poljska. Svetovni prvaki naskakujejo prvo olimpijsko medaljo po 40 letih. Na zadnjem svetovnem prvenstvu so Poljaki na domačih tleh v finalu ugnali prav Brazilce. Tretja izbrana vrsta s svetovne lestvice je Rusija. Branilci naslova bodo eni glavnih favoritov, kot tudi Američani, ki so Brazilijo ugnali v finalu iger v Pekingu. Pred Američani so na lestvici še četrti Italijani, ki še lovijo prvo olimpijsko zlato.

Slovenski selektor ima tri kolajne
Z azzurri je tri medalje na olimpijskih igrah osvojil slovenski selektor Andrea Giani, leta 2004 v Atenah, ko so bili Italijani drugi, je bil v reprezentanci tudi zamejski Slovenec Matej Černič. Sicer pa je odbojka v zadnjem letu prinesla Sloveniji veliko uspeha. Gianijeva vrsta je celo druga v Evropi, na prvenstvu je klonila šele v finalu pred Francijo, ki tudi računa na dober izid v Riu.

Turnirja se bosta začela 6. avgusta, ženski finale bo 20., moški pa 21. avgusta. Tekme bodo odigrane v Maracanazinho Areni, ki sprejme 12.000 gledalcev in je pomanjšana "dvoranska" različica slovitega stadiona Maracana, ki stoji tik ob njej.