Ragbisti Nove Zelandije (na fotografiji Sonny Bill Williams) sodijo med favorite za olimpijsko zlato. Foto: Reuters
Ragbisti Nove Zelandije (na fotografiji Sonny Bill Williams) sodijo med favorite za olimpijsko zlato. Foto: Reuters

Sploh ni pomembno, ali imamo dovolj denarja oziroma koliko igralcev je poškodovanih. Od nas se vedno pričakuje, da bomo stopili na igrišče in premagali Novo Zelandijo, Južno Afriko in Avstralijo.

Ben Ryan, selektor Fidžija
Amy Turner
V ženski konkurenci poznavalci največ možnosti pripisujejo avstralski izbrani vrsti (na fotografiji Amy Turner). Foto: Reuters

Gre za skrajšano različico ragbija. To pomeni, da bo na igrišču za vsako ekipo nastopilo po sedem igralcev, polčasa bosta trajala po sedem minut, odmor med polčasoma pa dve minuti. Zadetek prinaša pet točk, potrditev zadetka dve točki, a le če jo igralec doseže v 30 sekundah po zadetku.

Ragbi na OI prvič po letu 1924
Začetek skrajšane različice ragbija sega v predprejšnje stoletje, natančneje v 80. leta 19. stoletja. Izvira iz Melrosa n Škotskem, kjer vsako leto še vedno poteka turnir. Ragbi sevens je postajal vse bolj priljubljen v 70. letih prejšnega stoletja, prelomni trenutek za ta šport pa je bilo leto 2009, ko so se na Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) tudi odločili, da ga bodo uvrstili na olimpijske igre v Riu de Janeiru. S tem se je ragbi vrnil na igre, potem ko so bili ragbisti nazadnje del tega spektakla leta 1924.

Vse reprezentance imajo lepe možnosti
Glede na to, da je kljub manj igralcem in skrajšanih polčasih tekma na velikem igrišču, poznavalci tega športa pravijo, da je končni razplet tekem sila nepredvidljiv. Namreč, zmaga lahko prav vsak, čeprav so nekatere reprezetance - seveda - favorizirane. Mednje sodijo Fidži, Avstralija, Nova Zelandija in Južna Afrika. Po odličjih lahko poseže tudi reprezentanca Združenih držav Amerike, ki sicer brani ragbijsko zlato s poletnih olimpijskih iger leta 1924 v Parizu, ko sta se do odličij dokopali še reprezentanca Francije in Romunije.

Selektor Fidžija: Vedno smo pod velikim pritiskom
Glavni favorit za zlato medaljo v moški konkurenci je Fidži. "Naša reprezentanca je na vsaki tekmi pod velikim pritiskom. Novinarji nam zastavljajo neprijetna vprašanja predvsem tedaj, ko nismo. Sploh ni pomembno, ali imamo dovolj denarja oziroma koliko igralcev je poškodovanih. Od nas se vedno pričakuje, da bomo stopili na igrišče in premagali Novo Zelandijo, Južno Afriko in Avstralijo," je priznal selektor Ben Ryan. V ženski konkurenci med favoritinje spadajo igralke Avstralije in Nove Zelandije, v polfinalu turnirja poznavalci vidijo še Kanadčanke in Britanke.

Odigranih bo 68 tekem ragbija
Na ragbijskem olimpijskem turnirju so tri skupine, v katerih so po štiri skupine. V moški konkurenci so v skupini A Fidži, ZDA, Argentina in gostiteljica Brazilija, v skupini B Južna Afrika, Avstralija, Francija in Španija, v skupini C Nova Zelandija, Velika Britanija, Kenija in Japonska. V ženski konkurenci skupino A sestavljajo Avstralija, ZDA, Fidži in Kolumbija, skupino B Nova Zelandija, Francija, Španija in Kenija, skupino C pa Kanada, Velika Britanija, Brazilija in Japonska. V četrtfinale napredujeta po dve najboljši reprezentanci iz posamezne skupine ter dve najboljši tretjeuvrščeni reprezentanci. Turnir ženske začnejo 6. avgusta, moški tri dni pozneje. Odigranih bo kar 68 tekem ragbija.

Sploh ni pomembno, ali imamo dovolj denarja oziroma koliko igralcev je poškodovanih. Od nas se vedno pričakuje, da bomo stopili na igrišče in premagali Novo Zelandijo, Južno Afriko in Avstralijo.

Ben Ryan, selektor Fidžija