Bojan Tokić se je uvrstil v 3. krog. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Tokić se je uvrstil v 3. krog. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Tavčar
Drugi dan plavalnih tekmovanj v Riu je od trojice Slovencev še najboljši vtis pustil Anže Tavčar. Foto: Reuters
Peter Kauzer
Kot je bilo pričakovati, so bile kvalifikacije za Petra Kauzerja in Benjamina Savška zgolj formalnost, saj sta se kljub napakam uvrstila v polfinale. Foto: www.alesfevzer.com

Varovanci Veselina Vujovića so za zmago nad Egiptom (27:26) trepetali do konca. Petnajst sekund pred koncem je odločilni zadetek prispeval Blaž Janc.


Tokić se je pobral po izgubljenem uvodnem nizu

Bojan Tokić je po sobotni zmagi nad Irancem Nošadom Almjanom v 2. krogu premagal še Poljaka kitajskih korenin Zengjija Wanga. Najboljši slovenski namiznotenisač je zmagal s 4:2 - 9:11, 11:9, 11:6, 9:11, 11:5 in 11:3. Tokić bo v 3. krogu v ponedeljek ob 18.00 igral s Portugalcem Tiagom Apoloniom. Njegov klubski kolega pri Friedrichshafnu je 18. na svetovni lestvici.

"V tretjem krogu na mojih tretjih OI sem že igral, vendar tedaj kot nosilec in sem dobil le en dvoboj. Tokrat sem bil uspešen že drugič. Želel sem, da slovenska javnost vidi, kaj zmorem, ker nima velikokrat priložnosti videti mojih nastopov. To je moja motivacija, da čim dlje ostanem na turnirju in čim dlje igram," je pojasnil Tokić.

"Vedel sem, da sem dobro pripravljen, vendar z Wangom nerad igram. Ima odličen servis, na mizi je hiter, hitro moraš reagirati na njegove napade. Igro sem spravil na višjo raven in ko ni več toliko kričal za mizo, sem začutil, da ga lahko premagam. Danes sem naredil vse kot je treba, jutri pa so cilji enaki. Z Apoloniom vsak drugi dan treniram in se zelo dobro poznava. Imam pa majhno prednost, ker on tu še ni igral, sam pa sem že dvakrat," je še dodal Tokić.
Anji Klinar se ni posrečil veliki met
Trije slovenski plavalci so tekmovali v kvalifikacijah. Anže Tavčar je bil na 200 metrov prosto s časom 1:49,96 v svoji predtekmovalni skupini tretji. Za osebnim rekordom je zaostal 13 stotink in je tekmovanje končal na 39. mestu. V torek ga čaka še nastop na pol krajši razdalji.

Brez polfinala je ostala tudi Tjaša Vozel na 100 metrov prsno, s časom 1:11,15 je bila osma v svoji skupini, skupaj pa le 34. Anja Klinar je v svoji paradni disciplini na 400 metrov prosto osvojila 18. mesto. Z izidom 4:09,07 je za osebnim rekordom zaostala tri sekunde, za tako želenim finalom pa skoraj pet sekund. Najboljši čas kvalifikacij je imela Američanka Katie Ledecky z olimpijskim rekordom 3:58,71.
"Če sem povsem odkrita, se že tri tedne lovim v vodi in očitno nisem imela največ sreče z načrtovanjem forme. Na treningih sem čutila, da to ni to, zato sem bila tudi malo nervozna in ne povsem samozavestna. Potrudila sem se, dala vse od sebe in seveda sem malo razočarana, saj sem si ne glede na vse težavice želela boljši izid. A tako je, enkrat gre, drugič ne," je povedala Klinarjeva.

Savšek v polfinale s četrtim časom
Začelo se je tekmovanje v kajaku in kanuju na divjih vodah, in sicer z enourno zamudo, saj je bilo vreme zelo vetrovno. V kvalifikacijah kanuja si je nastop v polfinalu brez težav zagotovil Benjamin Savšek. V prvi vožnji je bil s štirimi kazenskimi sekundami sedmi, v drugi pa je izboljšal svoj čas in osvojil 4. mesto med 14 polfinalisti. Najhitrejši je bil Nemec Sideris Tasiadis, Savšek je za njim zaostal 2,13 sekunde. Polfinale in finale bosta v torek.
"V drugo sem popravil napako, bolj sem se nadzoroval, nisem naredil kakšne neumnosti, zato sem zadovoljen. V finalu bo treba še bolj pohoditi plin, v finalu je vožnja na meji, je pa res, da se ti lahko vse podre, če pretiravaš s krajšanjem linij. Še so rezerve, ampak potem nimam več kontrole in se ti lahko hitro zalomi," je povedal Savšek.

Kauzer ima še prostor za napredovanje
Med 15 polfinalistov se je uvrstil tudi Peter Kauzer. Hrastniška raketa je bila v prvi vožnji z enim dotikom osma. V drugi vožnji pa je bil prav tako z enim dotikom pet sekund počasnejši, a njegov nastop v polfinalu v sredo ni bil ogrožen. Skupno je imel 12. izid. Najhitrejši je bil Italijan Giovanni De Gennaro. Kauzer je bil 4,26 sekunde počasnejši.

"Cilj v današnjih kvalifikacijah sem izpolnil. Čeprav je le šest tekmovalcev odpadlo, smo se morali potruditi. Sam v celoti nisem zadovoljen ne s prvo ne z drugo vožnjo. V prvi mi je čoln dobro drsel do 19., protitočnih vratc, kjer sem naredil napako, izgubil kar nekaj sekund. Brez nje bi bil današnji izkupiček boljši, toda danes ne šteje več, v sredo bo druga tekma," je povedal Kauzer.
Batageljevi ni uspelo izboljšati Londona
Na cestni dirki kolesark je bila Polona Batagelj 32. Tako ji ni uspelo izboljšati uvrstitve iz Londona, kjer je bila 22.

Maček po prvem dnevu 26.
Strelec Boštjan Maček prvi dan kvalifikacij v trapu ni blestel. V vseh treh serijah je zadel po 22 golobov od 25, tako da je s 66 zadetimi tarčami na 26. mestu in nič ne kaže, da bi lahko prišel med šesterico finalistov.

"Streljanje niti ni bilo tako slabo, a vesel bi bil, če bi v vsaki seriji zadel še enega goloba več. Razmere so bile res težke, že začeli smo z vetrom, nato sem bil v drugi seriji še malo nestabilen in s 66 zadetki moram biti zadovoljen. Jutri je še en dan," je po tekmi ocenil 44-letni športnik, najstarejši član slovenske olimpijske reprezentance.

Edini, ki je v vetrovnih razmerah zadel vseh 75 tarč, je bil Italijan Massimo Fabrici. Po 73 glinastih golobov sta zadela njegov rojak Giovanni Pellielo, nosilec dveh srebrnih olimpijskih odličij iz Aten 2004 in Pekinga 2008 ter bronastega iz Sydneyja 2000, in Britanec Edward Ling. V ponedeljek bosta na sporedu še dve seriji in finale.
Belakova končala tekmovanje z oceno 13.650
Nastope v Riu je opravila tudi telovadka Teja Belak. Kvalifikacije preskoka se ji niso najbolje posrečile. Pri prvem poskusu je pri doskoku padla na zadnjo plat in dobila oceno 13.500. Boljši je bil drugi preskok, za katerega je prejela oceno 13.800. Skupno ocena je bila 13.650, kar pomeni končno 19. mesto.
"Če na tekmi ne narediš dobro, si slabe volje, a če pomislim, čez kaj vse sem šla, je izkušnja kljub padcu lepa. Imela sem veliko težav in izteklo se je dobro," je po tekmi slabo voljo, ki pa je hitro izginila, pojasnila 22-letna tekmovalka Zelene jame. Veliko več glede na vse poškodbe v sezoni niti ni mogla pričakovati: "Prvi skok, ki sem ga izvedla, sem tukaj na treningih morda naredila petkrat, pri drugem pa imam kar nekako težave v glavi in se težko zberem, a vseeno je bil narejen."

Hitro slovo Hercogove
Polona Hercog
je v 1. krogu teniškega turnirja izgubila s Portoričanko Monico Puig, ki je bila boljša s 6:3 in 6:2.