Vasilij Žbogar bo v Riu slovenski zastavonoša. Foto: www.alesfevzer.com
Vasilij Žbogar bo v Riu slovenski zastavonoša. Foto: www.alesfevzer.com
Vasilij Žbogar
Žbogar ima v svoji vitrini že dve medalji, do popolne zbirke pa mu manjka le zlato. Foto: EPA

.

Novico je na Twitterju objavil Olimpijski komite Slovenije. Žbogar je edini član letošnje olimpijske odprave, ki že ima olimpijsko kolajno. 40-letni Izolčan je doslej nastopil na štirih olimpijskih igrah. V Atenah je leta 2004 osvojil bronasto kolajno, štiri leta pozneje pa je bil v Pekingu srebrn. Obe medalji je osvojil v razredu laser, v katerem je bil v Sydneyju leta 2000 19., v Londonu pa je nastopil že v razredu finn in bil je šesti.

“To je zame posebna čast in tudi nagrada za moje dosežke. Slovenske simbole sem vedno zelo spoštoval, z zastavo v rokah slavil bron v Atenah in srebro v Pekingu. Hvala vsem za zaupanje, upam, da vas tudi v Riu ne bom razočaral,” je povedal Žbogar, ki se je pred dnevi vrnil s priprav na olimpijskih prizoriščih. “V Riu je vse, kar zadeva jadralska tekmovanja, pripravljeno, marina je urejena, morje pa je zelo umazano. Rio je veliko, zahtevno mesto, treba je biti zelo pazljiv, dosti je nepridipravov, treba se je izogibati nevarnih lokacij. Narava pa je lepa, razen morje, kot sem že povedal.”

V Londonu zastavo nosil Kauzer
Na zadnjih igrah v Londonu je zastavo nosil kajakaš Peter Kauzer, štiri leta prej jo je v Pekingu judoistka Urška Žolnir, v Atenah rokometaš Beno Lapajne, v Sydneyju veslač Iztok Čop, v Atlanti leta 1996 atletinja Brigita Bukovec in v Barceloni leta 1992 Rajmond Debevec.

Slovenci bodo nastopili v 14 športih
Žbogar bo na stadion Maracana popeljal slovensko ekipo, ki ima za zdaj 59 članov. Kakšna sprememba se lahko zgodi le še do 18. julija, že 22. julija pa se bo olimpijska zasedba Slovenije predstavila na posebni prireditvi v Kopru, predtem pa se bo rokometna reprezentanca, ki tretjič potuje na olimpijske igre, na prijateljski tekmi pomerila s Hrvaško.

Rio de Janeiro bo največji športni dogodek gostil med 5. in 21. avgustom. Slovenija bo nastopila v 14 športih, atletiki, športni gimnastiki, jadranju, judu, kajaku na divjih in mirnih vodah, cestnem in gorskem kolesarstvu, namiznem tenisu, plavanju, daljinskem plavanju, rokometu, strelstvu in triatlonu.