Ameriška najstnica Virginia Thrasher je presenetila favorizirani Kitajki. Foto: EPA
Ameriška najstnica Virginia Thrasher je presenetila favorizirani Kitajki. Foto: EPA
Emese Szasz je v finalu sabljanja z mečem premagala dvakratno svetovno prvakinjo Rossello Fiamingo. Foto: Reuters

Thrasherjeva je v finalu z rekordom olimpijskih iger 208 krogov ugnala Kitajki Li Du (207) in Siling Ji (185,4), obe že olimpijski prvakinji. Ena v Atenah, druga pa v Pekingu. Slovenka Živa Dvoršak je osvojila 17. mesto.
V drugi strelski disciplini dneva je pri moških z zračno pištolo slavil Suan Vinh Hoang iz Vietnama pred Brazilcem Felipejem Almeido Wujem in Kitajcem Vejem Pangom. 41-letni vojak iz Vietnama je slavil s prednostjo 0,4 kroga pred 24-letnim ljubljencem domačih navijačev, ki je na olimpijskih igrah nastopil prvič. Branilec naslova Čin Džong-O (Jin Jong-oh) iz Južne Koreje je po slabem začetku zasedel peto mesto.

Van Avermaet razveselil Belgijce
Na cestni dirki kolesarjev so medalje odšle v Belgijo, na Dansko in Poljsko. Olimpijski prvak je v razburljivem finišu postal Greg van Avermaet.
Judo: Slavje Argentinke in Rusa
Prva olimpijska prvaka v judu v Riu de Janeiru sta postala Argentinka Paula Pareto v kategoriji do 48 kg in Rus Beslan Mudranov v kategoriji do 60 kg.
Lokostrelstvo: Južni Korejci so se maščevali Američanom
Presenečenja v moštveni tekmi lokostrelcev ni bilo. Južni Korejci so v finalu s 6:0 premagali Američane in se jim tako oddolžili za polfinalni poraz pred štirimi leti v Londonu. Južna Koreja je na moški moštveni tekmi osvojila četrto zlato na petih olimpijskih igrah.

Sabljanje: Krona kariere za Emese Szasz
Svoj največji trenutek v karieri je dočakala Madžarka Emese Szasz, ki je osvojila naslov olimpijske prvakinje v sabljanju z mečem. 33-letna Madžarka, tretja najstarejša med nastopajočimi, je v finalu s 15:13 ugnala dvakratno svetovno prvakinjo, Italijanko Rossello Fiamingo. Szaszova je bila 12. v Pekingu in 25. pred štirimi leti v Londonu.
21-letna Tajka dvignila 200 kg
V dviganju uteži je v kategoriji do 48 kg slavila Tajka Tanasan Sopita. 21-letnica je v potegu dvignila 92 kg, v sunku pa 108 kg in s skupno 200 kg v najlažji kategoriji prepričljivo prehitela Indonezijko Sri Vahjuni Agustiani (192 kg). Bron je osvojila Japonka Hiromi Mijake (188 kg).
V ekipnih športih so tekmovanje začeli košarkarji, košarkarice, rokometašice, odbojkarice in vaterpolisti, tekme 2. kroga pa so odigrale nogometašice.