Bojan Tokić je v prvem krogu upravičil vlogo favorita. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Tokić je v prvem krogu upravičil vlogo favorita. Foto: www.alesfevzer.com
Živa Dvoršak v Riu
Živa Dvoršak je v Londonu z 11. mestom za las ostala brez finalnega nastopa, tokrat v Riu pa je bila usodna tretja kvalifikacijska serija. Foto: STA

Prva se je tako kot v Londonu predstavila strelka Živa Dvoršak, ki so jo ob 13.30 čakale kvalifikacije z zračno puško. Po dobrem začetku je na koncu osvojila 17. mesto med 51 strelkami, s čimer je ostala brez finalnega nastopa. S 414,7 kroga je v izjemno izenačeni konkurenci za 1,2 kroga ostala brez finala, kjer se je pomerila najboljša osmerica.
Finale izgubljen v tretji seriji
"Enostavno se je pokazalo pravilo decimalk. Puška malo bolj dela, ko si nervozen, in težko je zadeti tiste močne desetke. Tekma je bila izgubljena v tretji seriji. Ponovilo se je to, kar se dogaja na treningih. Malo sem se izgubila, niti ne vem, zakaj, a žal je bilo danes tako," je nastop povzela 25-letna Ljubljančanka, ki jo v Riu naslednji četrtek čaka še nastop v kraljevem trojnem položaju.

Bogat spored tudi na RTV Slovenija:
- prenosi na TV Slovenija 2 in MMC TV
- v znamenju iger v Riu je tudi Val 202
-
Slovenski nastopi po dnevih


Tokić v 32 minutah v 2. krog
Bojan Tokić je v prvem krogu namiznoteniškega turnirja upravičil vlogo favorita in Iranca Nošada Alamijana premagal s 4:1 v nizih (8, -7, 4, 5, 9). V drugem krogu bo v nedeljo ob 20.30 njegov tekmec naturalizirani Poljak Zengyi Wang.
V izenačenem prvem nizu je Iranec povedel s 4:2, nato pa je pobudo prevzel Tokić, pri 8:6 prvič ušel za dve točki, na koncu pa po napaki tekmeca pri servisu niz dobil s tremi točkami naskoka. Manjši pretres je sledil v drugem nizu, ko je Iranec prisili Tokića v napake.

"Nervozen sem bil že sinoči. Te tekme nisem želel izgubiti, kar me ni sram povedati. Ozračje in pritisk, ki si ga ustvarim sam, me naredita nervoznega. V dvorani za trening je vse perfektno, a ko prideš v to dvorano, ko prideta sodnika ter se prižgeta kamera in semafor, je to nekaj drugega, noge niso tako lahke, slabo zadeneš žogico, kakšno udariš za hrbtom in je res vse drugače," je pojasnil 34-letni Novogoričan.

Na tribuni so ga spodbujali glasni navijači iz Trebnjega, ki mrzlično čakajo rokomet, nekdaj odlična namiznoteniška igralka Polona Čehovin Sušin, ki zdaj dela na mednarodni zvezi, pa tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in celo ministrica Maja Makovec Brenčič, ki si je pred tem ogledala tudi nastopa Dvoršakove in Dugonjića.

V naslednjih dveh nizih je Tokić popolnoma nadigral levorokega tekmeca. Ta je sicer še enkrat pokazal zobe v petem nizu, ko je povedel z 9:7, sledila pa je odlična serija slovenskega reprezentanta, ki je izkoristil že prvo zaključno žogico. "Kaj posebnega ni bilo. Tekmo je danes odločila moja kakovost. Sem boljši od njega in v zelo dobri formi. Bilo pa je težko, saj ima odličen servis in vedel sem, da na svoj servis ne smem zgrešiti - in to je bilo najteže," je še povedal Tokić.

Dugonjić prepočasen, svetovni rekord Peatyja
Enemu glavnih slovenskih plavalnih adutov Damiru Dugonjiću se ni uspelo uvrstiti v polfinale na 100 metrov prsno. Korošec je v svoji predtekmovalni skupini s časom 1:00,41 zasedel šesto mesto. Na koncu je njegov izid zadostoval za 21. mesto. V polfinale je vodil čas 1:00,26. Britanec Adam Peaty je že v predtekmovanju postavil svetovni rekord - 57,55.

Dugonjić je na polovici proge obračal kot zadnji, nato na drugi polovici reševal, kar se je dalo, šesto mesto v predzadnji skupini pa je že razkrilo, da bo izid preslab za večerni nastop.

"Mislil sem, da bo treba za polfinale plavati pod minuto. Možnost sem imel in žal mi je, da nisem stisnil še nekaj desetink, ki sem jih imel v sebi. Plaval sem po načrtih, razočaran tako zelo nisem, ampak vedno se ne izide povsem. Cilj je seveda bil polfinale. A razočaranje je bilo po Londonu večje. Danes sem vedel, da bo blizu, a pripravljen sem bil tudi na to, da se ne bo izšlo. Vedno se vse ne izide. Razočaranje seveda je, ni pa konec sveta," je povedal Dugonjić, ki se še ni odločil, kako bo s kariero v prihodnje.

Na cestni dirki najviše Roglič
Slovenska četverica kolesarjev - Jan Polanc, Matej Mohorič, Simon Špilak in Primož Roglič - v cestni dirki ni bila v igri za medalje. Najbolje se je odrezal Roglič, ki je končal na 26. mestu. Visoko bo meril tudi na srednem kronometru. Jan Polanc je bil 52., Simon Špilak pa 57. Matej Mohorič je odstopil.