Dolgoletna prijatelja Marc Lopez in Rafael Nadal sta v ključnih trenutkih prikazala najboljši tenis. Foto: Reuters
Dolgoletna prijatelja Marc Lopez in Rafael Nadal sta v ključnih trenutkih prikazala najboljši tenis. Foto: Reuters
Rafael Nadal in Marc Lopez
Španca sta po zaključni žogi padla po tleh in se veselila izjemnega uspeha. Foto: Reuters
Rafael Nadal v Riu po zmagi v četrtfinalu
Rafael Nadal je slabo začel, a odlično končal četrtfinale med posamzniki. Foto: Reuters
Thomaz Bellucci v Riu
V nogometnem vzdušju je Brazilec Thomaz Bellucci hitro dobil prvi niz, a nato ni znal izkoristiti večje obremenjenosti Rafaela Nadala. Foto: Reuters
Andy Murray v četrtfinalu Ria
Obramba olimpijskega naslova je že visela na nitki, a se je Andy Murray zbral in se prek Američana Steva Johnsona prebil v polfinale. Foto: Reuters
Monica Puig
Monica Puig je že z uvrstitvijo v polfinale dosegla največji uspeh v svoji teniški karieri, zdaj pa je poskrbela še za prvo olimpijsko medaljo Portorika v Riu. Foto: Reuters
Angelique Kerber
Angelique Kerber je blestela že v Melbournu in v Wimbledonu. Po izpadu Serene Williams je Nemka postala prva favoritinja za naslov. Foto: Reuters

V prvem nizu sta bila Španca precej boljša, v peti in sedmi igri sta prišla do brejka in po 34 minutah je kazalo na hiter finalni obračun. Romuna sta nato zaigrala precej bolje in v četrti igri drugega niza prišla do edinega odvzema servisa.
Mergea in Tecau sta bila v odličnem položaju tudi v odločilnem nizu, saj sta brez izgubljene točke prišla do brejka v sedmi igri. Španca sta nato dobila zadnje tri igre, odlično sta igrala visoke žoge, Romuna sta zadnji dve točki zgrešila. Dvoboj je trajal dve uri in 26 minut.
Nadal četrti z naslovoma v obeh konkurencah
Nadal je osvojil drugo zlato olimpijsko kolajno v karieri, prvo v konkurenci moških dvojic. Prvo olimpijsko odličje najžlahtnejšega sijaja je osvojil pred osmimi leti na igrah v Pekingu v posamični konkurenci. Štirinajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je četrti udeleženec teniških olimpijskih turnirjev z naslovoma v posamični konkurenci in konkurenci dvojic, po ameriških sestrah Sereni in Venus Williams ter Čilencu Nicolasu Massuju.

Bron za Johnsona in Socka
Bronasto kolajno sta osvojila Američana Steve Johnson in Jack Sock, ki sta v dvoboju za tretje mesto ugnala kanadsko kombinacijo Daniel Nestor/Vašek Pospišil s 6:2 in 6:4.

V sobotnem polfinalu bo Del Potro izzval "Rafo"
"Rafa" je najprej odigral naporen četrtfinale proti domačinu Thomazu Bellucciju. V bučnem nogometnem vzdušju na osrednjem igrišču je Španec po uvodnem izgubljenem nizu Brazilca izločil šele po dveh urah igre z 2:6, 6:4 in 6:2.

Nadalu bo olimpijske sanje skušal rablinitiprvi junak turnirja v Riu Argentinec Martin Del Potro, ki je s 7:5 in 7:6 po dobrih dveh urah že izločil enega Španca - Roberta Bautisto Aguta.

Murray po kravati nevarno blizu izpada
Branilec olimpijskega naslova Andy Murray se je pošteno namučil proti Američanu Stevu Johnsonu, ki je v tretjem nizu povedel s 4:3 in 30:0. Ko je že bilo videti, da bo moral Škot predčasno predati olimpijsko krono, je pokazal zobe, najprej je z rebrejkom izenačil, nato pa suvereno s 7:2 dobil odločilno podaljšano igro.

Začetek niti približno ni napovedal česa takšnega, saj je Murray v prvem nizu zavezal kravato 26-letnemu Američanu, ki pa je začel drugi niz z odvzemom servisa, prednost pa mu je uspelo zadržati za izenačenje na 1:1. Sledil je dramatičen tretji niz, na koncu pa je Murray po 2 urah in 13 minutah igre le potrdil nastop v polfinalu, v katerem se bo prvak iz Londona 2012 pomeril proti Nišikoriju.

Po treh napetih četrtfinalih sta Kei Nišikori in Gael Monfils poskrbela za maratonski triurni obračun, v katerem je z uspehom v dveh podaljšanih igrah slavil Japonec s 7:6 (4), 4:6 in 7:6 (6).

Največji uspeh Puigove - najmanj srebro
V prvem ženskem polfinalu je favorizirano Petro Kvitovo izločila Monica Puig. 22-letna Portoričanka je za največji uspeh kariere odpravila Čehinjo s 6:4, 1:6 in 6:3. Zmagoviti pohod na medaljo je Puigova začela v 1. krogu proti Slovenki Poloni Hercog. Puigova se je po izgubljenem drugem nizu vrnila k svoji igri in z "winnerji" (36:16) prišla do ključne prednosti. 34. teniška igralka sveta se v svoji karieri sicer lahko pohvali samo z enim osvojenim WTA-turnirjem - leta 2014 je slavila zmago na pesku v Strasbourgu.

Kerberjeva favoritinja v finalu
Puigova se bo v sobotnem finalu srečala z Angelique Kerber. Nemka, ki je letos zmagala na Odprtem prvenstvu Avstralije in izgubila v finalu Wimbledona, je s 6:3 in 7:5 premagala Madison Keys.
Američanka je imela v prvem nizu v šesti igri tri priložnosti za odvzem servisa, a se je druga igralka sveta rešila, nato pa v sedmi in deveti igri prišla do brejka in zanesljive zmage v uvodnem nizu.
Drugi niz je bil precej bolj izenačen. Keysova je v deseti igri rešila kar štiri zaključne žoge. Druga igralka sveta je naredila nekaj neizsiljenih napak in zapravila celo vodstvo z 0/40. To se je poznalo v enajsti igri, ko je imela Američanka dve žogici za brejk. Kerberjeva je uspela zadržati začetni udarec za 6:5, nato pa je v 12. igri le odvzela servis Keysovi in se veselila nove zmage v sanjskem letu 2016. Tudi v finalu bo Nemka v vlogi favoritinje.

Četrtfinale (M), tabela:
DEL POTRO (ARG) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/10)
7:5, 7:6 (4)

NADAL (ŠPA/3)
- BELLUCCI (BRA)
2:6, 6:4, 6:2

NIŠIKORI (JAP/4) - MONFILS (FRA/6)
7:6 (4), 4:6, 7:6 (6)

MURRAY (VB/2) - JOHNSON (ZDA/12)
6:0, 4:6, 7:6 (2)


Dvojice (M), finale:
LOPEZ/NADAL (ŠPA/6) - MERGEA/TECAU (ROM/5)
6:2, 3:6, 6:4

Za 3. mesto:
JOHNSON/SOCK (ZDA) -
NESTOR/POSPIŠIL (KAN/7)
6:2, 6:4


Polfinale (Ž):
PUIG (PRT) - KVITOVA (ČEŠ/11)
6:4, 1:6, 6:3

KERBER (NEM/2) - KEYS (ZDA/7)
6:3, 7:5


Dvojice (Ž), polfinale:
MAKAROVA/VESNINA (RUS/7) -
ŠAFAROVA/STRYCOVA (ČEŠ)
7:6 (7), 6:4

BACSINSZKY/HINGIS (ŠVI/5) -
HLAVAČKOVA/HRADECKA (ČEŠ/6)
5:7, 7:6 (3), 6:2