Zadreg zaradi precej praznih tribun na tekmovališčih je v Riu kar veliko. Foto: Reuters
Zadreg zaradi precej praznih tribun na tekmovališčih je v Riu kar veliko. Foto: Reuters

Ti naj bi bili zelo izbirčni, saj jih ne zanima vsak šport zgolj zato, ker ima olimpijski predznak. Zanimivo je bilo opazovati dogajanje ob teniških igriščih v soboto. Ko sta se v polfinalu pomerila Rafael Nadal in Juan Martin del Potro, se je v areni trlo obiskovalcev, praznega prostora pa skorajda ni bilo mogoče najti.

Le kakšno uro pozneje pa na finalu ženskega dela med Angelique Kerber in poznejšo prvakinjo Monico Puig gneče ni bilo več. Tisti, ki so videli, kar so želeli videti, so šli domov, nekateri drugi pa na druga olimpijska prizorišča.

Organizatorji imajo tudi veliko težav s prodajo vstopnic za atletsko tekmovanje. Stadion je večkrat precej prazen, veliko prostih sedežev je bilo tudi za finale moškega teka na 100 m. Na dan slovesnosti ob odprtju je bilo na voljo še več kot milijon vstopnic.

Nadškofija podelila nekaj vstopnic
V Riu je na tisoče brezdomcev, med njimi je tudi veliko otrok, ki živijo na ulici. Za nekatere je med igrami trpek vsakdan vsaj nekoliko lepši, za kar je poskrbela tamkajšnja nadškofija s svojo dobrodelno organizacijo. Prireditelji so ji prepustili nekaj vstopnic za tekmovanja, ki so bila slabše obiskana, revni otroci pa so tako tudi v živo doživeli olimpijske igre, ki potekajo v njihovem mestu. Nekateri so si ogledali tekmovanja v odbojki na mivki na sloviti plaži Copacabana, 200 pa so jih popeljali na tekme sabljačev. Pred ogledom tekmovanj so za otroke športni inštruktorji pripravili še kratek tečaj sabljaških pravil, otroci pa so lahko preizkusili tudi zaščitno opremo in v roke prijeli športne rekvizite.

Mayweather v Riu kot turist
Čeprav imajo letos v Riu pravico nastopa tudi boksarji profesionalci, med njimi ni nekdanjega svetovnega prvaka Floyda Mayweatherja. Je pa slavni Američan vseeno v Riu, a le kot turist. Skušal se je neopazno pomešati med druge, a so ga ljubitelji športa, ki so čakali na prevoz do slavnega kipa Kristusa Odrešenika nad mestom, hitro prepoznali. "Rešil" se je z nekaj podpisi in fotografijami. Pozneje si je ogledal tudi boksarske tekme v Riu. Sicer pa ima tudi on že svoje športne olimpijske izkušnje - leta 1996 v Atlanti, še preden je stopil na zelo uspešno poklicno pot, je namreč dobil bron.