Za Federico Pellegrini je nepozaben petek. Foto: Reuters
Za Federico Pellegrini je nepozaben petek. Foto: Reuters

Že od prej je znano dejstvo, da so stolpnice v olimpijski vasi za bivanje nedokončane, japonska igralka (dobitnica olimpijskega srebra iz Londona 2012) pa se je nekega jutra celo zbudila v poplavljenem stanovanju. Njeni sostanovalci so jo samo začudeno opazovali, ko se je poplave v kopalnici lotila sama in popravila WC-kotliček. "Ko sem se zbudila, sem ugotovila, da imamo poplavo. Hitro sem spoznala, da pušča kotliček, in sem ga pač popravila. Zdaj sem pustila navodila, da bodo drugi lahko reševali to težavo, če mene ne bo zraven," je ob tem dejala 27-letnica.

Čaroben petek za Pellegrinijevo
Med tistimi, ki so si slavnostno odprtje iger še posebej zapomnili, je tudi italijanska plavalka Federica Pellegrini. Nekdaj velika konkurentka slovenske šampionke Sare Isaković je ob odprtju iger na stadion vkorakala na čelu italijanske odprave z zastavo v rokah, vse skupaj pa se je odvijalo prav na njen rojstni dan. A po trenutku slave v soju žarometov jo kmalu čaka trdo delo. Njen obračun z Američanko Katie Ledecky na 200 metrov prosto naj bi bil eden od vrhuncev plavalnega dela dogajanja v Riu.

Po 28.400 kilometrih le na cilju
V Riu bo kljub strahu pred napadi, kriminalom in virusom Ziko veliko tujih obiskovalcev, navijačev in športnih navdušencev. Večina je ali bo tja odpotovala z letali, trije Bavarci pa so izbrali drugačno, predvsem pa časovno daljšo in fizično napornejšo pot. Brata Julian (33 let) in Nico Schmieder (27) ter njun prijatelj Sandro Reiter (33) so se določili, da bodo v slogu Ria zelo športni in so se na pot podali s kolesi. Začeli so 27. aprila lani v Münchnu, dva dni pred začetkom OI-ja pa je Trio for Rio, kot so se poimenovali, po 28.432 kilometrih in 467 dneh prišel na plažo Copacabana. S kolesi so prevozili 24 držav, zbrali 150.000 prevoženih višinskih metrov in v povprečju porabili le 18 evrov na osebo na dan.

Brazilija po 25 kolajn
Brazilci, ki so v soboto v domače igre zakoračili s svojo prvo strelsko olimpijsko kolajno po 96 letih, so si za cilj v Riu zadali uvrstitev med deset reprezentanc z največ kolajnami na igrah. V Londonu so s 17 kolajnami, od tega tremi zlatimi, zasedli 22. mesto, tokrat pa se nadejajo okoli 25 odličij. Med velike favorite v 465-članski brazilski ekipi kot v Londonu spet spadajo zlate dvoranske odbojkarice, telovadec Arthur Zanetti in judoistka Sarah Menezes, Brazilci pa seveda stavijo tudi na svojo moško nogometno ekipo na čelu z zvezdnikom Barcelone Neymarjem. Petkratni svetovni nogometni prvaki so še vedno brez olimpijskega naslova. Tudi sicer velja, da se gostitelji na igrah odrežejo nekoliko bolje, kot je za državo običajno, med drugim zato, ker so mnogi od športnikov avtomatično kvalificirani.

Avstralci obupujejo nad razmerami v Riu
Avstralci se v Riu očitno ne počutijo dobro. Deset dni pred začetkom iger so protestno zapustili napol dokončan blok, v katerem bi morali stanovati, se potem le vrnili po končanih najnujnejših popravilih, a težavam še ni videti konca. Športniki na družbenih omrežjih objavljajo slike "luksuzne namestitve", pri čemer izstopa za 213 cm visokega košarkarja Andrewa Boguta precej prekratka postelja. Najbolj priljubljen šport med Avstralci v olimpijski vasi se imenuje "drži zaveso pri tušu, da ne bo poplave v kopalnici." Trener plavalne reprezentance Michael Bohl pa je odpovedal trening v bazenu v Barri, češ da je voda "preveč kosmičasta in motna", zato ni želel tvegati kakšne okužbe svojih tekmovalcev.