Vasilij Žbogar je v nedeljo še povečal prednost pred zasledovalci. Foto: STA
Vasilij Žbogar je v nedeljo še povečal prednost pred zasledovalci. Foto: STA
Gilles Scott je vseskozi nadzoroval edinega tekmeca in si že zagotovil olimpijski naslov. Foto: STA
Tina Mrak in Veronika Macarol
Tina Mrak in Veronika Macarol sta v nedeljskih regatah napredovali s petega na tretje mesto. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Žbogar ima pred torkovo regato, v kateri se bodo točke štele dvojno, 13 točk prednosti pred Hrvatom Ivanom Gašpićem Kljajićem ter 18 pred Američanom Calebom Paynom in Švedom Maxom Salminenom. Medaljo v torek lahko izgubi le, če bo zadnji (deseti), Američan ali Šved pa bi osvojila prvo mesto. Ob tem se lahko zalomi tudi Hrvatu.

Scott že olimpijski prvak
Naslov olimpijskega prvaka je že osvojil Britanec Gilles Scott, ki ima neulovljivih 24 točk prednost. To je njegov prvi olimpijski nastop, ima pa štiri naslove svetovnega prvaka v razredu finn, od tega od leta 2014 tri zaporedne.

Žbogar brez medalje ostal le v Londonu
Najboljši slovenski jadralec je na olimpijskih igrah že osvojil dve kolajni. V Atenah 2004 je bil bronast, v Pekingu 2008 pa srebrn, obakrat v razredu laser. Pred štirimi leti v Londonu je bil v razredu finn šesti.

Slovenija je v Riu de Janeiru osvojila tri odličja. Zlata je bila judoistka Tina Trstenjak, srebro je osvojil kajakaš Peter Kauzer, z bronom pa se je okitila še ena judoistka, Ana Velenšek.

Preložen začetek zaradi prešibkega vetra
Deveti plov je bil zaradi šibkega vetra večkrat prestavljen, po 90 minutah pa so štarterji le prižgali zeleno luč. Žbogar je odlično začel in bil na prvem obratu peti, vendar je nato začel drseti po razpredelnici. Pred zadnjim obratom je bil 11., a je do konca pridobil dve mesti.
V desetem plovu je prvič obrnil kot šesti, do konca pa je izgubil dve mesti. Scott si je naslov olimpijskega prvaka zagotovil z osmim in drugim mestom. Deveti plov je dobil Argentinec Facundo Oleza Bazan, desetega pa Urugvajec Alejandro Foglia Costa.

Brez popuščanja v regato za medalje
"Bil je težek dan, zelo je obračalo. Nekako se nisem držal nobene strani in jadral po sredini. Obakrat sem dobro štartal in bil v ospredju, a sem zaradi smeri na obeh regatah na koncu malo izgubil. Jadralci, ki so zaostajali, so šli na ekstreme in poskušali na vse ali nič, zato so nekateri tudi izgubljali živce. Veter je bil zelo spremenljiv, od skorajda ničle do 11 vozlov. Drugo regato me je Scott že držal, zato sem izgubil dve, tri mesta. Če jih ne bi, bi bilo v regati za medalje precej lažje. Vemo, kako je v tej regati. Tam se je že zgodilo, da so bili jadralci drugi, tretji, pa so potem padli. Menim, da je še vse odprto, treba se je boriti, upam na najboljše," je za Val 202 povedal Žbogar.

"Danes je bila izjemna psihološka borba. Za mano so bili Avstralec, Nizozemec in Francoz, ki so čisto pogoreli. Glava je zelo utrujena. Vesel sem, da sem tu, kjer sem. Na začetku si nisem niti predstavljal, da bom na koncu v boju za medalje. Napoved je bila slaba zame, veliko dni smo jadrali zunaj ... Zdaj moram ostati osredotočen na zadnjo regato, ne smem popuščati," je še povedal Žbogar.


V ponedeljek je prost dan, medalje se bodo delile v torek, ko bo na sporedu zadnja, 11. regata.

Vrstni red po desetih plovih:

#jadralecdržava točke
1.Giles ScottVelika Britanija 32
2.Vasilij ŽbogarSlovenija 56
3.Ivan Kljaković GašpićHrvaška69
4.Caleb PaineZDA74
5.Max SalminenŠvedska74
6.Jorge ZarifBrazilija81
7.Jan Pieter PostmaNizozemska84
8.Junior JoshBrazilija84
9.Facundo Oleza BazanNova Zelandija87
10.Ioannis MitakisGrčija88

Na mestih v območju medalj tudi Mrakova in Macarolova
Tina Mrak
in Veronika Macarol sta se vrnili na morje po dnevu premora. V šestem plovu razreda 470 sta zasedli 12. mesto in skupno padli na šesto. Nekoliko slabše jadranje ju ni vrglo iz tira. V drugem nedeljskem plovu sta se v spremenljivem vetru, na začetku je pihal s hitrostjo osmih vozlov, v zaključku pa s 13, na drugi obratni boji s šestega prebili na četrto mesto, ki sta ga zadržali do konca. To jima je sprva prineslo skupno tretje mesto, a sta po pritožbi ene izmed posadk padli na četrto.
V nedeljo bi moral biti še en plov, a je bil preložen. Slovenki predvidoma v ponedeljek čakajo še trije plovi, v sredo pa regata za medalje.
Majhne razlike obetajo hud boj
Obeta se ogorčen boj za kolajne. V vodstvu sta zmagovalki sedmega plova, Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, ki imata štiri točke prednosti pred Američankama Anno Haeger in Briano Provancha. Tretji Avstrijki zaostajata za ZDA za osem točk. Razlike so do šestega mesta zelo majhne, saj so posadke razvrščene v štirih točkah.

"V bistvu nisva najbolj zadovoljni z najinim jadranjem, še posebej s prvo regato. Odločili sva se za štart na napačni strani, večina posadk je na prvo bojo prišla z desni strani, midve pa sva se držali leve. Iz ozadja se nikakor nisva mogli prebiti naprej. Današnji pogoji na oceanu nama niso ustrezali. V drugi regati sva bili precej boljši in končali sva na četrtem mestu, tako da sva bili s tem rezultatom zadovoljni," je za Val 202 povedala Mrakova.

"Danes nisva pričakovali, da bova končali na tretjem mestu, saj sva dva dni nazaj naredili veliko napako in izkoristili bonus. Psihološko je bil današnji dan dober, a so posadke tesno skupaj. V ponedeljek bo odločilen dan pred regato za medalje. Za naju je zelo pomembno, da dobro štartava, potem je vse lažje. Iz ozadja se je težko prebijati. Upam, da bodo v ponedeljek razmere na najini strani," je še dodala Mrakova.

Vrstni red po sedmih plovih:

#jadralkidržava točke
1.Mills/ClarkVelika Britanija 20
2.Haeger/ProvanchaZDA24
3.Vadlau/OgarAvstrija32
4.Mrak/MacarolSlovenija33
5.Lecointre/DefranceFrancija35
6.Kondo-Jošida/JošiokaJaponska36
7.Aleh/PowrieNova Zelandija42
8.Oliveira/BarbachanBrazilija44
9.Zegers/Van VeenNizozemska47
10.Horwitz/MiddletonČile58