Biatlon
Hanna Öberg
Hanna Öberg ob prihodu v cilj še ni vedela, da bo zmagala, a medalja je bila takrat že blizu. Foto: Reuters
Nosilke medalj s posamične preizkušnje biatlonk. Foto: Reuters
Urška Poje je svojo najboljšo uvrstitev iz svetovnega pokala popravila za 33 mest. Foto: STA

Biatlonsko presenečenje iz Švedske, življenjski trenutek Urške Poje

Anji Eržen v zadnjem strelskem nastopu zadrhtela roka
15. februar 2018 ob 09:15,
zadnji poseg: 15. februar 2018 ob 12:13
Pjongčang - MMC RTV SLO

Švedinja Hanna Öberg je presenetljivo postala olimpijska prvakinja biatlonske preizkušnje na 15 km. Navdušila je Urška Poje, Anji Eržen pa je vrhunsko uvrstitev vzelo zadnje streljanje.

22-letna Öbergova se je do zdaj v svetovnem pokalu le dvakrat uvrstila med deset najboljših, v tej sezoni pa je bila najvišje na 21. mestu. Zmago si je 58. v skupnem seštevku svetovnega pokala tlakovala na strelišču, kjer je zadela vseh 20 tarč. "Presenečena sem sama nad sabo. Danes je bil res moj dan," je v solzah govorila Švedinja.

Srebro je osvojila Slovakinja Anastazija Kuzmina (dve kazenski minuti), bron pa Laura Dahlmeier (1). Nemka se je na zmagovalni oder povzpela prav na vseh treh tekmah v Pjongčangu in je že zdaj ena od junakinj iger (trenutno dve zlati in ena bronasta medalja).

Zelo dobra slovenska nastopa
Slovenski tabor pred tekmo ni imel visokih pričakovanj, a sta obe tekmovalki navdušili. Urška Poje je osvojila 12. mesto, Anja Eržen pa je bila 35. Pojetova je bila brezhibna na strelišču, zato ji je ničla omogočila visoko uvrstitev. Poleg nje sta vseh 20 tarč pokrili le še zmagovalka in četrtouvrščena Franziska Preuss.

Erženova pokrila prvih 15 tarč, potem pa ...
Erženova je začela podobno, saj je podrla prvih 15 tarč in po tem delu proge zasedala celo sedmo mesto. V zadnjem strelskem nastopu ji je zadrhtela roka, tako je zgrešila kar trikrat, kar je takoj pomenilo zdrs po lestvici. Če bi zadela vse tarče, se ji je nasmihala uvrstitev okoli petega mesta.

Pojetova doslej najvišje na 45. mestu
Kako veliko je presenečenje Pojetove na 15-kilometrski tekmi, najbolje pove podatek, da je bila v karieri v svetovnem pokalu najvišje na 45. mestu, in sicer na letošnji januarski posamični tekmi v Ruhpoldingu.

"Seveda smo vsi zadovoljni in veseli z današnjo tekmo. Pravzaprav, če bi šla gledat analizo, se je vse skupaj odlično izšlo v primerjavi s prejšnjo tekmo. Pyeongchang nam vsak dan daje drugačne razmere, danes so bile dobre, jaz sem jih izkoristila. Tudi tekaško sem se borila po svojih močeh. To je moja trenutna forma, nisem še konkurenčna svetovni eliti, a gremo počasi po stopnicah," je povedala tekmovalka iz Loške doline.

"To je moj življenjski trenutek"
"Glede na to, da jih imam šele 20, bi lahko rekla, da je to moja življenjski trenutek in tudi rezultat. Danes sem bila še bolj sproščena. Včeraj smo imeli še en trening, dobila sem samozavest in odločnost, vesela sem, da sem včeraj po odpovedi dobila še en kakovosten trening, tako da sem videla, da lahko in da znam in to sem pokazala. Pa še vsi zadeti streli, to je motivacija za tekmo in za naprej," je nasmejana do ušes še dejala mlada biatlonka.

"V zadnjem krogu so me trenerji obvestili, da sem na šestem mestu. Borila sem se tekaško, kot se je dalo. A na koncu se ni izšlo, vseeno pa sem zelo zadovoljna," je še dodala Pojetova, ki bo v Pjongčangu nastopila še v preizkušnji mešanih štafet.

15 km (Ž):              * 
 1. H. ÖBERG      ŠVE 41:07,2 (0)
 2. A. KUZMINA     SLK  +24,7 (4)
 3. L. DAHLMEIER    NEM   41,2 (1)
 4. F. PREUSS     NEM   59,7 (0)
 5. P. FIALKOVA    SLK  1:02,3 (1)
 6. M. HOJNISZ     POL  1:54,8 (1)
 7. D. WIERER     ITA  2:08,6 (2)
 8. E. GASPARIN    ŠVI  2:15,2 (1)
 9. F. HILDEBRAND   NEM  2:31,4 (1)
10. N. SKARDINO    BLR  2:33,0 (1)
...                  
12. U. POJE      SLO  2:45,5 (0)
35. A. ERŽEN      SLO  4:15,7 (3)
 * - zgrešeni streli/kazenske minute 
 
S. J.
Prijavi napako
Komentarji
Bregas
# 15.02.2018 ob 10:25
Poje 20 zadetkov! Kapo do tal! Tek seveda malo slabši, ampak za mlado dekle je tole odlična predstava! Bravo!
Voly
# 15.02.2018 ob 11:09
Ta rezultat Pojetove je prava mala senzacija, punca še nikoli na tekmah svetovnega pokala ni bila med prvih 25., torej sanjski nastop na najpomembnejšem tekmovanju. Tudi Erženova je bila do konca v igri za deseterico, torej v prihodnosti bo morala Eržen malo izboljšati streljanje, Poje pa tek in imeli bomo dve tekmovalki, si se bosta lahko redno uvrščali med recimo prvih 15.
Me pa veseli, da sta dokazali, da nista turistki, kajti v biatlonu je konkurenca izjemna, morda največja od vseh zimskih športov.
nonparel
# 15.02.2018 ob 10:36
Škoda za Anjo, bila je preveč neučakana na zadnjem streljanju, in ja sigurno bi bila medalja, če bi sfulala kakšen strel ali dva manj.
Urška pa strelja bolje kot naši profesionalni vojaki, čaka jo še sicer trdo delo na izboljšavi teka in zna v bližnji prihodnosti biti konkurenčna za najvišja mesta, tudi za zmage.
Skratka obe naši biatlonki si danes zaslužita pozitivno oceno, še posebej mlada in obetavna Urška.
nonparel
# 15.02.2018 ob 12:18
@balrog
Urškino 12. mesto je odličen rezultat glede na njene dosedanje rezultate in od tega, kar se je pričakovalo od nje na teh OI. Na to cikamo vsi, ki trdimo, da je Urškino 12. mesto na OI odličen rezultat.
Na olimpijado se ne pošilja samo favoritov, potem bi v vsaki disciplini tekmovalo samo nekaj športnikov in tudi manj držav. A takšna olimpijada bi bila potem zanimiva?
Normalno pa po drugi strani za favorizirane športnike 12. mesto ne pomeni odličen rezultat ampak veliko razočaranje.
Skratka vsakršen boljši rezultat športnika na OI od vseh dosedanjih rezultatov se lahko šteje kit uspeh tega športnika, še posebej če je ta športnik mlad in obetaven, kar Urška sigurno je. Pusti ji to veselje in vzpodbudo za še boljše rezultate v prihodnosti. Ni treba vse v nič dajat.
@balrog, upam da zdaj razumeš.
Soni
# 15.02.2018 ob 12:40
barlog@
@Voly, 12. mesto NE MORE biti odlično. Ne gre. S tem se DEVALVIRAJO zmage Tine Maze, Mateje Svet, ... iz povprečnosti pa se dela odličnost, kar je narobe. Slovenci smo majhen narod, vendar pa s tem, ko delamo povprečneže za odličneže še ne pomeni, da smo zaradi kaj bolj odlični. Za zdaj je bila na teh OI ODLIČNA, IZJEMNA, SENZACIJA, zmaga slovenskih hokejistov nad absolutnimi favoriti Američani. TO JE ODLIČNO. Pojetova si te odličnosti ŠE NE zasluži, ko bo na štengah BO ODLIČNA, ko bo v svetovnem pokalu desetkrat dvanajsta bo lahko začela sanjati tudi o biatlonski odličnosti ! Na olimpijskih igrah štejejo ZMAGE (in kolajne). In tako je prav. Saj ne gre za specialno olimpijado.

Ne lapaj! 12.mesto je za Pojetovo odlično! Kot, da je zmagala in ocena odlično prav nič ne zmanjšuje zlata od Mazetove. Kot ti je nekdo že napisal, za nekatere že 2. mesto ni več odlično, za nekatere pa je 12. mesto odlično!
Treba je nastop ocenjevati z vidika realne moči tekmovalca. 5. mesto ni odlično za Schiffrinovo v slalomu, bi pa bilo odlično za Ferkovo. Kako tako preproste stvari ne razumeš?
kolesar112
# 15.02.2018 ob 12:37
@balrog

Edino kar šteje, je da to tvoje štetje (mnenje) ne šteje popolnoma nič in nikogar ne briga. In prav je tako.

Urška pa glede na trenutno svojo pozicijo v športu... presenetljivo in odlično!
Voly
# 15.02.2018 ob 11:48
pravaresnica123@
Odličen???? A jaz tu kaj ne razumem?

Seveda ne razumeš, uvrstitev Pojetove zanjo ni samo odlična, je sijajna!

balrog@
Odlična so le prva tri mesta, zlato, srebrno, bronasto, ostalo pač odlično ni. Če bi bila Urška Poje 12. na tekmi svetovnega pokala, bi lahko govorili o solidnem dosežku .... Urška Poje seveda v svetovnem pokalu nikoli ne bo prišla tako visoko.

Oh, ja, letos je moderno razmišljanje, da je na OI le medalja nekaj vredna! To stalno ponavljanje nekaj kavčarjev je postalo res že dolgočasno. Biti 5.,10.,15. na OI, je pač za nekatere uspeh, za druge pa ne. Torej, če v svetovnem pokalu redno zmaguješ, ti že 5. mesto nič ne pomeni, če se redno uvrščaš med 10., ti 15. mesto nič ne pomeni in tako naprej. Če pa se nikoli ne uvrstiš med prvih 25., ti pa 12. mesto pomeni kot, da si zmagal.
Naši letos na splošno zelo redko pridejo (mislim v vseh zimskih športih) na stopničke, torej od njih realno ni pričakovati medalje, saj je vsak (razen Faka) v recimo dvajsetih tekmah prišel le enkrat na stopničke, torej takemu tekmovalcu bi se moralo res vse poklopiti, da bi mu uspelo priti do medalje.
Torej, letos se bomo pač morali zadovoljiti z rezultati med 10., ki so v tem danem trenutku za nas odlični. Tako pač je, poudarjati, da je uspeh samo medalja, je pa velik nesmisel in nerealno.
Edino medalja pa je uspeh od naših samo za Faka, pa tudi on ima "le" tri uvrstitve od recimo 20 tekem na stopničke. Jaz imam danes upanje, saj je vreme zanj veliko bolj prijazno, kot v prejšnjih tekmah, saj veliko raje nastopa, če ni tako peklensko mraz. Če bo dobro streljal, bo zelo blizu ali pa kar pri medalji!
rarock
# 15.02.2018 ob 10:26
19 sekund za zadnje strljanje. Zapoj Urška!!
Bivši uporabnik
# 15.02.2018 ob 10:26
Fantastično URŠKA!
snoyle
# 15.02.2018 ob 10:25
20/20 zdj pa teč k Klaebo pa bo.
MiD
# 15.02.2018 ob 10:48
Čestitke! Bravo Urška!
Škoda za Anjo, toda tudi ona ima potencial.

Urška se lahko v naslednjih letih v teku še precej izboljša, zagotovo vsaj dve minuti na 15 km. To pa pomeni, da lahko v svoji karieri doseže še veliko.
Zdaj pa naši fantje!
Bregas
# 15.02.2018 ob 11:46
@balrog, nimaš pojma o konkurenci v biatlonu. Urška Poje je mesto pred Kaiso Makarainen! Če vsaj občasno gledaš biatlon, razumeš kako težko je v tem športu osvojiti 12. mesto.
Brkos
# 15.02.2018 ob 10:48
Čestitke, lep obet pred mešano štafeto ...
Bregas
# 15.02.2018 ob 10:11
Si kar mislim, kakšen pritisk mora biti to, ko takole naenkrat, nepričakovano prideš čisto blizu medalje. Škoda, zgodovinski rezultat je bil na dosegi roke. Pa drugič.
Bregas
# 15.02.2018 ob 10:44
Zelo soliden nastop obeh naših. Poje sploh daleč nad pričakovanji, za Anjo pa škoda zadnjega streljanja. Samo en zgrešen manj, pa bi imeli dve med 15, kar bi bilo sanjsko.
macak
# 15.02.2018 ob 10:25
Urška, hahaha
BRAVO
PUŠKA
mike1968
# 15.02.2018 ob 10:25
GREMO URŠKA!
Bregas
# 15.02.2018 ob 10:10
Anja podlegla pritisku, tri zgrešene. Škoda.
fabre
# 15.02.2018 ob 09:54
Hokejisti bodo edini z medaljo
marki2006
# 15.02.2018 ob 12:08
@balrog; Ne pomanjšujem zmage naših hokejistov, toda ena zmaga še tudi ne pomeni, da so na OI nastopili odlično, kaj šele osvojili medaljo.
Po moje je nastop Urške bil odličen, pa čeprav ni osvojila medalje.
Torej tudi zmagovalka ne more trditi, da je nastopila odlično, ker je konkurenca na OI manjša kot v svetovnem pokalu in mogoče ne bi zmagala, če bi nastopile vse tekmovalke.
marjan1953
# 15.02.2018 ob 11:03
Obe dekleti sta me zelo presenetili. Urškino 12. mesto je vrhunski rezultat. Škoda Anjine smole v zadnjem streljanju. Obeti za prihodnost torej obstajajo. Čestitke in srečno dekleti!
rarock
# 15.02.2018 ob 10:42
Anja zaostaj 4 min 15. Če bi vse zadeal bi bilo verjent ookoli 1:15 , bi bila okoli 5 mesta..
ice queen
# 15.02.2018 ob 09:42
Gremo dane Fak. Verjamem, da boš popravil vtis iz zadnje tekme.
Bregas
# 15.02.2018 ob 10:48
Švedinje pa zlata medalja in še dve med 15. Očitno so Švedi dobro delali pred OI.
MatejL
# 15.02.2018 ob 10:45
Cestitke nasim tekmovalkam! Kar lepo presenecenje.
SpookyDonk
# 15.02.2018 ob 10:09
Švedi se vračajo v biatlonu. Super.
Bregas
# 15.02.2018 ob 10:07
Pa kaj je to? Našim se prikazuje Marija! Poje po 2 streljanjih še vedno ničla, pa 9. mesto. Po 2 streljanjih Eržen 5., Poje 9. mesto! Nerealno.
Bregas
# 15.02.2018 ob 09:58
Poje tudi ničla na prvem streljanju in kar soliden tek. Dajmo, punci!
Bivši uporabnik
# 15.02.2018 ob 09:57
Dejmo Anja! Zdrž!!
macak
# 15.02.2018 ob 09:54
dejmo , Anja
leon911
# 15.02.2018 ob 09:44
Edini se bo vrnil domov s kolajno. Edini

Pa tako ste ga ponižali pred odhodom. Fak bo doma s kolajno.
govorimResnico
# 15.02.2018 ob 14:16
@Urška Poje: nikar ne beri postov, uživaj v svojem uspehu!
BAD
# 15.02.2018 ob 12:51
Vrhunsko............
nonparel
# 15.02.2018 ob 11:52
@profich
No, mogoče sem res malo pretiraval, sicer pa kaj veš, kako hitro bi tekla v zadnjem delu, če bi zadela vseh 20 strelov. To bi ji dalo krila in tekla bi kakor vihar, če si sposodim malo te Staretove krilatice.
sharkyslo
# 15.02.2018 ob 10:49
Kakšen nor tek Kuzmine. Dve minuti pribitka in le 25 sekund zaostanka za zmagovalko, ki ni zgrešila. Kapo dol. Sicer pa je zmaga danes šla v prave roke.
rarock
# 15.02.2018 ob 10:47
Mogoče so dali tudi hokejisti našim krila, da dosegajo sedaj rezultate nad svojimi dosedanjimi, posebej Čebašek in Poje.
rarock
# 15.02.2018 ob 10:41
Zanimivo da Urška prva 3 streljanja je streljala precej dlje, 23 pa 2x po 27 sekund.Zadnje pa samo 19s. Mogoče je bila taktika da se ekspresno odstrelja da ni časa za preveč premišlevanja ? Vsekakor uspešno in čestitke za nepričakovan uspeh.
4-4-2
# 15.02.2018 ob 10:29
Urska puska
Bregas
# 15.02.2018 ob 10:02
Bravo, Anja! 15 zadetkov zaenkrat! Samo upam, da na zadnjem streljanju ne bo razmišljala o vrhunski uvrstitvi, ampak samo o streljanju. Mirne živce, punca, super ti gre!
prlek
# 15.02.2018 ob 13:15
Lepo presenečenje. Bravo Urška.
Škoda za Anjo, da je na koncu podlegla pritisku. Ampak vseeno lep nastop.
garmond
# 15.02.2018 ob 13:01
No, pa imamo zopet enega velikega negativneža med komentatorji.
Včasih so v času olimpijskih iger zaustavili vse vojne, kaj če bi "bojno sekiro" zakopali tudi vsi negativneži in troli.
Da o povsem pozabljenem olimpijskem duhu, ki je včasih krasilo to veličastno športno prireditev niti ne omenjam. Olimpijada naj bi narode povezovala, vzpodbujala prijateljstvo in nekako pripomogla k temu, da bi se sovraštva in vojne med narodi zmanjševala. Žal je pozitivni duh olimpijade načela tista nesrečna olimpijada leta 1936 v nacistični Nemčiji. Tudi danes ima žal politika velikih držav in velekapital prevelik vpliv na OI.
marjan1953
# 15.02.2018 ob 12:23
@Warbird
Gre za napačno objavo končnega rezultata. Kuzmina je zgrešila dva strela in ne štirih. Če bi bilo to res, zagotovo nebi osvojila srebrne medalje.
profich
# 15.02.2018 ob 11:24
@nonparel

Škoda za Anjo, bila je preveč neučakana na zadnjem streljanju, in ja sigurno bi bila medalja, če bi sfulala kakšen strel ali dva manj.
Urška pa strelja bolje kot naši profesionalni vojaki, čaka jo še sicer trdo delo na izboljšavi teka in zna v bližnji prihodnosti biti konkurenčna za najvišja mesta, tudi za zmage.
Skratka obe naši biatlonki si danes zaslužita pozitivno oceno, še posebej mlada in obetavna Urška.

mi poveš po kateri logiki bi bila medalja? Če bi zadela vse bi zaostala 1.15 in bila 6. Bil bi vrhunski rezultat a še vedno daleč od medalje.
garmond
# 15.02.2018 ob 10:42
Ukrajinke slabo streljajo, Rusom se jih ni za bati.
Bregas
# 15.02.2018 ob 10:16
Tudi Poje prvih 15 strelov v črno! Bomo videli, kako bo ona psihično prenesla zadnje streljanje...
davide
# 15.02.2018 ob 10:14
Če jo režiser ne bi dal v kader bi verjetno vse zadela :)
macak
# 15.02.2018 ob 10:11
škoda, Anja
profich
# 15.02.2018 ob 10:10
Dobro, tudi če bi tle vse zadela ne bi bilo dovolj za medaljo... Vseeno solidno.
agggnes
# 15.02.2018 ob 10:10
Prelepo,da bi bilo res.
davide
# 15.02.2018 ob 10:55
V okviru trenutnih zmožnosti zelo dober rezultat

Sicer njen tek ni ravno obetaven, je pa res da je še mlada in lahko vsaj toliko popravi, da bi se tudi v ostalih disciplinah uvrščala v točke
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!