OI 2018
Alexander Bonsaksen je slovensko hokejsko reprezentanco izločil z olimpijskega turnirja. Foto: Reuters
Razočaranje slovenskih fantov je bilo po koncu tekme veliko. Foto: Reuters
Jan Urbas je v sedmi minuti načel mrežo Norvežanov. Foto: Reuters
Ryan Donato je še drugič na olimpijskem turnirju dvakrat zatresel mrežo Slovakov. Foto: Reuters
VIDEO
Analiza hokejske tekme Sl...
VIDEO
Norvežani ustavili sloven...
VIDEO
Robar: Zaslužili smo si z...
VIDEO
Kristiansen in Bonsaksen...
VIDEO
Urbas zadel ob bližnji vr...

Dodaj v

Foto in video: Bonsaksen v podaljšku rise poslal domov

Američani razbili razglašene Slovake
20. februar 2018 ob 04:10,
zadnji poseg: 20. februar 2018 ob 15:32
Pjongčang - MMC RTV SLO

Slovenska hokejska reprezentanca je v repasažu sklenila nastope na olimpijskem turnirju in osvojila končno 9. mesto. Norveška je bila po preobratu v Gangneungu boljša z 2:1.

Slovenci so bili precej boljši nasprotnik, na norveška vrata so sprožili 34 strelov, zelo razpoloženega vratarja Larsa Haugna pa so premagali zgolj enkrat, dvakrat so zadeli tudi okvir vrat. Norvežani so na vrata Gašperja Krošlja sprožili 26 strelov.

Žiga Jeglič padel na dopinškem testu
V Pjongčangu je zjutraj po slovenskem času udarila novica, da je Žiga Jeglič, mož odločitve na loteriji kazenskih strelov proti Slovaški, padel na dopinškem testu, ki so ga izvedli med olimpijskimi igrami. Več tukaj.


Skandinavski tekmeci so zgodovinsko zelo neugodni za Slovence. Na zadnjih velikih tekmovanjih so risi vselej izgubili. Na svetovnem prvenstvu leta 2013 z 1:3, na Češkem dve leti pozneje prav tako z 1:3, lani v Parizu pa je bil poraz še bolj prepričljiv (1:5). Tudi tokrat so morali priznati premoč v Južni Koreji.

Norveška reprezentanca si je z zmago nad Slovenijo priborila četrtfinalni obračun z rusko hokejsko ekipo.

Urbas v sedmi minuti matiral Haugna
Slovenski hokejisti so srečanje dobro začeli, že v uvodnih sekundah je kapetan Jan Muršak zapretil norveškemu vratarju Haugnu, ki je bil v sedmi minuti vendarle premagan. Risi so v igri z igralcem več - zaradi zadrževanja s palico je bil izključen Ludvig Hoff - lepo spletli mrežo v napadalni tretjini, po Muršakovi podaji je iz prve na desni strani sprožil Jan Urbas in plošček ob bližnji vratnici pospravil v gol za 1:0. Varovanci Karija Savolainena so bili občutno boljši od nasprotnika, večkrat so pritisnili na njegova vrata, še posebej sta bila v napadu dejavna Muršak in Urbas, ki sta ves čas utrujala sicer opreznega Haugna. Kljub vsemu se izid do konca najbolj napadalne tretjine slovenske reprezentance na olimpijskem turnirju - razmerje v strelih je bilo 16:9 - ni spremenil.

Risi še naprej boljši nasprotnik
Prevlada risov se je kljub agresivni in čvrsti obrambi Norvežanov nadaljevala tudi v drugi tretjini, ki so jo po izključitvi Stefana Espelanda zaradi naleta na Roka Tičarja začeli z igralcem več. "Power playa" niso izkoristili, so pa še naprej pritiskali na vrata norveške ekipe. V 28. minuti si je Tičar lepo pripravil prostor za strel in sprožil mimo gola, nenatančen je bil nekaj minut pozneje po lepi podaji Matica Podlipnika tudi Luka Vidmar. Vratar Haugen je moral biti ves čas oprezen, izkazoval se je s pomembnimi obrambami, slabe tri minute pred koncem druge tretjine je preprečil veselje še Tičarju in Robertu Saboliču, ki sta sprožila iz bližine. Slovenci so tretjino končali z igralcem več, ko je moral za dve minuti zaradi spotikanja na kazensko klop Steffen Thoresen, a je ostalo pri 1:0.

Kristiansen izenačil na 1:1
V uvodnih minutah zadnje tretjine so Norvežan izid izenačili. S hitrim napadom, ki ga je po levi strani začel Anders Bastiansen, so presenetili slovensko obrambo, pred vrata je plošček poslal Martin Roymark, Tommy Kristiansen pa je hladnokrvno premagal vratarja Krošlja za 1:1. Norvežani so bili v naletu, v želji po preobratu so hitro pritisnili na slovenska vrata, a so risi, ki so pred Krošljevim golom puščali preveč prostora, zdržali pritisk. Lažje so zadihali, ko je bil zaradi prekrška nad Urbasom za dve minuti izključen Alexander Reichenberg. Slovenija je četrtič na tekmi prišla do "power playa". V tem elementu igre je bila v skupinskem delu četrta najučinkovitejša reprezentanca, tokrat jim prednosti igralca več na ledu ni uspelo izkoristiti. Nevarno je bilo po strelih Sabahudina Kovačeviča in Žige Panceta, a je ostalo pri 1:1.

Gregorc zadel stičišče vratnice in prečke
Savolainenovi hokejisti so v obrambi nekajkrat zaplavali, česar pa na njihovo srečo Norvežani niso znali izkoristiti. Zelo vroče je bilo štiri minute pred koncem, ko je dvakrat zapretil Ken Andre Olimb, ki je moral takoj zatem zaradi zadrževanja s palico na kazensko klop. Sledil je peti "power play" Slovenije na tekmi, v katerem je Haugen reševal svojo ekipo z izjemnimi obrambami, imel je tudi srečo, da plošček po strelu Blaža Gregorca ni pristal v mreži - branilec češke ekipe Hradec Kralov je zadel stičišče vratnice in prečke. Deset sekund pred koncem rednega dela srečanja je bil zaradi oviranja izključen še Alexander Bonsaksen.

Bonsaksen zabil za četrtfinale
Tudi v podaljšku se je zatresel okvir norveškega gola, prečko je v igri štiri na tri z leve strani zadel Muršak. Ko sta bili na ledu popolni postavi, so Norvežani znova pritisnili na slovenska vrata, pritisk se jim je obrestoval v četrti minuti podaljšane igre, ko je z razdalje Krošlja na lovilko matiral Bonsaksen.

Američani razbili razglašene Slovake
Hokejisti ZDA so še drugič na olimpijskem turnirju odpravili Slovake in se bodo v sredo v četrtfinalu srečali s Češko. V prvi tretjini sta mreži mirovali. V 22. minuti je zadel Ryan Donato, ki je že v skupinskem delu zrežiral zmago Američanov nad Slovaki z 2:1. Michal Čajkovsky je le pol minute zatem prejel disciplinsko kazen zaradi udarca v glavo. Izključen je bil Ladislav Nagy in Slovaki so imeli dve minuti kar dva igralca manj. James Wisniewski je to hitro kaznoval z močnim strelom z leve strani. Mark Arcobello je v 34. minuti izkoristil lepo podajo Troya Terryja izza vrat za 3:0. Slovaška je znižala z igralcem več, ko je v 37. minuti zadel Peter Čerešnak.

V zadnji tretjini so skušali Slovaki ujeti priključek, a so puščali veliko prostora v obrambni tretjini. V 50. minuti se je Garrett Roe znašel sam pred vratarjem Janom Lacom in ga rutirano matiral. Končni izid je postavil odlični Donato ob "power playu" tri minute pred koncem. Razmerje v strelih na vrata je bilo 33:23, v vratih ZDA je blestel Ryan Zapolski.

Repasaž za četrtfinale:
ZDA - Slovaška
5:1 (0:0, 3:1, 2:0)
Donato 22., 57., Wisniewski 23., Arcobello 34., Roe 50.; Čerešnak 37.

Slovenija - NORVEŠKA
* 1:2 (1:0, 0:0, 0:1)
Urbas 7.; Kristiansen 44., Bonsaksen 64.
* - v podaljšku

Švica - NEMČIJA
* 1:2 (0:1, 1:0, 0:0)
Moser 23.; Pföderl 2., Seidenberg 61.
* - v podaljšku

FINSKA - Južna Koreja
5:2 (1:0, 2:2, 2:0)Ž
Kontiola 5., 24., Heiskanen 27., Hietanen 48., Manninen 60.; Radunske 31., Ahn 33.


Četrtfinale, sreda ob 4.10:
ČEŠKA - ZDA

Ob 8.40:
RUSIJA - NORVEŠKA

Ob 13.10:
ŠVEDSKA - NEMČIJA

KANADA - FINSKA

A. G., M. L., foto: Reuters
Prijavi napako
Komentarji
alexsij
# 20.02.2018 ob 10:58
dejte pluvat zdej ja.. to nam gre :)) Škoda poraza, pa kljub vsemu iskrene čestitke. Nad pričakovanji!
TCF
# 20.02.2018 ob 10:59
Ah, res škoda, ker so bili danes Risi boljši od Norvežanov. Pa tolikokrat so bili centimeter oddaljeni od gola. :/

Kaj hočemo, danes so imeli Norvežani velik krompir.
j1n
# 20.02.2018 ob 10:55
Norvežani z eno zmago grejo naprej :D svaka čast...
divinedante
# 20.02.2018 ob 07:52
Se še komu zdi, da je letos zelo malo prenosov različnih tekem iz OI? Skoraj same ponovitve, pa zelo malo različnih športov si lahko ogledamo..
DnB
# 20.02.2018 ob 11:28
Če smo iskreni so Risi presegli vsa pričakovanja z rezultatom, še bolj pa z igro. Tako všečnega in tudi učinkovitega hokeja ne bo igrali verjetno več nikoli, sploh če pogledamo stanje naših klubov.
am shagar
# 20.02.2018 ob 11:03
Veliko priložnosti neizkoriščenih. Drugače pa poklon za predstave. Jutri bi nas Rusi zmleli, ker bi bili spočiti, da razlike v kvaliteti ne omenjam. Norvežane bodo pa verjetno pojedli še bolj, ker imajo stare nosilce. Razen, če ne bo Haugen blestel.
sumtb
# 20.02.2018 ob 10:59
Glave gor, tole je bil vrhunski hokej, nekajkrat vratnice, ni hotel pak notri.
super_balotelli
# 20.02.2018 ob 09:37
Kako lahko vsakič po reklamah ZAMUDITE po 20 sekund?
Lesinar
# 20.02.2018 ob 11:18
Sicer je pa to odlična novica za RTV, sedaj ko ne bo treba prenašati naše tekme proti Rusom se je sprostil en termin več za ponovitev
The Stig
# 20.02.2018 ob 11:02
K DA STE PRNESL MEDALJO!

Bravo Risi!
pobic_17
# 20.02.2018 ob 10:57
Hokej je res bizaren sport oziroma z bizarnimi pravili. Mi smo do danes zmagali dve tekmi, oni nobene in zdaj gredo oni naprej? ok
VanDame
# 20.02.2018 ob 10:56
Škoda, pa toliko priložnosti. :(
rangerno1
# 20.02.2018 ob 10:56
Počasi mi bo fit vn vrglo. Kot, da ni že dovolj, da je Peternel zgleda na pomirjevalih, da tako bedno in dolgočasno komentira, potem pa še ves čas govori repaŠaž, namesto repaSaž...

repasaž -a m (a) šport., pri nekaterih tekmovanjih dodatno tekmovanje izločenih tekmovalcev, ki omogoči uvrstitev v nadaljnje tekmovanje: v finale so se uvrstili šele po repasažih / repasaž osmercev (SSKJ)

repasaž -a m z -em (a) šport., dodatno izločevalno tekmovanje (SP 2001)

repasaž -a m (a) - iz francosko repasser (ne repechage!!!), kar pomeni zopet peljati mimo. 1. ponovni prehod 2. preizkušanje novih ur pred prodajo 3. dodatno tekmovanje že izločenih tekmovalcev v športu (npr. v veslanju), ki omogoča uvrstitev v nadaljnje tekmovanje ŠP. (Veliki slovar tujk, CZ 2002)

Tako amatesrkega komentiranja na RTVju res ne bi smelo biti
lopat12
# 20.02.2018 ob 09:19
Velik plus je od mene dobila novinarka, da zdaj med tretjino ni utrujala z Jeglicem. Me je bilo strah, da jih bo to sprasevala.

Sicer pa fenomenalna borba nasih! Le tako naprej!
rdečinavijač
# 20.02.2018 ob 11:00
Repasaž bi moral biti smo med 2. in 3. uvršenimi v skupini. Ne da eni pušijo na veliko v skupinskem delu, pa imajo še vedno možnost za četrtfinale. V Sočiju je bilo drugače in bolj pošteno.
Bovi
# 20.02.2018 ob 12:40
Dober olimpijski sistem tekmovanja: uvodne tri tekme popušiš, četrto po sreči zmagaš in greš naprej. Bravo MOK!
5tane
# 20.02.2018 ob 11:58
Glavo gor Risi. Borili ste se vrhunsko. Zame kot da ste zlato medaljo dobili.
shark77
# 20.02.2018 ob 09:46
Prav smilite se mi vsi vi zafrustrirani kavčarji ki je edini uspeh v vašem življenju ta da komaj čakate da se zgodi nek neuspeh ali mini afera in da lahko potem o tem na forumih anonimno kritizirate in žalite.Ne rečem da tudi jaz nisem bil zjutraj razočaran in tudi malo jezen, ko sem slišal novico o Jegli ampak to še ni razlog da bi se ga moralo tudi žalit.Verjamem da je zdaj Žigi še najtežje,želim mu da čimlajže prebrodi te trenutke, in pa seveda verjamem da bomo vseeno danes zmagal Norvežane.
Na pou Slovenc
# 20.02.2018 ob 07:01
Sam morm rec da mi je mal cudn sistem da nasi osvojijo veliko v 2.mesto v skupini in potem spet naletijo na mocne Ruse, lohk bi se skupine malo bolj krizale. Sem iz košarkarskega sveta in mi je pac ta sistem mal cudn :) ampak dobr za polfinale morš premagat najboljse in to so USA, Rusija, Švedska, Kanada podobno kot v baketu USA, Španija, Srbija, Litva!
fabregas_4
# 20.02.2018 ob 11:44
Bravo Risi!! Na žalost je sfalilo kanček sreče! Vseeno čestitam za dobro borbo. Razen Rusov, ki bodo verjetno gladko prvi, nas ni nadigrav nihce. Res ste pokazali pravo borbo!! Cestitke
Tuljava
# 20.02.2018 ob 11:05
Škoda, pa vendar, 2x smo v podaljških zmagali, tokrat pa izgubili.
Bivši uporabnik
# 20.02.2018 ob 10:54
Naši kot da niso hoteli danes zadeti. Par vratnic posrani norvežani pa iz edine priložnosti gol. Itak jih bodo Rusi nabili za +10 golov
Applecore
# 20.02.2018 ob 10:54
Eh škoda.
Kljub temu: glave gor! Odlično odigran olimpijski turnir, Risi so zame junaki. Odlično 9. mesto! Sicer tudi nekaj smole s tistima vratnicama naših, ampak žal v takšnih tekmah potrebuješ tudi kanček sreče.
bojanec
# 20.02.2018 ob 10:53
5x zapravljen powerplay.
5tane
# 20.02.2018 ob 11:56
ZA FCKING 1 CM JE ZMANJKALO :(.
agggnes
# 20.02.2018 ob 10:59
Točno to, kako smotan sistem je tole!! Z eno zmago v četrtfinale??! Upam, da jih Rusi razbijejo!
shambala
# 20.02.2018 ob 10:56
Skoda, res, vsaka cast nasim za prikazano igro, tud dons, prvi dve tretine sta ble ze za polfinale, samo na konc je pac zmankal moci. Nimamo jim kej zamert, super ekipa, super igre!
čarli
# 20.02.2018 ob 10:53
To je to k si noben ne upa streljat z igralcem več in se komplicira v neskončnost...
gorazd114
# 20.02.2018 ob 10:18
Vsak od Norvežanov je med tretjino naredil par vdihov iz cudezne pumpice, sam oni lahko. Gremo zdaj risi.
corn
# 20.02.2018 ob 09:24
Jaz menim, da se ni potrebno sedaj preveč obešati na Jegliča. Trenutno je po mojem mnenju v najslabši formi svoje kariere in zdaj še ta napaka. Se je že sam opravičil in povedal da je bila njegova napka in verjamem, da je zdaj njemu najtežje.
sumtb
# 20.02.2018 ob 09:03
Vrhunsko igrajo.
kok
# 20.02.2018 ob 07:47
Se bolj blesav je da sta v repesazu ponovno igrali Zda in Slovaska
semaino
# 20.02.2018 ob 11:08
Bili so boljsi. Imeli so smolo.
gushtr
# 20.02.2018 ob 11:08
Razočaran nad rezultatom. Končno na velikem turnirju igramo kot ''taveliki'', nadigramo nasprotnika, potem pa tole... Kdor ne da, dobi.
Kljub temu kapo dol hokejistom. Lepo je bilo, dokler je trajalo.
luka101
# 20.02.2018 ob 11:07
Ni panike. Odličen turnir so odigrali.
micho94
# 20.02.2018 ob 09:59
Peternel: "Poglejmo, kaj pravijo v našem taboru po 2.tretjini. Polona, kar izvoli!" ... in namesto Polone sledijo oglasi :)
kolesar666xl
# 20.02.2018 ob 09:15
....in potem, za nagrado po odlični tretjini, dobimo polono bertoncelj z njenimi glupimi vprašanji.
ala-persk
# 20.02.2018 ob 08:04
3x posnetek skokov.
3x posnetek hokeja
3x posnetek vsake smučarje.
Alo RTV to mamo vse na YouTubu.
oliva
# 20.02.2018 ob 11:16
Saj to, ena taka ironija...
Da je skoz govor o Norvežanih - astmatikih, nakar pri nas odkrijejo to in potem nas oni premagajo...

Zakaj, zakaj?
Si je šel mali uničit kariero pa tudi lajf, to je res črn madež...
Žalostno...
Arso
# 20.02.2018 ob 11:13
Žal se to zgodi, ko ti zmanjkuje moči in nasprotnik
začne prevzemati pobudo. Norvežani so sicer imeli
presneto srečo (2 vratnici pri strelih na njihov gol), a
štejejo goli.

Žal tudi to je realnost ko ne izkoristiš ponujene priložnosti
z igralcem več.

Vseeno čestitke vsem slovenskim hokejistom za srčno
in zelo dobro igro. Napak ni bilo veliko kot običajno na
prvenstvih elite.
alberta
# 20.02.2018 ob 11:08
Nikoli v hokeju še nisem navijal za Ruse, ampak jutri bom! Naj razbijejo te vikinge, da ne bodo vedeli kje se jih glava drži!
domn333
# 20.02.2018 ob 08:03
Jeglič pozitiven na dopingu.... bedak
darkwader
# 20.02.2018 ob 13:31
Veste kaj, v vsakem primeru poklon fantom za odličen hokej, z izjemo Rusije nas ni nihče nadigral. Pa še Rusi imajo srečo da nas ne dobijo v četrtfinalu. :)
konjice
# 20.02.2018 ob 11:41
Ah... škoda. Naši so bili precej boljši skozi celotno tekmo, na koncu so zadeli tudi dve vratnici a pak ni hotel v gol. Mogoče je na njih vplivala tudi ta novica o Jegliču. Moram pa priznati, da tudi če bi naši danes zmagali se nebi tako veselil kot proti ZDA in Slovaški. Enostavno ti taka novica o dopingu pobere vso voljo pa če tudi je šlo zgolj za napako Jegliča. Vrjetno bomo končali na 9. ali 10. mestu kar pa sploh ni slabo.
vapor22
# 20.02.2018 ob 11:35
Škoda. Bili so boljši nasprotnik. 1/3 sploh dominantna. Na koncu zmanjkalo nekaj sreče in tudi moči. Slovenija je hokejski fenomen, glede na stanje klubskega hokeja. Kapo dol.
oliva
# 20.02.2018 ob 11:34
Tako se je govorilo pri Tini, pa je uletela Ilka... pa Ana pa Meta itd. :)
Pač imamo dobre športnike, med najboljšimi v svetovnem merilu, skozi vso zgodovino že, tudi danes.
morgenstern
# 20.02.2018 ob 11:19
Vsaj ne bo Jeglič sam na avionu
socrates
# 20.02.2018 ob 11:00
Športna sreča .... vendar glavo gor, risi, borili ste se častno in dosegli bistveno več, kot je kdorkoli pričakoval. Bravo, fantje!
rdečinavijač
# 20.02.2018 ob 10:58
Ne glede na poraz ste moji junaki.
Pa spet sodniki na koncu odločajo. Sem skoraj prepričan, da če bi bila obratna situacija bi razveljavili gol.
5tane
# 20.02.2018 ob 09:04
Dobra igra naših. Samo tako naprej.
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!