Hokej
Žiga Pance je za slovensko reprezentanco odigral že 121 tekem. Dosegel je 18 golov in prispeval še 21 podaj. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Hokejisti z Brnika polete...

Dodaj v

Pance: Kopitarja bi pogrešala vsaka reprezentanca na olimpijskem turnirju

Želi se preizkusiti še v kakšni močnejši ligi
7. februar 2018 ob 07:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Žiga Pance je maja lani zaradi počene mečnice izpustil svetovno prvenstvo elitne divizije v Parizu. Na olimpijskem turnirju bo zaigral drugič in seveda si želi nov preboj do četrtfinala.

Risi se bodo v skupini B pomerili z Američani, Rusi in Slovaki. Pance se dobro zaveda moči tekmecev, še posebej Rusi imajo sijajno zasedbo, ki jo bo v Pjongčangu težko zaustaviti.

28-letni napadalec je do leta 2013 igral za Olimpijo, v Tivoliju ima še vedno veliko prijateljev in podrobno spremlja novo zgodbo. V Ligi Ebel se je izkazal že nekajkrat. Leta 2014 je Bolzanu zagotovil presenetljiv naslov z odločilnim zadetkom v Salzburgu, nato je igral še za Beljak in KAC, letos pa se z Dornbirnom bori za končnico.

Buldogi so trenutno v vodstvu v kvalifikacijski skupini, vendar pa se bo Liga Ebel nadaljevala tudi med olimpijskimi igrami in soigralci bodo zelo pogrešali Panceta.Kakšna so pričakovanja v Pjongčangu? Je motiv še večji kot na svetovnih prvenstvih, ki so vsako leto?
Na olimpijske igre gremo s ciljem, da ponovimo dosežek iz Sočija. Prikazati bo treba najboljšo igro. Seveda je razlika med svetovnimi prvenstvi in olimpijskimi igrami. To je dogodek, ki se zgodi na vsake štiri leta. Uvrsti se le 12 reprezentanc in mi smo ena izmed teh. To je velika čast.

Prvič po Lillehammerju leta 1994 na igrah ne bo zvezdnikov iz Lige NHL. Je to prednost za vas?
Anžeta Kopitarja bi pogrešala vsaka reprezentanca na olimpijskem turnirju. Pri nas bo manjkal le en nosilec igre, pri tekmecih pa bodo manjkali številni najboljši. Vsi imajo večji izbor igralcev in lahko sestavijo zelo kakovostne zasedbe.

Kako ocenjujete reprezentance v skupini B?
Pogledal sem postave naših tekmecev na olimpijskih igrah. Moji soigralci poznajo Kanadčane in Američane. Morda ne igrajo v Ligi NHL, so pa vseeno vrhunski igralci.

Rusija ima izjemno močno ekipo. Verjetno je favorit olimpijskega turnirja.
Rusi lahko sestavijo nekaj odličnih reprezentanc, Liga KHL je zares močna in vsi njihovi hokejisti prihajajo iz te lige. Za nas seveda ne bo lahkih tekem.

Sistem tekmovanja omogoča tudi popravni izpit. Ključna je četrta tekma oz. repasaž za četrtfinale.
Sistem je res drugačen od svetovnega prvenstva, saj po skupinskem delu nihče ne izpade. Ne zanašamo se na popravni izpit, že v skupini želimo zmagati na kakšni tekmi in si s tem omogočiti ugodnejšega tekmeca.

Dornbirn se bori za končnico Lige Ebel. Vodstvo kluba verjetno ni bilo navdušeno, ker vas ne bo na ključnih tekmah sezone.
Liga Ebel se letos ne prekinja. Nekaj nejasnosti je bilo, a smo se vse dogovorili.

Kako spremljate domačo klubsko sceno? Kariero ste uspešno začeli pri Olimpiji, ki je začela novo zgodbo.
Poznam večino igralcev, ki trenutno igrajo za Olimpijo in smo redno v stikih. Zelo dobra stvar je, da se krivulja v Ljubljani počasi obrača navzgor. Vem, da so postavljeni zdravi temelji.

Ste si ogledali kakšen derbi med Olimpijo in Jesenicami v Alpski ligi? Železarji so jih dobili kar pet in so veliki favoriti tudi za naslov državnega prvaka.
Ogledal sem si nekaj derbijev v televizijskem prenosu. Jeseničani so bili boljši, vendar je ob koncu sezone na teh derbijih mogočih veliko stvari.

Kakšni so vaši cilji v naslednjih sezonah? Si želite ostati v Ligi Ebel?
Če se ponudi priložnost, bi si želel igrati v še boljši ligi. Vsako leto sem napredoval, igral v boljši ekipi. Vse do letošnje sezone, ko sem bil poškodovan.

A. G.
Prijavi napako
Komentarji
heavyd
# 07.02.2018 ob 07:27
okej dovolj o anžetu! dejmo naši!!!
mr polh
# 07.02.2018 ob 12:34
miha-kolbanar:

Trenutna forma: 7 točk na zadnjih 5ih tekmah, 55 točk v 52ih tekmah (osebna statistika kaže na njegovo najboljšo sezono do sedaj), ob tem pa je treba še vedeti, da ima on ponavadi ne ravno najboljša krila, če bi imel na krilu igralca tipa Patrick Kane npr bi šle točke še dodatno krepko gor.

Glavni faktor pa je še to, da je on defenzivni center, to pomeni, da tudi prepreči mnogo golov in razbije mnogo akcij še preden pride nasprotnik do strela iz, za golmana, visoko rizičnega položaja. Še nekaj je potrebno dodati, on je center prvega napada in se na vsaki tekmi direktno spopada z najboljšimi, najbolj talentiranimi hokejisti iz drugih ekip - predvsem s prvim napadom in ne z linijami št 3 in 4.
burruchaga1986
# 07.02.2018 ob 08:33
A tisti čuveni rus, ki ima v pogodbi zapisano, da igra na olimpijadi, pride? Hehehe

Orbitala: to je en tipson iz jesenic, ki je za reci piši 100.000.000€ težji od tebe.
vito corleone
# 07.02.2018 ob 13:54
Kopitar je med top 10 igralci v NHL, seveda bi ga vsaka reprezentanca pogrešala.

Mi pa tudi nimamo slabe ekipe, velika večina jih v svojih klubih igra pomembno vlogo, med seboj so pa uigrani.

Go go RISI
boro007
# 07.02.2018 ob 14:22
Mi bomo pogrešali enega, drugi pa več kot enega, kar je bolj voda na naš mlin... Boj bo še vedno težak ker imajo težko skupino... Ampak lahkih reprezentanc itak ni, gremo Risi...
boro007
# 07.02.2018 ob 14:13
@urednik01

to je un ki mu dol visi za reprezentanco

Uh še ena v stilu... "Ankol več mi ne bo reku, Rožle ti si cepec"

NHL bojkotira olimpijske igre, ne igralci... Kriv je pa denar, ker noben noče prevzeti plačil zavarovanj za igralce (niti nhl, niti olimpijska zveza, niti posamezne članice). Američane sicer razumem da želijo zaščititi svoje vložke v duhu kapitalizma... Ampak ne tega kapitalističnega s*r*a*n*j*a valiti na igralce...
boro007
# 07.02.2018 ob 14:19
@miha-kolbanar

Pance: Kopitarja bi pogrešala vsaka reprezentanca na olimpijskem turnirju

Vsaka? Glede na trenutno formo ne ravno...


Svojo ekipo vodi v golih, podajah in seveda tudi točkah... Ekipno so padli, osebno pa ima Kopitar "rebound year"... Začeli so super, potem so se precej ohladili, trnutno jim pa temperatura niha od -20 do +110... Ampak en sam igralec ne more bit kriv.
mr polh
# 07.02.2018 ob 10:09
Jst bi privoščil Pancetu, da se preizkusi v DEL-u npr., z dobrim olimpijskim turnirjem in s kakšnim Urbasovim priporočilom, ni vrag, da mu ne bi uspelo. Si je pa tezko izboriti tiste top 6 minute, ki so potrebne za tockovno uspesnost.
burruchaga1986
# 08.02.2018 ob 08:24
Kolesar: kopitar, raikkonen, milič... midva bi morala iti na pivo:)
kolesar112
# 07.02.2018 ob 22:13
@burruchaga1986

Ne. Ni, saj to je bistvo. Poglej primer:
Kimi Raikkonen je, ko je odšel k Lotusu podpisal eno letno pogodbo, ki mu je navrgla 3 mio eur. V F1 je jasno da vse stroške nosi F1 ekipa za katero voziš. Glede na to, da ga je zastopala lastna agencija (v NHL to ni možno), za salary contract pa mu ni bilo potrebno odšteti davka, ker je ima naslov prebivališča v Monte carlu bo zaslužil več kot Kopitar, čeprav ima on na papirju enkrat večjo številko.
Poenostavljeno povedano je podpisal boljšo pogodbo kot Kopitar. Čeprav posamezniki in mediji prikazujejo stvar obrnjeno.

Kolesar, ki vozi v world touru in ima v pogodbi 350 000 eur, zasluži v resnici dosti več kot rookie NBA igralec, z isto številko na papirju.

Pa: mal sva zašla s teme, ampak ok
burruchaga1986
# 07.02.2018 ob 18:09
kolesar: kakor pač gledaš na to. Po tvojem človek na minimalcu ne zasluži cca 580 netto, ampak 0, ker mora s tem denarjem plačati najemnino, si kupiti cunje, hrano.... ok, samo za managerja ne da...

če človek podpiše pogodbo za 10M brutto, se pač napiše, da bo zaslužil 10M. Saj je v vseh športih tako.
kolesar112
# 07.02.2018 ob 16:41
@burruchaga1986

Seveda ne moremo primerjati, to tudi ni bil moj namen... In Milič tudi nikoli ni zaslužil na leto 2-3 mio eur... Moj namen je bil samo pojasniti, da številke na računu niso takšne kot jih pišejo mediji, no pri nekaterih so, samo je potrebno živeti v montecarlu ter biti v športni panogi, kjer imajo sistem plača plus kritje stroškov in možnost življenja v davčni oazi, to pa omogoča europski šport in ne ameriški...

Treba je še vedeti, večja plača, več dajatev itd. (davek na luksuz).
Pa še izjava od Miliča
Moja prva pogodba je bila za 350 tisoč dolarjev, na koncu leta pa me je šokiral znesek, ki mi je ostal na računu. Odštel sem 50 odstotkov za davke, od pet do deset odstotkov za menedžerja, stroške bivanja sem si moral kriti sam, na vsako tekmo sem moral priti v obleki in kravati, vse letalske vozovnice sem si moral plačati sam. Ko sem prišel domov, mi je na koncu ostalo toliko, da sem šel s prijatelji za 14 dni v Premanturo
burruchaga1986
# 07.02.2018 ob 14:20
kolesar112:
Imaš point, 100 %. Ampak....

Sicer pa na rtv- ju si imel zapis od Marka Miliča, koliko mu je ostalo v 1 letu igranja v ligi NBA.

Jbg, ne morš primerjat miliča in kopitarja:

http://www.spotrac.com/nhl/los-angeles-kings/anze-kopitar-1765/cash-earnings/

https://www.basketball-reference.com/players/m/milicma01.html#a
ll_all_salaries

Po teh (nepopolnih podatkih) je kopitar v zda zaslužil (brutto) 75.750.000 dolarjev več od miliča. Če bi bili podatki popolni, bi bila razlika še večja
2px_orbitala
# 07.02.2018 ob 14:04
Sem že čisto pozabil, kdo je, glede na to, da je LA Kings tako slab in se Kopitarja sploh več ne omenja.
kolesar112
# 07.02.2018 ob 14:02
@burruchaga1986

Da. Govorim o letni plači oz. salary/year (pogodbi)... Kopitar nima "endorsement deal", oz. je teh prihodkov izjemno malo. Velike vsote iz tega naslova imajo samo tisti 3, ki so neke vrste nosilci (prepoznavni obrazi lige in se jim prilagodi pogodbe). V vseh kolektivni športnih v ZDA so pogodbe zelo striktne, zneski se delijo po ključu vseh (kolektivnih) prihodkov, med lastnike in igralce. Vsi zneski so bruto številke in vse moraš plačati sam.

Poenostavljeno: (ameriški zlagani svet) vrti se ogromno, a v žep ne pade toliko kot se zdi. Zato tudi mnogi bankrotirajo...

Sicer pa na rtv- ju si imel zapis od Marka Miliča, koliko mu je ostalo v 1 letu igranja v ligi NBA.
burruchaga1986
# 07.02.2018 ob 13:34
Kolesar: 2-3 milijone? Mislis letno? Pa se tukaj si ga posteno stisnil. Ne pozabi pa na endorsement deale.
Springbok
# 07.02.2018 ob 09:41
Kopi razmišlja o Tampi, Florida Pantherjih in Hurricansih. Zato pa ima pogodbo za 10 mio USD letno.
kolesar112
# 07.02.2018 ob 10:53
Ko Kopitarju odštejes vse davke, prispevke, stroške ter tudi interne stvari ki so v ZDA športnih ligah in ta znesek pretvoriš v eur. Mu ostane 2-3 mio. Kar seveda ni slabo, a daleč od zneskov, ki so zapisani zgoraj.

Tako da če ima orbitala toliko manj kot je eden zgoraj napisal, je neke vrste genij... Saj je umetnost pridelati tak minus.
miha-kolbanar
# 07.02.2018 ob 11:47
Pance: Kopitarja bi pogrešala vsaka reprezentanca na olimpijskem turnirju

Vsaka? Glede na trenutno formo ne ravno...
Vladoska
# 07.02.2018 ob 10:02
Urednik 01
Podpišem!
urednik01
# 07.02.2018 ob 09:32
to je un ki mu dol visi za reprezentanco
2px_orbitala
# 07.02.2018 ob 07:50
Kdo je to Kopitar?
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!