Davide Rebellin si je na nepošten način privozil srebrno odličje, ki ga bo zdaj prejel Švicar Fabio Cancellara, ki bo bron predal Rusu Aleksandru Kolobnjevu. Foto: EPA
Davide Rebellin si je na nepošten način privozil srebrno odličje, ki ga bo zdaj prejel Švicar Fabio Cancellara, ki bo bron predal Rusu Aleksandru Kolobnjevu. Foto: EPA
Ivan Tihon in Vadim Devjatovski
Najbolj odmeven primer do zdaj je pripadal beloruskima metalcema kladiva. Poleg športnikov je bilo 'ujetih' tudi šest konj. Foto: EPA
Stefan Schumacher
Stefan Schumacher je olimpijsko preizkušnjo, na kateri je bil dopingiran, predčasno končal. Foto: EPA

Kolesarski "Tintin", ki je pred dnevi tretjič zmagal na klasiki "valonska puščica", je prvi razkriti športnik izmed šesterice na novo odkritih dopinških grešnikov iz Pekinga. MOK se je januarja odločil za ponovno analizo 948 vzorcev, vzetih med lanskimi poletnimi olimpijskimi igrami. Vsa šesterica, eden izmed njih je bil pozitiven dvakrat, je bila pozitivna na novo generacijo eritropoetina, imenovanega cera.

Žena verjame v Rebellinovo nedolžnost
"Davide ni naredil nič narobe. Zdaj moramo ostati mirni in počakati na razvoj dogodkov," je mirila razburjeno sedmo silo Rebellinova žena Selina Martinello. Italijanski specialist za enodnevne dirke je olimpijsko odličje kot veliki favorit osvojil ravno na svoj 37. rojstni dan. "Že smo zahtevali analizo vzorca B. Šli bomo vse do konca," je odločno dodala Selina.

Osem let za lov na kršilce
Mednarodni olimpijski komite se je osredotočil predvsem na kolesarje, veslače, plavalce in atlete, ki veljajo za dopinško najbolj "rizične" športne panoge. Vzorce z OI-ja se po novih pravilih hrani 8 let, s čimer je omogočeno testiranje, ko se razvijejo nove metode odkrivanja dopinških prekrškov. Med samimi igrami, na katerih so sicer opravili rekordnih 5.000 testov krvi in urina, je bilo pozitivnih 9 športnikov.

Kolesar v družbi strelke in atletov
Od tega so si na nedovoljen način pomagali kar štirje nosilci odličij: strelka iz Severne Koreje Jong Su Kim (3. z zračno pištolo na 10 m, 2. s pištolo na 50 m), atletinja Ljudmila Blonska (2. v sedmeroboju) in beloruska atleta Vadim Devjatovski in Ivan Tihon, ki sta se v metu kladiva zvrstila za zlatim Primožem Kozmusom.

Ramzi naslednji "junak"
Identiteta preostalih petih športnikov še ni bila razkrita. Po poročanju Associated Pressa gre za tri atlete, kolesarja in dvigovalca uteži, poleg Rebellina pa je medaljo osvojil le še en atlet, ki je osvojil eno zlato odličje, s čimer je izločen Usain Bolt.

Hitro za tem je Bahrajn priznal, da je iskani grešnik Rašid Ramzi. V Maroku rojeni srednjeprogaš je lani pritekel arabski državi sploh prvo zlato olimpijsko odličje. Če bodo Ramziju tudi s testom B dokazali jemanje sredstva cera, bo zlato dobil Kenijec Asbel Kipruto Kiprop, Novozelandec Nicolas Willis bo bron zamenjal za srebro, do tretjega mesta pa bo prišel Francoz Mehdi Baala.

Schumacher drugič ujet
Nemški olimpijski komite je razkril, da je drugi pozitivni kolesar Stefan Schumacher, ki je bil marca suspendiran za dve leti, potem ko je bil pozitiven na cero med lanskim Tourom. Poleg Rebellina, Schumacherja in Ramzija so grešile še Grkinja Athanasia Tsoumeleka, Hrvatica Vanja Perišić (obe atletinji) in dvigovalka uteži iz Dominikanske republike Yudelquis Contreras.

T. G./A. V.