Darja Varfolomeev. Foto: EPA
Darja Varfolomeev. Foto: EPA

Komaj 16-letna Darja Varfolomeev se je leta 2018 iz Rusije preselila v Nemčijo. Varovanka nekdanje odlične beloruske ritmične telovadke Julije Raskine je v Valencii osvojila že svoje peto odličje najžlahtnejšega leska, poleg končne zmage v mnogoboju je bila najboljša tudi v vseh štirih posamičnih rekvizitih, v ekipni konkurenci pa je z Nemkami osvojila srebrno kolajno.

Pred drugouvrščeno Italijanko Sofio Raffaeli, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Sofiji prav tako osvojila pet zlatih odličij, je imela na koncu 1,750 točke prednosti. Bronasto kolajno je osvojila Izraelka Darja Atamanov (131,400), ki se je po lanski odsotnosti s svetovnega prvenstva zaradi poškodbe noge uspešno vrnila na tekmovalno prizorišče.

29-letna Vedenejeva je svoje nastope v današnjem finalu mnogoboja začela v svoji "paradni disciplini". Za svojo sestavo s trakom je prejela oceno 31,300 točke, za drugo vajo z obročem pa 32,700. Za vajo z žogo je od sodniške sekcije prejela oceno 33,300, v svojem zadnjem rekvizitu s kiji pa 30,350 točke.

Vedenejeva je že pred današnjim nastopom v mnogoboju v celoti izpolnila svoje cilje na letošnjem svetovnem prvenstvu. V kvalifikacijskem delu mnogoboja je osvojila peto mesto in Sloveniji zagotovila vozovnico za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.
Svoje sijajne nastope na Pirenejskem polotoku je oplemenitila s tremi posamičnimi uvrstitvami v veliki finale, krona pa je bil njen nastop v finalu s trakom.

V tem rekvizitu je osvojila bronasto odličje, svoje tretje tega leska na velikih tekmovanjih po lanskem svetovnem prvenstvu v Sofiji in letošnjem evropskem prvenstvu v Bakuju.
V preostalih dveh finalih z obročem in žogo je v Valencii zasedla šesto mesto.

Vedenejeva deveta v mnogoboju v Valencii