Rajmond Debevec bo nastopil že na svojih osmih olimpijskih igrah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rajmond Debevec bo nastopil že na svojih osmih olimpijskih igrah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V njej je opisana izjemna športna zgodovina Slovencev, zajeti pa so športniki od leta 1912 do 2012. Skupno je na olimpijskih igrah v teh sto letih nastopilo 652 Slovencev, ki so bili državljani olimpijskih predstavnikov Avstro-Ogrske, Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, Kraljevine Jugoslavije, Federativne ljudske republike Jugoslavije oziroma Socialistične federativne republike Jugoslavije, po osamosvojitvi pa Republike Slovenije.

V stotih letih na olimpijskih igrah 652 Slovencev
Do osamosvojitve Slovenije so slovenski športniki zastopali barve treh držav. Od leta 1912 do vključno leta 2008 je na poletnih olimpijskih igrah nastopilo 351 slovenskih športnic in športnikov, na zimskih olimpijskih igrah - od leta 1924 do 2010 - pa 301. Od skupno 652 olimpijcev jih je 51 osvojilo 69 kolajn.

Radin edini na zimskih in poletnih igrah
Kot zanimivost je iz zbranih podatkov mogoče razbrati, da je Igor Radin edini Slovenec, ki je nastopil na poletnih in zimskih olimpijskih igrah: leta 1960 v Rimu kot član veslaškega četverca s krmarjem in na zimskih olimpijskih igrah leta 1964 v Innsbrucku kot član jugoslovanske hokejske reprezentance.

Debevec in Čop za dve državi
Na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu bosta slovenske barve zastopala tudi olimpijska zmagovalca Rajmond Debevec v strelstvu in veslač Iztok Čop, ki sta v svojih bogatih športnih karierah zastopala barve dveh državnih reprezentanc. Debevec je rekorder med slovenskimi olimpijci po številu nastopov na olimpijskih igrah, v Londonu bo tako nastopil na svojih že osmih poletnih olimpijskih igrah, Čop pa na šestih.