Sašu Bertonclju so se pred nastopom tresle roke in noge. Foto: www.alesfevzer.com
Sašu Bertonclju so se pred nastopom tresle roke in noge. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Bertoncelj
A na koncu se je vse srečno končalo - z zlato medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
V Bakuju bo v nedeljo še moška dirka. Foto: EPA
Bertoncelj odlično izkoristil slabše nastope tekmecev
Telovadec Bertoncelj zlat v Bakuju

lajno.

30-letni Škofjeločan je za vajo prejel oceno 14,966 in ugnal Ukrajinca Olega Stepka, ki nastopa za Azerbajdžan (14,600) ter Britanca Brinna Bevana, ki je s 14,200 precej zaostal za najboljšima. V finalu so nastopili še Rus David Beljavski, Ukrajinec Oleg Vernjajev in Slovak Slavomir Michanak.

Tresle so se roke in noge
"Vedel sem, da imam medaljo. Tekma je bila težka. Ko greš peti na orodje in tekmeci pred tabo delajo napake, ni lahko. Tresejo se ti roke in noge, kdor je to izkusil, ve, o čem govorim. Veš, da moraš vajo samo narediti, kar pa je včasih enako, kot bi ti kdo obesil 50 kg na noge. Težko se je zbrati. To je včasih težje, kot če veš, da mora biti vaja perfektna. Res ni lahko. Najprej je treba čez težak prvi del, čeprav je to morda videti lahko, a takrat veš, da moraš narediti vajo do konca, kar je morda še težje. Fenomenalno je slišati svojo himno. Enostavno mi je odleglo, prisotnih je bilo veliko čustev. Po slabi sezoni jih je bilo še več,"
je dejal Bertoncelj.

Najžlahtnejša medalja je za Bertonclja lep obliž na rane po ne najbolj uspešnem uvodu v sezono, saj se na letošnjih tekmah svetovnega pokala ni najbolje izkazal. Na vseh tekmah se je sicer uvrstil v finale, vendar na stopničke ni stopil. Najboljši je bil v Cottbusu in Varni, ko je bil četrti. Na teh tekmah ni prikazal sestave brez napake, kar ga je posledično oddaljilo od odra za zmagovalce. Tudi na prvem vrhuncu sezone, aprilskem evropskem prvenstvu v Montpellieru ni posegel po najvišjih mestih. Že v kvalifikacijah se mu je pripetila napaka in tekmovanje je končal daleč v ozadju.

Do zdaj ima poleg zlatega odličja na evropskih igrah še zlato na sredozemskih igrah v Mersinu 2013, na evropskih prvenstvih 2010 in 2014 pa je bil bronast. Vrhunec sezone Bertonclja še čaka, na jesenskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu bo namreč lovil mesto za olimpijske igre v Riu de Janeiru prihodnje leto.

Na cestni dirki Batageljeva 21., Pintarjeva pa 23.
S cestno dirko so opravile kolesarke. Na 120-kilometrski progi sta Slovenki Polona Batagelj in Urša Pintar prišli v cilj 21. in 23., obe v času devetouvrščene Poljakinje Eugenie Bujak. "Tekma se je končala v skladu s pričakovanji. Spredaj so bile kolesarke, ki krojijo svetovni vrh, seveda pa še kakšna manjka in realnih možnosti, da bi jim bili enakovredni, danes ni bilo. Pomembno je, da sta obe slovenski kolesarki končali v času Bujakove in v prvi tretjini uvrščenih," je bil zadovoljen selektor Gorazd Penko.

V zahtevnih razmerah, predvsem v izredni vročini, so se tekmovalke na krožni progi spopadle z dvema vzponoma, pri čemer je bil zahtevnejši prvi, tlakovan s kockami. "Tukaj se je že v prvem krogu delala selekcija. Bilo je tudi nekaj pobegov, in vse favoritinje so te poskuse vedno pokrile," je še povedal Penko in s tem še enkrat potrdil, da so bile najboljše na papirju tokrat tudi najboljše na tekmi. Zmagala je Belorusinja Alena Amialsjukova pred Poljakinjo Katarzyno Newiadomo in Nizozemko Anno van der Bregen, ki so imele na koncu največ moči in se otresle četrte v boju za medalje Nizozemke Ellen van Dijk. Preostale tekmovalke so zaostale dve minuti in več.

Nastope sta v dvaintridesetini finala končala dva slovenska lokostrelca. Jako Komočarja je s 7:3 izločil Turek Yagiz Yilmaz, Roka Bizjaka pa Norvežan Baard Nesteng s 6:0. Svoj nastop še čaka lokostrelec Den Habjan Malavašič.

Bertoncelj odlično izkoristil slabše nastope tekmecev
Telovadec Bertoncelj zlat v Bakuju