Alen Kobilica je po tem, ko je oslepel, začel resno trenirati plavanje, preizkusiti pa se želi tudi v triatlonu. Ob tem se še naprej ukvarja z manekenstvom in z vodenjem prireditev. Foto: Nina Bučuk
Alen Kobilica je po tem, ko je oslepel, začel resno trenirati plavanje, preizkusiti pa se želi tudi v triatlonu. Ob tem se še naprej ukvarja z manekenstvom in z vodenjem prireditev. Foto: Nina Bučuk

Đurić, ki je lani blestel na paraolimpijskih igrah, bo nastopil na 50 prosto, 100 prosto, 200 prosto in v svoji najmočnejši disciplini ta hip, 50 m delfin, ob njem pa bosta slovenske barve v Montrealu zastopala še Alen Kobilica (50 m prosto in 200 m prosto) in Aleš Sečnik (100 m prosto in 50 m delfin).

"Zaradi poškodbe rame sem imel dokaj dolg premor in nato veliko nihanj v tej sezoni. V zadnjih mesecih pa sem že v formi in zadnji časi so celo boljši, kot pred paraolimpijskimi igrami lani v Londonu, zato so pričakovanja visoka," je povedal Đurić, ki je tudi v Londonu nastopil v štirih disciplinah in se v vseh štirih uvrstil v finale, najvišje pa je bil četrti na 100 metrov prosto.

Aleš Sečnik upa, da bo prav v Montrealu pobral sadove trdega dela: "Za mano je sezona vzponov in padcev. Veliko sem delal, več kot prejšnja leta. To se še ni pokazalo in mislim, da bom na SP-ju uspel dobro plavati in pokazati sadove trdega dela." Aleš Sečnik je bil najvišje na SP do zdaj na 10. mestu v Eindhovnu na 50 m delfin. V tej disciplini je lani v Franciji dosegel svetovni rekord v kategoriji S2.

Alen Kobilica se je lani povsem približal paraolimpijski normi na 50 m prosto, letos pa je zaradi nastopov v triatlonu začel plavati tudi dolge discipline (400 m, 800 m): "Moja pričakovanja so enostavna, saj sem bil doslej le na enem velikem tekmovanju. Na EP-ju leta 2011 sem bil diskvalificiran. Zato si v Kanadi najprej želim uvrstitve, potem pa časa med prvimi osmimi na svetu."

Na začetku novinarske konference so se z minuto molka poslovili od pred kratkim umrlega Jožeta Banfija, dobitnika šestih paraolimpijskih medalj in najuspešnejšega Slovenca na teh tekmovanjih.