Aljaž Pegan je eden najbolj odlikovanih slovenskih športnikov v samostojni Sloveniji. Foto: BoBo
Aljaž Pegan je eden najbolj odlikovanih slovenskih športnikov v samostojni Sloveniji. Foto: BoBo
Pegan napovedal tekmovalno slovo

Takrat bo Ljubljana tekma Pokala Slovenije. Pegan je velemojster droga, na katerem je evropski prvak postal že leta 1994 v Pragi. Uspeh je ponovil 10 let pozneje, ko je bil zlat v Ljubljani.

Leta 2005 postal svetovni prvak
Nesporni vrhunec kariere je dosegel naslednje leto, ko je v Melbournu postal svetovni prvak. 27. november 2005 je bil zlat dan za slovensko gimnastiko, saj je takrat svetovni prvak na bradlji postal tudi Mitja Petkovšek.

Nikoli ni nastopil na OI
Na SP-jih je bil še trikrat drugi, na EP-jih pa še enkrat drugi in dvakrat tretji, a vseeno nikoli ni dobil priložnosti, da bi nastopil na olimpijskih igrah. Pred olimpijskimi igrami v Pekingu 2008 je bil tako aktualni evropski kot svetovni prvak, a takrat so bila v veljavi pravila, da si je pravico za nastop na olimpijskih igrah izboril le svetovni prvak.

Ostal je tudi brez posebnega povabila
Številni znani tekmovalci in športni delavci so se prizadevali, da bi Pegan dobil vsaj posebno povabilo, a je ostal tudi brez tega. Le nekaj mesecev pred Pekingom so iz Mednarodne gimnastične zveze Peganu sporočili, da se je tripartitna komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) odločila, da gre na olimpijske igre povsem neznani telovadec iz Jemna, Nashwan Al Hazari.

Pegan napovedal tekmovalno slovo