Andreja Leški. Foto: Reuters
Andreja Leški. Foto: Reuters

26-letna judoistka Bežigrada se je letos že veselila medalje na velikem tekmovanju, saj je bila na začetku maja srebrna na svetovnem prvenstvu v Dohi. Tam jo je ustavila francoska superzvezdnica, šestkratna svetovna prvakinja in olimpijska zmagovalka Clarisse Agbegnenou.

Koprčanka je bila svetovna podprvakinja tudi leta 2021 v Budimpešti, istega leta pa se je v Lizboni veselila še brona na evropskem prvenstvu.

"Sploh ne morem verjeti, kje sem in kaj sem danes dosegla, čeprav sem nekako ciljala in si po tihem želela na vrh. Dokazala sem, da spadam med elito, med najboljše tekmovalke v Evropi in na svetu. Res sem presrečna. Že ves teden sem razmišljala o cilju, ki je bil stopničko višje od tiste, na kateri sem že bila. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, kar pa ni pomenilo še nič. Tukaj so vsi zelo dobro pripravljeni, na tem pa moraš graditi še vse drugo," je dejala Andreja Leški.

Najboljše judoistke v kategoriji do 63 kg. Foto: Carlos Ferreira/EJU
Najboljše judoistke v kategoriji do 63 kg. Foto: Carlos Ferreira/EJU

Anka Pogačnik klonila proti stari znanki

Za bronasto medaljo se je v kategoriji do 70 kg borila Anka Pogačnik, lani že tretja na EP-ju v Sofiji. Tokrat ji ni uspelo osvojiti medalje in morala se je zadovoljiti s petim mestom. Njena tekmica v boju za bron je bila ista kot v Bolgariji, dvakratna svetovna prvakinja Barbara Matić. Na devetem medsebojnem dvoboju je Hrvatica zmagala šestič, tokrat z iponom.

"Žal je bila danes zame premočna. Veliko je presenečenj, a je Barbara trenutno konstantna tekmovalka. Težko se je z njo boriti, ker ima leve in desne napade ter je zelo nevarna iz vseh položajev," je povedala Pogačnik.

Sorodna novica Andreja Leški na SP-ju v Dohi osvojila srebro, Agbegnenou znova premočna

Leški v polfinalu z iponom strla prvo nosilko

Andreja Leški je v prvem krogu kot peta nosilka premagala Španko Cristino Cabana Perez, v drugem Rusinjo Kamilo Badurovo, v četrtfinalu Madžarko Szofi Ozbas, v polfinalu pa prvo nosilko Laure Fazliu iz Kosova.

Začela je precej zadržano, nato pa je delovalo, kot da je z vsako borbo bolj ogreta. Bolj kot se je bližal finale, bolj ji je vse šlo kot po maslu.

Prvi dvoboj je dobila po treh minutah in pol podaljšane borbe, od Španke je bila boljša še petič na šestih medsebojnih obračunih. Badurovo je prav tako po podaljšku premagala drugič na četrtem dvoboju, potem ko si je tekmica prislužila tretjo kazen.

"Moram priznati, da sem bila po prvih dveh borbah malo razočarana nad tem, da sem morala taktično ugnati ti dve tekmovalki, ampak tako je. Razlike so res majhne, odloča vsaka taktika, napakica, ampak sem vesela, da mi je uspelo," je pojasnila slovenska junakinja.

S Szofi Ozbas, četrto nosilko in bronasto z letošnjega SP-ja, ni imela večjih težav. Laure Fazliu, lansko evropsko podprvakinjo, pa je strla z iponom. Tudi od nje je bila v četrtem dvoboju boljša drugič.

Andreja Leški presrečna po osvojitvi zlate medalje
Anka Pogačnik. Foto: Emanuele Di Feliciantonio/EJU
Anka Pogačnik. Foto: Emanuele Di Feliciantonio/EJU

Gahie na krilih domačih navijačev premočna za Pogačnik

Anka Pogačnik je bila v prvem krogu prosta, v drugem pa je z vazarijem premagala drugo nosilko in olimpijsko podprvakinjo, Avstrijko Michaelo Polleres. Na enak način je bila boljša od Italijanke Irene Pedrotti.

V četrtfinalu je 31-letna Slovenka klonila proti nekdanji svetovni (2019) in aktualni evropski prvakinji Marie-Eve Gahie, ki jo je spodbujala polna dvorana domačih navijačev. Francozinja je nato tudi ubranila naslov najboljše na stari celini.

V repasažu se je Pogačnik znova zbrala in premagala Izraelko Mayo Goshen, ta si je v podaljšku prislužila tretjo kazen. Zaradi nedovoljenega prijema je bila diskvalificirana, a si je Slovenka ob tem tudi nekoliko poškodovala levi komolec. Naslednja ovira je bila zanjo spet previsoka.

Sorodna novica Tudi judo ima zelo visoko mesto v francoskem pojmovanju športa

Hojak in Mecilošek izpadla prej

Martin Hojak je v kategoriji do 73 kg v tretjem krogu po tretji kazni izpadel proti Gruzijcu Laši Šavdatuašviliju, drugemu nosilcu ter nekdanjemu svetovnemu (2021) in evropskemu prvaku (2013).

Juš Mecilošek je v kategoriji do 81 kg po dveh vazarijih obstal že na prvi oviri proti Ukrajincu Mihailu Svidraku.