Thomas Bach je pričakoval drugačen izid referenduma v Hamburgu. Foto: EPA
Thomas Bach je pričakoval drugačen izid referenduma v Hamburgu. Foto: EPA
Hamburg ne bo kandidiral za OI 2024

Hamburg je bil do nedelje med kandidati za izvedbo iger leta 2024, vendar je olimpijski projekt padel na referendumu. Volivci so v nedeljo na referendumu z 51,6 odstotka glasov proti odločili, da v Hamburgu ne bodo nadaljevali olimpijskih projektov. Nasprotniki iger so v kampanji pred referendumom opozarjali predvsem na socialno problematiko, ki bi zajela mesto, če bi se odločilo za izvedbo iger, ter na velike stroške, povezane z OI.

Bach je ocenil, da je odločitev njegovih rojakov na severu Nemčije zamujena priložnost za razvoj športa in mesta ter celotne regije. Bach je poudaril, da je odločitev o olimpijskem ne najbrž padla zaradi aktualnih družbenih razmer, predvsem pa zaradi vprašanj, povezanih s financiranjem projekta v času, ko se Nemčija sooča s pritiskom vse večjega števila beguncev.

"MOK seveda spoštuje odločitev na referendumu, a so bile okoliščine odločanja zelo posebne, odločitev pa težka," je dejal Bach in namignil, da so k izidu, ki je bil sicer tesen, morda pripomogle tudi zadnje afere v športu, povezane s korupcijo in dopingom.

Tudi Merklova in Kretzschmar razočarana
Tudi nekateri drugi vidni nemški predstavniki političnega in športnega življenja so izrazili razočaranje. Kanclerka Angela Merkel je tako dejala, da to obžaluje, a odločitev seveda spoštuje, nekdanji rokometni zvezdnik Stefan Kretzschmar pa je bil prav tako razočaran in je ocenil, da "so se olimpijska vrata zaprla za vedno".

V igri za OI 2024 še štiri mesta
Po nekaterih ocenah naj bi stroški izvedbe iger, če bi jih Hamburg dobil, znašali 11,2 milijarde evrov. Pri tem naj bi mesto odštelo 1,2 milijarde evrov, zvezna država Hamburg pa 6,2 milijarde evrov.

Po samoizločitvi Hamburga v tekmi za OI 2024 ostajajo le še Budimpešta, Pariz, Rim in Los Angeles. Mednarodni olimpijski komite bo o prireditelju iger čez devet let odločal na zasedanju v Limi leta 2017.

Hamburg ne bo kandidiral za OI 2024