Chris Byrd in Vladimir Kličko sta takole pozirala pred dvobojem v Mannheimu. Foto: EPA
Chris Byrd in Vladimir Kličko sta takole pozirala pred dvobojem v Mannheimu. Foto: EPA

Spektakel v Mannheimu bo ponovitev dvoboja iz leta 2000, ko je v Kölnu zmagal hrust iz Ukrajine. 30-letni Kličko je takrat osvojil naslov prvaka po verziji WBO, ki ga je presenetljivo izgubil tri leta pozneje proti Corrieju Sandersu iz Južne Afrike.

Po dvoboju v Kölnu je Byrd dejal, da nikoli več ne bo nastopal v Nemčiji, kjer je bilo veliko spornih odločitev v prid "domačim" boksarjem. Kličko že dalj časa živi in trenira v Nemčiji, tako da ga imajo tam skoraj za svojega.

Byrd: Počutim se zelo močnega
"Nekateri mislijo, da sem nor, ker bom boksal v Nemčiji, toda počutim se zelo močnega," je pred dvobojem v že zdavnaj razprodani dvorani dejal 35-letni Byrd, ki je v 41 dvobojih izgubil dvakrat. Američan je prvak po verziji IBF od leta 2001, ko je premagal Evanderja Hollyfielda.

Kličko kar 19 centimetrov višji
Za Klička bi poraz pomenil najbrž konec kariere. "Ne razmišljam o tem. V moji karieri je bilo veliko vzponov in padcev. Naučil sem se veliko. Zdaj se počutim bolje kot kdaj prej," je optimist Kličko, ki je v 48 dvobojih klonil trikrat. 40 zmag je dosegel z nokavtom. Ukrajinec ima prednost predvsem v višini. Kličko je visok 201 centimeter, Byrd pa 182 centimetrov. Vladimirjev brat Vitalij, nekdanji prvak v verziji WBC, se je od boksa poslovil leta 2003.

IBF naslov je eden izmed štirih v težki kategoriji. Prvaki v preostalih treh so Američan Hasim Rahman (WBC), Rus Nikolaj Valjujev (WBA) in Belorus Sergej Liahovič (WBO).