Genzebe Dibaba Foto: EPA
Genzebe Dibaba Foto: EPA
Kaj je povedala Mazejeva na podelitvi laureusov?

Dibaba se je s tem pridružila Jesseju Owensu in Usainu Boltu, ki sta do lani kot edina atleta v dveh tednih popravila tri svetovne rekorde v treh različnih disciplinah.

Dobitnica zlate kolajne na teku na 3000 metrov na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Sopotu je lani podrla dva svetovna rekorda, in sicer v teku na 1.500 m v Karlsruheju in na 3.000 m v Stockholmu. Oba rekorda sta padla februarja. 19. februarja letos je v Stockholmu podrla še svetovni rekord v teku na 5.000 m.

Brez nagrade Maze, Björgen, Adams, Li ...
Poleg Dibabe in Mazejeve so bile v ožjem izboru še norveška smučarska tekačica Marit Björgen, novozelandska metalka krogle Valerie Adams ter teniški igralki, Kitajka Na Li in Američanka Serena Williams. Mazejeva je bila za prestižno nagrado nominirana že lani, ko je laureus pripadel ameriški plavalki Missy Franklin. Izmed alpskih smučark sta nagrado doslej prejeli Janica Kostelić (2006) in Lindsey Vonn (2011).

Pred Mazejevo tri slovenske nominacije
Laureusi, ki ji podeljujejo od leta 2000, so poleg Mazejeve imeli še tri slovenske nominacije. Jamajška atletinja Merlene Ottey, ki je v zadnjem obdobju svoje športne poti nastopala za Slovenijo, je bila leta 2011 med kandidatkami za povratnico leta, za posebne dosežke pa sta bila nominirana ekstremni smučar Davo Karničar (2001) in ultramaratonski plavalec Martin Strel (2003).

Đoković ugnal Ronalda, Hamiltona, McIlroyja ...
V moški konkurenci so kandidati tenisač Novak Đoković, voznik formule ena Lewis Hamilton, skakalec s palico Renaud Lavillenie, golfist Rory McIlroy, motociklist Marc Marquez in nogometaš Cristiano Ronaldo. Nagrado je dobil Đoković, za katerim je bilo sijajno leto. Srbski tenisač je lani zaigral v dveh finalih grand slama, dobil je enega, in sicer v Wimbledonu, kjer je v petih nizih odpravil Rogerja Federerja. Dobil je tudi štiri masterse v Parizu, Indian Wellsu, Miamiju in Rimu.

Ricciardove predstave prinesle nagrado
Nagrado za najobetavnejšega športnika lanskega leta je dobil avstralski dirkač v formuli ena Daniel Ricciardo, ki je bil v lanskem letu ob mercedesih edini, ki je slavil na dirki v kraljici motošporta. To mu je uspelo trikrat, in sicer v Kanadi, na Madžarskem in v Belgiji. Vrnitev leta je uprizoril južnoafriški igralec ragbija Schalk Burger.

Laureus tudi nemški reprezentanci
Pri ekipah so v ožji izbor prišle nemška nogometna reprezentanca, moštvo formule ena Mercedes, nogometni klub Real Madrid, košarkarski klub San Antonio Spurs, švicarska teniška reprezentanca in golfisti Evrope v Ryderjevem pokalu. Laureusa je osvojila nemška izbrana vrsta, ki je julija lani v Riu de Janeiru osvojila naslov svetovnega nogometna prvaka. Nemci so v finalu z 1:0 odpravili Argentino, mož odločitve je bil Mario Götze. Nagrado je v imenu svetovnih prvakov prevzel vodja reprezentance Oliver Bierhoff.

Kaj je povedala Mazejeva na podelitvi laureusov?