Preostali športi
Davo Karničar
Davo Karničar velja za najboljšega slovenskega ekstremnega smučarja. Tam, kjer običajni ljudje še pogledati ne upajo v globel, se Karničar odpelje s smučmi. To poletje ga čaka največji življenjski izziv: splezal bo na osemtisočaka K2 in odsmučal v dolino. Foto: Osebni arhiv
       Računati, kakšne so možnosti za uspeh, to mi je precej tuja misel, ki se je nočem oprijeti. Razmišljati moram le o tem, kaj je treba narediti, da se stvar zgodi, tja pa je treba iti po temeljito izprašani vesti, ali je prav, da greš tja. No, seveda je treba biti odprt tudi za možnost, da pravi čas odnehaš, če se izkaže, da ne gre.       
Davo Karničar
Med letoma 2000 in 2006 se je s smučmi spustil z najvišjih vrhov vseh sedmih celin. Najbolj je seveda odmeval spust z Mt. Everesta oktobra 2000. Foto: Osebni arhiv
       Kar je od 50 stopinj naprej, ne moremo več smučati tako, kot si to predstavljamo. To so območja, ki jih lahko varno le predrsiš. Če je še bolj strmo, je vse odvisno od razmer. Upam, da bo takšen sneg, da bodo robniki prejemali tudi na ekstremni strmini.       
Viki Grošelj in Davo Karničar
Viki Grošelj je že bil na vrhu K2 in je seveda Karničarju pomagal pri pripravi na podvig. Foto: Luka Vabič
       Odpotovati sem nameraval na začetku junija, vendar bi bilo za vstop pod goro po ledeniku Baltoro za nosače prezahtevno, kar bi povzročilo veliko njihovega negodovanja. Zato odhod šele 14. junija. To, da je bila zima bogata s snegom, je dobrodošlo, čeprav je res, da na visoki nadmorski višini to ne pomeni toliko, ker sneži ob nizkih temperaturah in potem vetrovi sneg odnesejo.       
Davo Karničar
V nahrbtniku bo na goro nesel tudi obesek brezjanske Marije pomagaj. Foto: Luka Vabič
       Trdno sem odločen, da ko odidem iz baze, sem na gori samo jaz in se ne prepuščam mislim in spominom. Seveda pa morajo v bazi biti regeneracija, dobra volja, optimizem, da greš v hrib z veseljem. Na računalniku imam posnetke, fotografije. Le na nahrbtniku bo obesek brezjanske Marije pomagaj. V to verjamem in vem, da me bo spremljala na vsakem koraku.       
VIDEO
Karničar o Hillaryjevi st...
VIDEO
Magična gora K2 Karničarj...

Dodaj v

Bottleneck kot prosti pad, a Karničar zmore tudi to

MMC-jev intervju z Davom Karničarjem
23. maj 2017 ob 06:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Rezultat nikoli ne sme biti motiv, da odideš v hribe, ampak doživetje samo, moram pa priznati, da je pri meni velik del motiva tudi ta, da uspem K2 presmučati prvi, čeprav je to napačno," pred podvigom življenja razmišlja Davo Karničar.

Karničar bo poleti poskušal postati prvi, ki bi presmučal drugi najvišji vrh na svetu K2 (8611 m). Podvig bo izpeljal z revolucionarnimi zložljivimi smučmi Elan. 54-letni alpinist z Jezerskega nam je v intervjuju povedal, kako naporni so po organizacijski plati zadnji tedni pred odhodom, kako je treniral, na kakšnih naklonih še lahko smuča, kje ga čakajo največje pasti in kako drag je celoten projekt.Pred odhodom v Himalajo imate najbrž ogromno dela predvsem z organizacijo. Je veliko nervoze?
Veliko telefonskih klicev je, raznih pogovorov, to te res lahko dela malce nervoznega. Četrtek je skrajni rok, da na letalo oddam opremo in treba je še marsikaj priskrbeti, pa mi je proizvajalci še niso dostavili.

Kaj boste vzeli s seboj, česar niste leta 2000 na Everest?
Zložljivo Elanovo smučko, ki obljublja bistveno lažje plezanje, pa tudi smučanje na njej je super, ker je za trde podlage še stabilnejša.

Bi lahko v odstotkih povedali, kakšne so vaše možnosti, da projekt uspe?
Računati, kakšne so možnosti za uspeh, to mi je precej tuja misel, ki se je nočem oprijeti. Razmišljati moram le o tem, kaj je treba narediti, da se stvar zgodi, tja pa je treba iti po temeljito izprašani vesti, ali je prav, da greš tja. No, seveda je treba biti odprt tudi za možnost, da pravi čas odnehaš, če se izkaže, da ne gre, ker je moje življenje ogroženo. Da bi računal odstotke, to pa vsekakor ne.

Ste lahko pozimi dobro trenirali? Snega v naših hribih ni bilo veliko, Mlinarsko sedlo (vaš domač teren) najbrž ni bilo tako zalito s snegom, kot bi želeli ...
Drži, letos tam ni bilo mogoče narediti tiste klasične izpostavljene smučarije. A vseeno so bila mesta, dolga kakih 100 metrov, kjer sem lahko stestiral in se psihično pripravil na podvig. V določenih zakotnih legah se je v domačih hribih dalo trenirati, zlasti spomladi, ko sem imel tri tedne dovolj tistega zmrznjenega, zahtevnega snega. Kar sem za trening potreboval doma, sem dobil, razen ledenikov, zato sem bil v Južni Ameriki, v Andih, in na Kavkazu. Moraš biti domač tudi z ledeniki, zato ga moraš vsake toliko časa doživeti.

Trenirate sami ali imate kakšno družbo?
Večinoma sam. Družba je že v redu, ampak - težko pričakuješ, da boš imel dopoldne, ko je večina v službi, družbo. Po drugi strani moraš biti tudi navajen, da si sam. V ključnih odločitvah si vedno sam in kar prav je, da sem večinoma sam v hribih.

Posebnost vašega podviga je tudi ekstremna nadmorska višina. Tega ne morete natrenirati, imate pa že izkušnje, kako funkcionirati nad 8000 metri.
Izkušnja je pozitivna. Tolikokrat sem bil že v takšnih razmerah, da vem, kako telo odreagira. Predvsem Everest je bila dobra izkušnja, počutil sem se dobro, a se zavedam, da je treba biti vedno temeljit v aklimatizaciji in biti pozoren na znake, ki nakazujejo, da se v telesu nekaj narobe dogaja.


Je bilo pri spustu z Everesta tudi kaj užitka pri smučanju?
Sproščeno sem lahko smučal le v zahodni globeli, ko je bolj ravno in varno, ledeniške razpoke pa so bile prikrite. Takrat sem bil lahko malo na off. Užitek je šele potem, ko si nekaj naredil in ko to podoživljaš. Sicer pa moraš biti nenehno povsem skoncentriran na tisto, kar počneš.

Na K2 bodo z vami plezali tudi štirje Pakistanci. Se kdaj vprašate, kako se boste ujeli, saj je tudi to pomemben kamenček v mozaiku?
Zame je to gotovo del uganke, torej, kakšna bo vez z njimi. Verjamem pa, da če v sočloveku vidiš nekaj sebi enakega, je že to tista osnova, ki lahko pripelje do dobrih odnosov. Trije so že plezali smer, po kateri se želim vzpenjati na K2, bili so tudi na vrhu. Imajo prave izkušnje. Če se bomo potrudili, lahko stvar dobro uspe.

Kje ste črpali informacije o gori?
Temeljna informacija je bil moj obisk gore K2 leta 1993 z Vikijem Grošljem, s katerim sem se veliko pogovarjal. Tudi Gerlinde Kaltenbrunner, četrta žensko na svetu, ki je osvojila vseh 14 osemtisočakov, mi je dala nekaj informacij. Dostopne je sicer veliko literature, posnetkov, mnenj, na to se je treba nasloniti, bistveno pa je, kako bo v dani situaciji, ko prideš tja in imaš razmere, kakršne imaš.

Kakšna pa je bila letos zima v tistem koncu Himalaje?
Izredno bogata s snegom, zato moj odhod ne bo tako zgoden, kot sem si želel. Odpotovati sem nameraval na začetku junija, vendar bi bilo za vstop pod goro po ledeniku Baltoro za nosače prezahtevno, kar bi povzročilo veliko njihovega negodovanja. Zato odhod šele 14. junija. To, da je bila zima bogata s snegom, je dobrodošlo, čeprav je res, da na visoki nadmorski višini to ne pomeni toliko, ker sneži ob nizkih temperaturah in potem vetrovi sneg odnesejo. Upam seveda, da bo hlad tudi vztrajal in ne bom imel pretoplega poletja, saj se sicer na višini do 6000 ali 7000 metrov razmere na gori spremenijo in imaš lahko težave.

Pri kakšnih naklonih še lahko smučate?
Imam majhno napravo, da lahko to pomerim, brez nje pa so številke različne in odvisno tudi od strahu tistega, ki ti o tem poroča. Kar je od 50 stopinj naprej, ne moremo več smučati tako, kot si to predstavljamo. To so območja, ki jih lahko varno le predrsiš. Če je še bolj strmo, je vse odvisno od razmer. Upam, da bo takšen sneg, da bodo robniki prejemali tudi na ekstremni strmini.

So smučke že pripravljene, ali boste šele v baznem taboru nabrusili robnike?
Smučka mora biti že doma pripravljena, v bazi se morda le še kaj spremeni, če je to potrebno.

Nekoč ste bili serviser v svetovnem pokalu in najbolje veste, kako pripraviti smuči za spust s K2. Kakšna bo ostrina robnikov?
Gre za vzdržljivostno ostrino. Ne sme se narediti tako zelo ostro, ker gre za daljše smučanje. Tu je dobrodošla tudi izkušnja z Everesta, kjer je bil tisti star vodni led, na tak led pa veter vedno nanese drobce peska, kar hitro pobira ostrino robniku. Skratka, ni tako ostro, kot bi imel tekmovalec na ledenem slalomu, ker tam serviser naredi izredno ostrino, ki pa hitro mine. Narediti je treba ostro smučko, a ne na takšen absoluten dokončen način.

Nekateri še vedno težko verjamejo, da ste ob spustu z Everesta presmučali tudi Hillaryjevo stopnjo.
Nemogoče se zdi predvsem tistim, ki pomladi pridejo na Everest, ker je Hillaryjeva stopnja takrat popolnoma kopna. Mi smo bili takrat tam jeseni, ko je v osrednji Himalaji največ snega. To je bilo tisto območje, o čemer sem prej govoril, ko gre za bočno drsenje, kar pa je po definiciji še smučanje.

Kje vas na K2 čakajo najtežji predeli?
Izjemno strm je predel pred Bottleneckom, stekleničnim vratom, v prečenju. Tam bo zelo odvisno od razmer. Morda smučanje tam ne bo mogoče in si bom moral v območju dvajsetih metrov pomagati. Upam seveda, da vendarle ne bo prestrmo, naklon bi bil lahko namreč tudi večji od 60 stopinj. Imam veliko posnetkov, ko je tisti del lepo zalit s snegom in naklon ni večji od 50 stopinj. Sicer pa K2 nima veliko predelov, kjer bi lahko počival, ves čas bom med 40 in 50 stopinjami.

Ali vam zelo koristi, da ste bili nekoč tekmovalec v alpskem smučanju?
Da, to je dobra izkušnja, po drugi plati pa ... pred takšnimi projekti si je treba popolnoma izprašati vest. Jaz pravim, da rezultat nikoli ne sme biti motiv, da odideš v hribe, ampak doživetje samo. Moram priznati, ker sem bil tekmovalec, da je velik del motiva tudi ta, da uspem to narediti kot prvi. To priznavam, čeprav vem, da je ta del motivacije napačen.

Vam prija, da ste po nekaj letih spet v središču pozornosti?
Iskreno, najlepše bi bilo, da greš takšen projekt delat z dovolj kamerami, a povsem intimno. Potem pa se vrneš in stvari pokažeš. To je najlepše. Malce je namreč psihično obremenjujoče zaradi vseh teh obljub in pojasnjevanja svojih odločitev, poleg tega vse skupaj vpliva na družino. Neprestano je prisotna misel, da so to le hribi in da morda ne bo šlo vse tako gladko. Vsekakor pa nisem eden tistih, ki bi koprnel, da se o njem govori. Jasno pa je, da se projekt lahko finančno izpelje le, če si prisoten v medijih.

Koliko bo stal ves projekt?
Presenečenja se vrstijo iz dneva v dan. Upam, da se še kdo odloči in se vidi v tem projektu, saj je okrog 15 tisoč evrov še 'v zraku'. Vse skupaj me bo prišlo blizu 100 tisoč evrov.

Kaj boste vzeli s seboj, da vas bo spominjal na dom, družino, otroke?
Trdno sem odločen, da ko odidem iz baze, sem na gori samo jaz in se ne prepuščam mislim in spominom. Seveda pa morajo v bazi biti regeneracija, dobra volja, optimizem, da greš v hrib z veseljem. Na računalniku imam posnetke, fotografije. Le na nahrbtniku bo obesek brezjanske Marije Pomagaj. V to verjamem in vem, da me bo spremljala na vsakem koraku.

Niste več tako mladi kot leta 2000, ko ste šli na Everest. Ste vseeno optimalno pripravljeni?
Želel bi si, da bi bil dva kilograma težji, da bi imel več rezerve. Se pa dobro počutim. S fizičnega stališča je vse v redu, gotovo pa je kot v mladih letih. Začel sem tudi misliti na prehrano, torej kaj pojem in koliko. A na splošno gledano, sem zadovoljen.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 23.05.2017 ob 07:09
Srečno!
Sapienti sat
# 23.05.2017 ob 07:55
Srecno! Mene je clovek fasciniral,ko nam je prisel v osnovni soli predavat ,malo po tistem,ko prisel z Everesta.Ob gledanju diapozitov res dojames kaj ti ljudje vse zrtvujejo ter ob vsem tem se s kakim zanosom predstavljajo to.Nam enim je ze,ce vzpnemo na dvatisocaka zelo dober obcutek. Kapo dole! Vecina navadnih ljudi ne razume zakaj se to dela,ampak vsako osebo nekaj izpolnjuje.
drf2006
# 23.05.2017 ob 08:10
Ljudje,ne prehitro obsojat
Res je tvegano iti pri teh letih, ampak clovek vsaj dela kar ima najraje... in ce bo tam tudi ostal,pa bog ne daj, se mu bo to zgodilo pri tem kar dela najbolje...in dejansko je dal zivljenju smisel,cel svet ve za to
Kaj pa mi? Hodimo na faks, sluzba,hisa,otroci,depresije..ne moremo biti mi glasni
DrMinistr
# 23.05.2017 ob 07:40
@čofotalček, vprašanje je podobno tistemu novinarjevemu od %. Ja, zadeva je nevarna. Lahko si optimalno pripravljen, imaš najboljšo opremo, pa pride kaj nepredvidenega (nenadno poslabšanje vremena, utrgan serak,...).
Statistično gledano, se na K2 smrtno ponesreči mislim da nekje okrog 25% alpinistov, ampak saj vemo kako je s tem "statistika je največja laž".
Mimogrede, kaj je zate bolj nevarno, base jumping ali dirkalni motor po običajnih cestah? Z motorjem se jih bistveno več ubije (v absolutnih številkah).

sicer pa
Srečno Davo!
21.12.2012
# 23.05.2017 ob 08:03
kaj ti ljudje vse zrtvujejo

no ja, jaz temu ne bi rekel žrtvovanje, ampak tveganje.
sicer pa vsakemu svoje in tako je prav.
če mu to zapolnjuje smisel življenja, naj uživa v podvigu.
makoshark
# 23.05.2017 ob 09:40
trolicnez
Kaj pa je narobe s tem, da hodis na faks, v sluzbo in imas otroke? A zdaj moramo pa vsi iskati smisel zivljenja v neki ekstremnih izletih (kostelic, krnicar itd). Zame je pa smisel zivljenja, da hodim na faks in se ukvarjam s tem, kar sem si sam izbral. Ne pa da me na -30 stopinj tako prezebe, da imam po faci ozebline.

Nič ni narobe. Vsak ima svoje prioritete v življenju in vsak si življenje sam osmisli. Škoda pa je, če si življenja ne osmisliš, da nimaš nobenega cilja, da nimaš nobene stvari, pri kateri uživaš.
dunbar
# 23.05.2017 ob 08:38
Ne verjamem, da bi se lahko takšni Korenini kaj zalomilo. Upam, da me občutki ne varajo.

Držite se na gori, g. Karničar.
ajvard
# 23.05.2017 ob 09:25
5tane
Eni prav iščejo, da ostanejo gor. Čisto pretiravanje, če mene kdo vpraša.


k sreči te nihče ni vprašal.
SF
# 23.05.2017 ob 07:51
Vožnja z dirkalnikom po cesti je proti base jumpingu kot bi primerjal vožnjo po toboganu v termah 3000 in skoke v vodo z najvišjih pečin v prenizko vodo. Pri motorju imaš namreč zavore in možnost samokontrole v desnem zapestju.
K2 je nevaren podvig rezerviran za najboljše. Karničar to nedvomno je. Srečno!
SpicyWeiner
# 23.05.2017 ob 09:00
5tane
Eni prav iščejo, da ostanejo gor. Čisto pretiravanje, če mene kdo vpraša.


Nekateri najbolje zaživijo ravno tam gor. Spet drugi pa najbolje zaživijo na plaži z mojitom v roki. Vsakemu svoje.
elGoyc
# 23.05.2017 ob 10:38
Dve modrosti, ki povzameta tipičen kavčarski odnos do takšnih ekstremistov.
Ko so ljudi na smrtni postelji vprašali, kaj bi spremenili v življenju, so vsi obžalovali česar niso naredili, ne tisto kar so.
Ko so znanemu alpinistu (mi je ušlo iz glave koga) postavili tako tipično vprašanje "Zakaj?" je odgovoril: "Kdor to sprašuje, tako ali tako ne bi razumel odgovora."
sergej1966
# 23.05.2017 ob 09:03
Davo verjame vase in v uspeh, zato tisti, ki negativno razmišljate, upoštevajte, da na kavču ob čipsu največ ljudi kap sune... et cetera, DAVO SREČNO
Micesar
# 23.05.2017 ob 07:51
Če ostane gor pač ostane gor. Bo pa to odlična reklama za zložljive elanke, če mu uspe.
happy schimetzky
# 23.05.2017 ob 12:18
Kot je George Mallory povedal:
“So, if you cannot understand that there is something in man which responds to the challenge of this mountain and goes out to meet it, that the struggle is the struggle of life itself upward and forever upward, then you won't see why we go. What we get from this adventure is just sheer joy. And joy is, after all, the end of life. We do not live to eat and make money. We eat and make money to be able to enjoy life. That is what life means and what life is for.”

Vsakemu svoje veselje torej in spoštovanje veselja slehernika, ki se trudi z vsemi svojimi močmi, da bi to veselje dosegel. Nekomu veselje pomeni poležavanje na kavču, nekomu veselje pomeni plezanje v nečloveških razmerah na nečloveških višinah. Kdo sem jaz in kdo si ti, da bova sodila kdo ima prav in kdo ne?
makoshark
# 23.05.2017 ob 09:44
ap72
kolikor vem ima še majhne otroke .. in tudi nekaj velikih
in tukaj doli je polno dela, recimo če ima viška energije naj pogledam kaj dela na primer Pedro Opeka, on je zame junak, ne pa en narcis in prepotentnež


Komu drugemu pa Opeka ni tak "strašen" junak. Opeka ima poleg dobrodelnosti tudi druge motive, pokristjanjevanje. Kako prepotenten moraš biti, da svoje prepričanje razširjaš s pranjem otroških možganov?
rokjarc
# 23.05.2017 ob 09:40
Legendarno ubrisan možakar, srečno!
apollo11
# 23.05.2017 ob 08:50
Potreboval bo tudi srečo, znanja in poguma ima dovolj. Srečno Davo.
dečko
# 23.05.2017 ob 09:49
Srečno!
makoshark
# 24.05.2017 ob 10:57
zamudnik
# 24.05.2017 ob 10:43

Tvoj komentar o ruski ruleti je še vedno objavljen par komentarjev višje. Če je to zate ruska ruleta, potem je tudi vsaka vožnja z avtom (ali v tvojem primeru tudi kaj drugega, odvisno kaj vse počneš) zate ruska ruleta.

Sponzorji denar dajejo tja, kjer si obetajo dobro reklamo. Firma se sama odloči, ali bo sponzor in komu bo sponzor. Na srečo nismo več v Yugi, ko je o tem odločala država. Ti bi pa kar sam odločal, komu naj se namenja denar, ki ni tvoj?

Nedopustno pa se mi zdi, da mediji poveličujejo ta ekstremna tveganja in jim s temi slavospevi delajo nezdravo reklamo.

Osvajanje "nekoristnega" sveta je bila srčika napredka v zgodovini človeštva. Pa naj bo na konkretnem nivoju (recimo nova pot, nov prostor) ali na abstraktnem (znanost). Oboje se je skozi zgodovino izkazalo, da gre lahko tudi za ekstremna tveganja - ampak brez tega civilizacije sploh ne bi bilo.

Zakaj Davo želi smučati s K2. Ker lahko!
happy schimetzky
# 24.05.2017 ob 13:08
@aaa
samo intermezzo; glede na to, da kar precej smučaš si verjetno lahko postaviš ista vprašanja:
1. Ko si kot začetnik presedlal iz kekčeve otroške proge na pravo je šlo za odkrivanje česa novega, ali za nepotrebno večanje tveganja?
2. Ko si šel prvič na črno progo si šel zaradi odkrivanja česa novega oz. zaradi svojega gušta, ali je vendarle šlo za nepotrebno povečanje tveganja?
3. Ko si začel smučati in delati zavoje pri vedno višjih hitrostih, si želel odkriti kaj novega, ali je šlo pri večji hitrosti zgolj za nepotrebno povečanje tveganja?
4. Glede na to, da imaš 30 smučarskih dni na leto, verjetno kdaj zaviješ tudi iz proge ali pa se celo podaš na turno smuko; odkrivanje česa novega, ali nepotrebno povečanje tveganja?

In naslednji korak? Kaj je ko imaš 60 smučarskih dni na leto, kaj je ko recimo preplezaš vse stene v okolici doma, v sloveniji, po evropi... Karničar in njemu podobni ne gredo iz kavča na Everest, ampak so tam prišli skozi leta. Ob vsakem naslednjem koraku se tveganje poveča, ampak če si en korak prej uspel je tveganje pri tem naslednjem manjše, kot če preskakuješ. karničar se s tem ukvarja celo življenje in ima 52 let... Verjemi, da ni preskakoval korakov in je vse dobro premišljeno.

Nesreča pa nikoli ne počiva in se ti lahko zgodi tako na cicibanski progi, kot K2.

:)
makoshark
# 24.05.2017 ob 12:03
balrog
Nič plemenitega ni v tem podvigu, gre za en tak egotrip, če bi smučal s K2 zaradi sebe, bi smučal tako, da mediji ne bi o tem nič vedeli ... Pač šel bi tja v Pakistan in smučal ter nato sporočil, da je uspel,, brez pompa. Tako pa. 100.000 evrov za eno smučarsko furo ??? V Sloveniji pa četrtina prebivalstva na robu revščine.

Taka zadeva nekaj stane, zato mediji. Je Davo razložil, da bi on tudi raje imel tvojo varianto objavljanja.

Tole z denarjem za "nekoristne zadeve" in revščino je pa smešno. Zakaj potem svojega denarja, ki ga porabljaš za internet, ne daš revnim?
happy schimetzky
# 24.05.2017 ob 09:48
Še en citat Mallory-ja, ko so ga vprašali zakaj oz. kaj hoče doseči s tem ko rine na vrhove gora na drugem koncu sveta:
“If one should ask me what "use" there was in climbing, or attempting to climb the world's highest peak, I would be compelled to answer "none." There is no scientific end to be served; simply the gratification of the impulse of achievement, the indomitable desire to see what lies beyond the heart of man.”

Sami alpinisti se nikoli ne povzdigujejo v nekaj več. Samo počnejo, kar čutijo, da morejo oz. kar jih osrečuje. Če javnost tega ne razume, ni potrebno obsojanje. Jasno je, da vsak človek daje vse od sebe skozi celotno življenje, najsi bo to v službu, vzgoji otrok, športu ali drugem udejstvovanju. Dejstvo pa je, da so gore in ekstremni podvigi človeka vedno vzbujali zanimanje vsaj ožje javnosti, če ne kar širše. In ker so takšne ekspedicije finančno velik zalogaj je popolnoma razumljivo, da se alpinisti pojavljajo v javnosti, saj so z medijsko pokritostjo tudi bolj zanimivi za pokrovitelje in s tem za prejemanje finančni sredstev s katerimi krijejo ogromne stroške.

In zdaj še odgovor tistim, ki tako vztrajno govorijo, kako je največji dosežek to da imaš službo in cele dneve skrbiš za družino; ja, res je. gre za velik zalogaj, ampak ta zalogaj ne bi smel biti breme. Vsi, ki se oglašajo s podobnimi izjavami naj raje pomislijo o sebi, ker očitno imajo neke frustracije s službo in družino, ali pa so le zavidljivi tem, ki so sposobni v življenju najti čas tudi za kaj drugega, kot samo strogo služba+družina in so istočasno na obeh področjih tudi uspešni. Mogoče pa si le želite priznanja, medaljo, nobelovo nagrado, ker imate družino in službo?
Poleg tega, je biti v službi in skrbeti za družino nekaj popolnoma običajnega in to delajo prav vsi na svetu in prebiranje člankov o tem, da je nekdo naključen bil 12 ur v službi in mu je isti dan uspelo še skuhati večerjo in obiskati taščo, ne bi bilo zanimivo nikomur.

Pa še, da malo podrezam: preživeti in skrbeti za potomce zna čisto vsako živo bitje, že zaradi nagonov in to se tudi pričakuje. Od pajka, pa do človeka, tako da to res ni nič posebnega (je pa še vedno ključno za obstoj vrste, temu nihče ne oporeka). Je pa nekaj posebnega, ko se živo bitje (katerokoli) namensko zaradi firbca odloči, da se postavi iz klasičnih okvirjev in se poda in poskusi preživeti v okolju, kjer po vseh "pravilih narave" ne bi smel preživeti in mu to tudi uspe. Temu se reče razvoj in napredek in s tem se konc koncev z evolucijo posamezni vrsti tudi pomaga preživeti, ali pa se rodijo nove vrste.
Če to preslikamo v gorništvo, mogoče res ne gre za dosti koristi človeštvu a se jih tudi na tem področju najde nekaj: kisikove maske, ki jih v letalih še danes vsi uporabljajo, vpliv višine na telo, sončno sevanje, napredek v gorniški opremi in materialih, ki so vsakodnevno uporabni ob nižjih temperaturah in nenazadnje za iskanje meja človekovega telesa in razširjanje le-teh.

In zato so članki in zato je medijska podpora takšnim posbenežem privlačna za širšo javnost. S temi članki nihče noče zmanjšati pomena tistih posameznikov, ki so marljivi v službi in skrbijo za družino in temu posvečajo svoje življenje in celoten čas. Tako, da se ob takih člankih ni treba počutiti užaljene in zapostavljene.
gotche
# 23.05.2017 ob 10:19
Svaka čast kapo dol, večino teh ko tle pluvajo se že na lojtri userje
Sapienti sat
# 23.05.2017 ob 08:23
21.12.2012 ja mas prav,v osnovi je to bolj tveganje .Itk,pa brez optimizma,ki ga tudi on ima,ne mores iti v take podvige.
happy schimetzky
# 24.05.2017 ob 14:20
Pa sej isto velja za kisik. To je načeloma veljalo za eno zelo pomebno globalno zdravstveno vprašanje pred messnerjem. V teoriji je namreč dolgo veljalo, da človek brez kisika ne more priri na Everest, pa je Messner in še ogromno drugih za njim dokazalo, da se da. Kaj je smisel tega? Pač, naučili smo se nekaj novega o človekovem telesu, a ni point napredka ravno iskanje znanja? Kaj bomo s tem znanjem je pa drugo, ampak že znanje samo po sebi je nekaj vredno.
Je pa tudi to "znanje", da človek na teh višinah preživi že bilo koristno prei drugih raziskavah glede človekovega telesa...
makoshark
# 24.05.2017 ob 14:01
aaa
Da se recimo lotijo ekspedicije na luno, pri čimer bi bila glavna fora, da zavestno ne uporabijo vseh varnostnih sistemov, ki so na voljo, pa da vidijo če jim rata.

Kot sem zapisal, ne razumeš smučanja z gora, saj tega nikoli nisi počel. Občasne fure po celcu ob smučišču to pač niso.

Glede na citirano primerjavo bi človek pričakoval, da ti tudi za navzdol uporabljaš žičnice, saj je to najbolj varno. Mimogrede, ali pri smučanju uporabljaš "želvo"? Čelado?
happy schimetzky
# 24.05.2017 ob 13:43
Ja, tudi tu gre za faktor neodkritega, tega ne moreš zanikat :P glede na to, da še nihče tega ni probal.
In ja iz tega se lahko marsikaj potegne in nauči. Če nekomu uspe priti na luno brez varnostnih sistemov pomeni, da je že sama tehnologija izdelka s katerim je prišel tja dovolj dobra. Zaradi teže in drugih problemov, ki jih varnostni sistemi s sabo povlečejo, bo tudi zaradi tega mogoče še lažje izvedljivo. In enkrat, ko bo tehnologija letenja na luno postala dosegljiva širši množici, bodo sigurno tudi kaj takega poskušali. Tako, kot tisti norci, ki vržejo padalo iz letala potem pa skočijo za njm, ga ujamejo in si ga nadanejo...;-)

Podobno je pri smučanju iz everesta ali k2. V bistvu ni tako neumno, kot se morda sliši. Dejstvo je da je tak spust hitrejši in si s tem prihraniš energijo in predvsem čas na višini, ki je smrtonosna in vsaka minuta na teh višinah je pomembna, poleg tega je s smučmi večja površina v stiku s snegom in s tem manj pritiska in udiranja. Tako se s smučmi lahko preko manjših razpok, ki so skrite pod snegom enostavno zapelješ in ni nevarnosti, da bi not padel (vsaj če greš prečno na razpoko). Zaradi manjšega pritiska je mogoče tudi kakšen odlom seraka, ali povzročitev plazu lahko preprečena.

Seveda pa to ni za vsakega, saj je predpogoj, da si dobro fizično pripravljen, dovolj svež za tak podvig po tem, ko si osvojil vrh in predvsem dovolj izkušen s smučanjem v takšnih pogojih. Za Davota je edina uganka v kakem stanju bo, ko bo prišel na vrh in kakšne bodo vremenske razmere. Izkušnje in znanje ima. zdrsne pa lahko v graben ravno tako, kot če bi bil peš. Na težjih oz. nevarnejših odsekih pa se bo itak varoval.
makoshark
# 24.05.2017 ob 12:59
@aaa

OK, si smučar ;)

Bolj konkretno. Ali smučaš v gorah? S tem mislim v gorah, kjer ni smučišč. Sam sem od otroštva smučal samo na smučiščih, dokler nisem zavil izven. Od takrat me na smučiščih praktično ni več. Enostavno ni primerjave, kako je smučanje po "neokrnjenih" gorah nekaj povsem drugega. Letos imam navkljub zelo pozni zimi preko 50 smučarskih dni, od tega sem le en dan smučal na smučišču.

Osvajanje osemtisočakov brez kisika je eden od faktorjev v alpinizmu. Brez kisika je "by fair means". Podobno velja za šerpe/spremstvo od baznega tabora naprej. Kako bo Davo tole izpeljal, ne vem. Vsekakor pa je nekaj novega definitivno neodkrit svet in sevada tudi dodatno tveganje.
makoshark
# 24.05.2017 ob 12:07
aaa
# 24.05.2017 ob 11:54

To je tvoje mnenje. Dovoli, da drugi razmišljamo drugače.

Smučanje s K2 je še "neodkrit svet". Smučanje je naravno gibanje in to prav prijetno, posebno v gorah. Škoda, da ne smučaš:

F1 in čelada. Tudi smučaš lahko s čelado ali brez, pa brez čelade ni čisto nič več vredno kot s čelado. Tvoja primerjava je brez vrednosti.
DrMinistr
# 23.05.2017 ob 13:36
Eni prav iščejo, da ostanejo gor. Čisto pretiravanje, če mene kdo vpraša.

No ja...eni pa prav iščejo povišan holesterol, srčno popuščanje, infarkt,...(govora je seveda o ležanju na kavču od petka do svetka).
diplomatique
# 23.05.2017 ob 12:29
Ko je na nekem predavanju Dava vprašal povezovalec tipičen "Zakaj?" mu je odgovoril:
Najlepše, kar lahko spoznaš v življenju, je to, v čem si dober in potem to poskušaš nadgrajevati. Jaz sem kaj kmalu ugotovil, da v šoli nisem dober in da je smučarija tisto v čemer sem! Zato!

Srečno!
makoshark
# 24.05.2017 ob 14:03
aaa
Govorim o enkratnem "podvigu" pri katerem je fora ali rata ali ne (ker se je pač nek zanesenjak odločil, da se bo šel to avanturo) in ne o sprobavanju možnosti opustitve dela varnostni sistemov v prihodnje.

Vedno je tak podvig enkrat prvič. Nekdo vedno prvi poskuša. Na njem pa je, da tveganje zmanjša na minimum. In točno to počne Davo, le da ni prvi, ki se je tega lotil. Bo pa morda prvi, ki bo pri tem uspel.
rdeca caplja
# 23.05.2017 ob 10:42
Z užitkom navzgor in srečno navzdol.
happy schimetzky
# 24.05.2017 ob 14:08
aaa
vsakič, ko je nekaj prvič je to enkratni podvig, ki bo ratal ali ne. In vsak, ki se tega loti se na to dobro pripravi in naredi vse, da bo potekalo brez problemov. In vsakič obstaja možnost, ki se je vsi zavedajo, da zadeva ne bo uspela in se lahko konča s smrtjo. In če uspe, ja, bo to koristlo tudi naslednjikom
Mogoče te pa res ne razumem... ;)
makoshark
# 24.05.2017 ob 12:00
balrog

Smučanje z osem tisočakov je alpinizem. Najprej moraš splezati gor, potem pa še odsmučati. Alpinistično smučanje je del alpinizma. Na K2 je bilo že kar nekaj smučarskih poskusov, v celoti ga še nihče ni odsmučal. Boš vsem tem razložil, da to ni alpinizem?

http://alpirocnik.rasica.org/index.php/G
lavna_stran
makoshark
# 24.05.2017 ob 09:20
aaa
Čeprav je bistveno bolj plemenito dejanje, če npr. starejšemu, bolnemu sosedu pokosiš travo. Ampak takšni nimamo svojega mesta v medijih.


Res?
http://svetkapitala.delo.si/aktualno/delova-osebnost-leta-2016-je-milan-jakopovic-766#

Večinoma sami dobrodelneži, preveri arhiv. Lani že četrtič zapored humanitarec. Torej pri nas se bolj ceni pomoč drugim kot pa ustvarjanje nečesa novega.
ajvard
# 23.05.2017 ob 10:27
precej okoren intervju.

o tem po kateri smeri bodo šli na K2, po kateri smeri bo smučal...ni niti besedice.
Semin
# 23.05.2017 ob 10:22
upam,da se živ vrne...
Energetik81
# 23.05.2017 ob 09:49
Sicer mislim, da se je malce neodgovorno takole izpostavljati glede na svojo družino, ampak ker mu to predstavlja smisel, bo pač to izpeljal. Ni nič bolj nevarno kot z motorjem divjati na nož po javnih cestah, z glavo 10cm od nasprotivozečega tovornjaka, kar počne mnogo več ljudi v SLO, pa se malokdo zgraža.

Tako da Davo srečno in pamet v roke, pa raje zaupaj sebi kot pa tistemu obesku...
Bomo spremljali, kot smo spust leta 2000.
Do Brasil
# 23.05.2017 ob 10:13
Ve kdo za link videa njegovega smucanja z Everesta?
lizing
# 31.05.2017 ob 08:50
Slovenci smo narod extremov ko priplezamo na Everest se še z njega smučamo,ko pijemo pijemo ne za veselje ampak tako ,da na koncu obležimo,ko pretepamo ženske jo največkrat na koncu še ubijemo. Nekaj je narobe z nami.
makoshark
# 24.05.2017 ob 19:36
aaa

Bom še razložil, kaj je naslednja smiselna stopnja, ko je gora presmučana: smučanje po drugi smeri.
makoshark
# 24.05.2017 ob 19:31
soleti
Pri 50 etopinjskem klancu je en zdrs lahko usoden.. Mnogo tvega če pravi, da le upa, da bo sneg pravi, tak da bodo robniki prijeli.

Tudi pri 30° je na poledeneli podlagi zdrs lahko usoden. Davo bo razmere ocenjeval, ko bo na gori in temu bo prilagodil smer spusta. Če razmere nikakor ne bodo primerne za smučanje, pač ne bo smučal.
soleti
# 24.05.2017 ob 18:19
Pri 50 etopinjskem klancu je en zdrs lahko usoden.. Mnogo tvega če pravi, da le upa, da bo sneg pravi, tak da bodo robniki prijeli.
webman
# 24.05.2017 ob 11:00
Želim mu srečo, brez te tam gori nimaš šans.
mend055
# 24.05.2017 ob 08:41
Spoštovani, ki napisal(a) tole: Komentarji prikazujejo kako bolna in neambiciozna, pohlevna druzba smo slovenski narod!

Mi pa: ni namen komenta(to)rjev, da bi vsi ploskali in se klanjali, kar tam gori zapisano in karkoli zapisano. Izraz ''komentar'' pokriva celo paleto različnih pomenskih odtenkov, zagotovo ne samo črne barve... T. i. plusi in minusi, izraženi s številko na desni te rubrike so prej ko ne, domislica tistih ki radi vse (iz)merijo. Na nas pa je, koliko ''pademo'' na te številke in/ali koliko pademo na PESTRO RAZNOLIKOST KOMENTARJEV.
mend055
# 24.05.2017 ob 08:01
Po odpravi bom domov prišel na ščitu ali pod njem!
makoshark
# 23.05.2017 ob 21:34
čofotalček
Zanima me, če kdo ve koliko je ta zadeva dejansko nevarna nevarna.
Je to po nevarnosti primerljivo z "base jumping" ali morda bolj vožnji z dirkalnim motorjem po navadnih cestah?


Vsaka stvar v gorah ima določeno tveganje. Tudi navaden vzpon na Triglav. Umetnost je, da tveganje zmanjšaš na še sprejemljivo mejo (kar je seveda zelo subjektivno). Če gre nek začetnik smučat s Triglava, bo to gotov samomor. Če gre Davo, potem ni panike. Če bodo razmere, bo odsmučal. Če ne bodo primerne razmere, bo pa obrnil.
in Bac ill
# 23.05.2017 ob 15:29
Pripravljen je za gorenjske toplice
fuckwad
# 23.05.2017 ob 09:45
Rumen ruzak na modri jakni.
Kazalo