Slovenska ragbijska reprezentanca se bo v soboto na ŽAK-u v Ljubljani pomerila z izbrano vrsto Luksemburga, ki je na prejšnjih dveh tekmah premagal Srbijo in Avstrijo. Foto: Luka Gorjup
Slovenska ragbijska reprezentanca se bo v soboto na ŽAK-u v Ljubljani pomerila z izbrano vrsto Luksemburga, ki je na prejšnjih dveh tekmah premagal Srbijo in Avstrijo. Foto: Luka Gorjup

Vsi vemo, katere cilje moramo doseči v naslednjih dveh tednih, a zelo pomembno je predvsem na treningih postaviti temelje za uspeh. Poskrbeti moramo, da ne igramo tako, da bodo na nas ponosne le naše družine, temveč cela država.

Jack Skofič
Slovenija - Srbija
Slovenci so na zadnji domači tekmi pred nabito polno tribuno v Šiški zlahka premagali Srbe (48:3). Foto: BoBo
Bratje Skofič
Tudi tokrat bodo dres encijanov oblekli bratje Skofič, angleški fantje slovenskih korenin. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak


Slovenska ragbijska reprezentanca se bo v soboto na stadionu ŽŠD Ljubljana v sklopu Evropskega pokala narodov pomerila z izbrano vrsto Luksemburga. Gre za tekmo v skupini 2C, kjer omenjeni reprezentanci zasedata vrh.

Spomin na tekmi z Bolgari in Srbi
Pod člankom si lahko še enkrat ogledate prispevka z zadnjih dveh tekem, ki so jih slovenski ragbisti odigrali na domačih tleh. 12. aprila 2014 so s 43:17 odpravili Bolgare, 18. oktobra istega leta pa so z 48:3 brez večjih težav premagali še Srbe.

Slovencem gre v novi sezoni odlično, doma so premagali Srbijo, za nameček pa so v Odenseju odpravili še reprezentanco Danske. V nedeljo bo delo vse prej kot lahko, Luksemburžani so pred slabima dvema letoma v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo encijane že odpravili z 22:10.

Luksemburžani iz tekme v tekmo boljši
Reprezentanca Luksemburga, ki je svojo prvo uradno tekmo odigrala 3. maja 1975 proti Belgiji, je novo sezono v skupini 2C začela odlično. Najprej je brez prejete točke v Beogradu odpihnila Srbijo (0:36), nato je v Luxembourgu novembra lani z 18:13 ugnala še Avstrijo, proti kateri je pred 14 leti sicer doživela enega najhujših porazov v svoji zgodovini (77:0). Vsekakor velik napredek, ki ga ne gre podcenjevati. "Za nas je ta tekma pomembna, ker je bil ravno Luksemburg tisti, ki nas je pred dvema letoma izločil, zagotovo sem prepričan, da je Slovenija močnejša, kot je bila takrat, in da jih bomo tokrat premagali," je dejal podpredsednik Rugby zveze Slovenije Ivan Šček, ki na stadionu pričakuje lep obisk. "Mislim, da bo to ena super tekma in en super dogodek, tako da ste vsi vabljeni," je dodal.
Intenzivne priprave v zadnjih dveh tednih
Slovensko izbrano vrsto je uspešno vodil Emmanuel Meyer, ki pa je iz osebnih razlogov reprezentanco zapustil, tako da je moral izvršni odbor Rugby zveze Slovenije poiskati novega selektorja. Našel ga je v Novozelandcu Andrewu Fentonu. "Zadnja tedna smo se na to tekmo zelo intenzivno pripravljali. Ta teden je reprezentanca trenirala v polni postavi, fantje so prišli od vsepovsod. Poleg bratov Skofič še kar nekaj fantov, ki študira ali pa dela v tujini," je pojasnil Fenton. "Videli bomo, kako se bo vse skupaj razpletlo v soboto. Mislim, da ne bo nič drugače kot lani. Bil sem že vpleten v priprave na tekmo s Srbijo, zato do kakšnih večjih sprememb ne bo prišlo, le tu in tam bomo kaj prilagodili," je še povedal.
J. Skofič: Želimo, da so na nas vsi ponosni
Kot je to v navadi, je od bratov Skofič pred sedmo silo stopil najstarejši Jack, ki je še enkrat poudaril, kako ponosen je skupaj z brati, da bo lahko znova nastopil za Slovenijo. "Toda, ko se začne tekma, je vse skupaj potisnjeno nekoliko v ozadje, saj imaš v mislih zgolj cilje, ki si jih je postavilo celotno moštvo, in poskrbeti moraš, da jih skupaj dosežeš. Pred nami sta dva zelo pomembna tedna," je poudaril in dodal: "Vsi vemo, katere cilje moramo doseči v naslednjih dveh tednih, a zelo pomembno je predvsem na treningih postaviti temelje za uspeh. Poskrbeti moramo, da ne igramo tako, da bodo na nas ponosne le naše družine, temveč cela država. Vse to se začne s prvim dnem, konča pa po 14 dneh."

Prenos sobotne tekme
Na Rugby zvezi Slovenije bodo uredili spletni prenos sobotne tekme proti Luksemburgu. Povezavo do prenosa bomo objavili tudi na MMC-jevem portalu.


Kavčič raje nekoliko previdnejši

Dolgoletnega reprezentanta Petra Kavčiča veseli, da so vsi optimistični pred sobotno tekmo in da si obetajo uspešnega konca tedna. "Moram reči, da je vzdušje fantastično. Pod novim trenerjevim vodstvom res delamo super. Seveda so vsi igralci iz tujine prinesli neko novo energijo, novo globino, ki ju prej reprezentanca ni imela. To se pozna predvsem na kakovosti dela," je začel, nato pa v nadaljevanju pojasnil, da je glede same tekme sam raje malce bolj previden: "Malo spremljam našega nasprotnika skozi leta in moram reči, da sta Slovenija in Luksemburg nekako na isti poti. Vsi smo se znašli nekje spodaj, zamenjali smo generacije, pripeljali mlade igralce. Tako kot mi so tudi oni na neki poti. Leto in pol že niso izgubili tekme, vseskozi so boljši, tako da nas v soboto čaka ena težka tekma, ki bo predvsem zelo različna od tekem, ki smo jih odigrali do zdaj. To bo boj za vsako žogo, za vsako točko. Seveda pa verjamem vase in v svojo ekipo, da bomo mi odšli s terena kot zmagovalci."

Evropski pokal narodov, skupina 2C
Sobota ob 15.00:
SLOVENIJA - LUKSEMBURG
SRBIJA - AVSTRIJA

Sobota, 25. aprila:
AVSTRIJA - SLOVENIJA
DANSKA - SRBIJA

Sobota, 9. maja:
LUKSEMBURG - DANSKA

Lestvica:                           
SLOVENIJA   2   2   0   0  64:13   9
LUKSEMBURG  2   2   0   0  54:13   9
AVSTRIJA    2   1   0   1  42:45   5
DANSKA      2   0   0   2  37:45   2
SRBIJA      2   0   0   2   3:84   0
                                    

Vsi vemo, katere cilje moramo doseči v naslednjih dveh tednih, a zelo pomembno je predvsem na treningih postaviti temelje za uspeh. Poskrbeti moramo, da ne igramo tako, da bodo na nas ponosne le naše družine, temveč cela država.

Jack Skofič
Slovenski ragbisti dali lekcijo Srbiji
Ragbisti navdušili številne gledalce
Slovenski ragbisti dali lekcijo Srbiji
Ragbisti navdušili številne gledalce