60-letni Rajmond Debevec stavi na nastop z velikokalibrsko puško na 300 metrov. Foto: www.alesfevzer.com
60-letni Rajmond Debevec stavi na nastop z velikokalibrsko puško na 300 metrov. Foto: www.alesfevzer.com

Drugi slovenski predstavnik Robert Markoja se iz eliminacij ni prebil na kvalifikacijsko tekmo.

60-letni nosilec treh olimpijskih odličij je že pred odhodom dejal, da se bo na svetovnem prvenstvu v azerbajdžanski prestolnici osredotočil na svoje nastope v disciplinah z velikokalibrsko puško na 300 metrov. Na svoji uvodni tekmi je po uspešno opravljenem delu v eliminacijskem delu v konkurenci 70 strelcev nato v kvalifikacijskem delu zasedel 58. mesto.

Po nastopih v klečečem in ležečem položaju je bil uvrščen v prvo polovico nastopajočih, potem ko je zadel 196 in 195 krogov, močan zdrs po razpredelnici pa je doživel po nastopu v stoječem položaju, ko je zadel 183 krogov.

V kvalifikacijskem delu je bil najboljši Finec Aleksi Leppa s 588 krogi, v velikem finalu osmih najboljših pa Avstrijec Alexander Schmirl s 462,6 kroga.

Na strelsko črto sta stopili tudi Jagoda Tkalec in Denis Bola Ujčič. Prva je v olimpijski disciplini pištola 25 metrov s 571 krogi zasedla 67., druga pa s 563 krogi 87. mesto.

V kvalifikacijskem delu sta bili v natančnem in hitrostrelnem programu najboljši Tajvanka Chia Chen Tien in Nemka Doreens Vennekamp, ki sta zadeli po 591 krogov. V finalu je Nemka zadela 40, drugouvrščena Ukrajinka Olena Kostevič pa 31 krogov.

V ponedeljek bo na sporedu ženska tekma v kraljevski strelski disciplini - MK puška trojni položaj 50 metrov. Slovenske barve bodo zastopale Živa Dvoršak, Klavdija Jerovšek in Urška Kuharič.

Dvoršak se je izkazala na sobotni tekmi v zračni puški 10 metrov, ko je osvojila 14. mesto. Na moški tekmi v pištoli 25 metrov bo nastopil Jože Čeper.