Odlični biatlonec Jakov Fak je dobil zaposlitev na carinski upravi. Foto: EPA
Odlični biatlonec Jakov Fak je dobil zaposlitev na carinski upravi. Foto: EPA

Generalni direktor Carinske uprave RS Rajko Skubic je ob podpisu pogodb o zaposlitvi s športniki dejal, da je to eno njegovih najprijetnejših opravil in da je ponosen, da bodo novi športniki oblekli carinsko uniformo in skrbeli za promocijo službe v javnosti.

Carina je z novimi športniki sklenila pogodbe o zaposlitvi za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja, uvrščeni pa so v 17. plačni razred delovnega mesta administrator.

Carinska uprava RS že od leta 1996 zaposluje vrhunske športnike. Septembra 2013 so ministri za finance, za izobraževanje, znanost in šport, za notranje zadeve, za obrambo in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič podpisali sporazum o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev na ministrstvu za obrambo, ministrstvu za notranje zadeve in ministrstvu za finance.

Ministrstva so se s podpisom zavezala, da bodo zaposlila 115 vrhunskih športnikov in trenerjev. Pri tem ministrstvo za obrambo zagotavlja 70 mest, ministrstvo za notranje zadeve 30 in ministrstvo za finance 15 delovnih mest.

Na carini so že zaposleni alpski smučarji Ana Drev, Maruša Ferk, Andrej Šporn in Mitja Valenčič, smučarski tekačici Vesna Fabjan in Katja Višnar, telovadka Adela Šajn, deskarja Žan Košir in Rok Flander ter jadralca Gašper Vinčec in Vasilij Žbogar, "novi obrazi" pa so torej biatlonec Jakov Fak, kanuist Anže Berčič, veslač Jernej Markovc in paraolimpijski plavalec Darko Đurić.