Giantsi so podobno kot pred 4 leti v zadnjem napadu poskrbeli za 'nemogočo' ujeto podajo, nato pa dosegli še točke. Tokrat je 'nemogočo' podajo ujel Mario Manningham. Foto: EPA
Giantsi so podobno kot pred 4 leti v zadnjem napadu poskrbeli za 'nemogočo' ujeto podajo, nato pa dosegli še točke. Tokrat je 'nemogočo' podajo ujel Mario Manningham. Foto: EPA
Aaron Hernandez
New England je po zadetku Aarona Hernandeza dosegel 17 zaporednih točk. Foto: EPA
Danny Woodhead
Danny Woodhead je tik pred iztekom polčasa prvič v večeru popeljal Patriote v vodstvo. Foto: EPA
Tom Brady
Justin Tuck je poskrbel šele za šesti 'safety' v zgodovini Super Bowlov. Foto: EPA
Victor Cruz
Victor Cruz je ob koncu prve četrtine z nekaj sreče le ukrotil žogo v končni coni. Foto: EPA
Zgodovina se je ponovila – Giantsi znova ugnali Patriote

Šlo je skoraj za ponovitev tekme iz leta 2008, ko so Giantsi slavili s 17:14. Patsi so tisto leto dobili vseh 18 tekem, a klonili na najpomembnejši stopnički v sezoni. Giantsi so takrat odločilne točke dosegli 35 sekund pred koncem.

Patsi so naredili preveč napak
Za Giantse je to četrti naslov, New England ostaja pri treh, Patrioti so "tekmo leta" izgubili četrtič, s čimer so izenačili črni rekord Buffala, Minnesote in Denverja. Na koncu so odločale napake, v tej prvini je bil New England slabši. Tom Brady je v zadnji četrtini vrgel edino prestreženo podajo na tekmi, Wes Walker pa je štiri minute pred koncem iz rok spustil ujeto podajo, ki bi podaljšala napad njegovi ekipi, s čimer bi bili blizu vsaj trem točkam. Na drugi strani pa je Eliju Manningu uspela tvegana podaja Mariu Manninghamu, ki je s skrajnimi napori ujel žogo in pridobil 38 jardov.

Film tekme New England - New York Giants

Dogajanje pred tekmo
- Olajšanje za New England, saj je jasno, da bo robni napadalec Rob Gronkowski lahko igral.
- Nekaj ur pred tekmo so na spletni strani Giantsov objavili novico, da je njihova ekipa ŽE osvojila naslov. Napako so hitro popravili.
- Himno je odpela Kelly Clarkson.
- Met kovanca je pripadel New Englandu, ki je žogo po tradiciji prepustil tekmecu.

1. četrtina (0:9)
Giantsi so v šestih minutah hitro osvojili tri prve poskuse, a nato so v četrtem naboru treh poskusov vselej izgubili po nekaj jardov, zaradi česar so morali predati žogo. Patsi so prvo akcijo začeli z lastnih šestih jardov. Tom Brady je podajal iz lastne cone, vanj je priletel Justin Tuck, Giantsi so tako dobili dve točki in s tem še nov napad. V drugem napadu je šlo Giantsom še bolje, saj so se v nekaj akcijah hitro sprehodili do končne cone, kjer je Victor Cruz ujel podajo Elija Manninga. Ta je uspešno zaključil vseh 9 podaj do tega trenutka! V akciji pred zadetkom so Patsi sicer ukradli žogo, a je bilo takrat na igrišču 12 mož. Drugi napad za Patse se je začel bolje, saj so še pred do konca četrtine pridobili 54 jardov.

2. četrtina (10:0)
A se je tudi hitro končal, saj so se morali Patrioti zadovoljiti s prostim strelom, dolgim 29 jardov. Giantsi morajo v naslednjem napadu predati žogo. Patsi imajo napad le za kratko, saj jim ni uspelo osvojiti niti enega prvega poskusa. Nov neuspešen poskus tudi za Giantse. Žoga spet za Patse, ki so v slabih štirih minutah premagali kar 96 jardov in akcijo končali le 15 sekund pred koncem polčasa, ko je žogo v končni coni ujel Danny Woodhead. Sredi tega napada je Gronkowski ujel šele prvo žogo v večeru. Statistika podajalcev ob polčasu je zelo podobna, oba sta vrgla za en zadetek, Brady ima nekaj več jardov (147:120).

3. četrtina (7:6)
Prvi napad ima New England, ki nadaljuje v maniri, kot je končal polčas. Patsi so namreč v manj kot štirih minutah dosegli nov zadetek. Napad se je začel z ujeto žogo Chada Ochocinco, končal pa z ujeto podajo Aarona Hernandeza. Brady ima niz 16 zaključenih podaj, s čimer je podrl rekord Joeja Montane (13). Na drugi strani se je po daljšem času prebudil napad Giantsov, ki se je konačal z 38 jardov dolgim prostim strelom. Patsi so v naslednjem napadu neuspešni in morajo predati žogo. Na drugi strani so Giantsi s prostim strelom vpisali nove tri točke in s tem znižali na 17:15.

4. četrtina (0:6)
Zadnjih 15 minut se je začelo s prvo večjo napako v večeru. Tom Brady je po naletu igralcev v belem nekako le ušel obrambi in v končno cono poslal dolgo podajo, ki jo je prestregel Chase Blackburn. Giantsi napake ne izkoristijo in morajo 9:24 pred koncem žogo predati. A tudi Patsom ni uspelo doseči točk. Giantsi začenjajo 3:46 pred koncem napad z lastnih 11 jardov. Manning je letos v zadnji četrtini že skreiral 15 podaj za zadetek. Giantsom minuto pred koncem po teku Ahmada Bradshawa uspe povesti z 21:17. Ključna je bila podaja Manninga Mariu Manninghamu za 38 jardov. New England ima na voljo le 57 sekund za preobrat, začenja z lastnih 20 jardov. Patsi so imeli celo priložnost za zmago, Brady je ob izteku časa proti končni coni vrgel žogo, a je njegovi soigralci niso ujeli.

Rodgers postal MVP sezone
Večer pred tekmo leta so bile podeljene nekatere nagrade za predstave v rednem delu sezone. Podajalec Green Baya Aaron Rodgers je pričakovano postal najkoristnejši igralec (MVP). Rodgers je prejel 48 od 50 glasov. Preostala dva je prejel podajalec New Orleana Drew Brees.

Podelili še druge nagrade
Brees se je lahko potolažil z nagrado za najboljšega igralca v napadu, najboljši igralec v obrambi je Terrell Suggs (Baltimore), nagrado za vrnitev leta je pripadla Matthewu Staffordu (Detroit), trener leta pa je postal Jim Harbough (San Francsico). Med novinci je nagrado za najboljšega igralca v napadu prejel Cam Newton (Carolina), v obrambi pa Von Miller (Denver).

46. Super Bowl, Indianapolis:
NEW ENGLAND - NY GIANTS
17:21 (0:9, 10:0, 7:6, 0:6)
0:2 - Justin Tuck (safety), 6:00
0:9 - Victor Cruz (ujeta podaja za 2 jarda), 11:31
3:9 - Stephen Gostkowski (prosti strel, 29 jardov), 16:08
10:9 - Danny Woodhead (ujeta podaja za 4 jarde), 29:45
17:9 - Aaron Hernandez (ujeta podaja za 12 jardov), 33:35
17:12 - Lawrence Tynes (prosti strel, 38 jardov), 38:13
17:15 - Lawrence Tynes (prosti strel, 33 jardov), 44:20
17:21 - Ahmad Bradshaw (tek, 6 jardov), 58:56

Zgodovina se je ponovila – Giantsi znova ugnali Patriote