Jure Meglič si je priveslal prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Sandi Fišer
Jure Meglič si je priveslal prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: Sandi Fišer
Navijači
V Tacnu je bilo ogromno slovenskih navijačev, še posebej iz Hrastnika, od koder prihaja Peter Kauzer. Foto: Sandi Fišer
Daniele Molmenti
Daniele Molmenti iz Pordenona dobro pozna tacensko progo, saj na njej pogosto trenira. Foto: Reuters
Tacenski praznik Slovenci začinili s še eno medaljo
Za konec SP-ja bron Megliču

Svetovni prvak je postal Italijan Daniele Molmenti, srebrno odličje pa je pripadlo Čehu Vavrincu Hradilku. Kauzer ni ubranil naslova iz Seu d'Urgella, saj je v finalu dobil dve sekundi pribitka zaradi dotika 10. vratc, pri 17. vratcih (zadnjih protitočnih) pa so mu sodniki dosodili 50 sekund pribitka, ker jih je izpustil. Hrastničan je menil, da so se sodniki zmotili, zato je vodstvo slovenske reprezentance vložilo protest, ki pa ni bil uspešen. Brez kazni bi se Kauzer povzpel na drugo stopničko.

Meglič je imel tretji čas polfinala, Kauzer pa četrtega. Dejan Kralj (20.) se ni prebil v finale.
Meglič: Moj nastop sicer ni bil preveč dober
"Čakati v cilju je bilo grozno. Posebej zato, ker so bili za mano še dobri kajakaši. Moj nastop sicer ni bil preveč dober. Naredil sem eno večjo napako, ampak vse skupaj je bilo na koncu kar hitro," je povedal Meglič (v Tacnu je na tekmi svetovnega pokala zmagal leta 2007) in pohvalil tudi vzdušje: "Danes je bilo res enkratno. Vsem bi se rad zahvalil, da so prišli navijat za nas. Dali smo vse od sebe in tudi nekaj pokazali."
Kauzer razočaran
Precej manj zadovoljen je bil seveda Kauzer. "Vratc nisem izpustil. Očitno pa me imajo sodniki tako radi, da mi dajejo po 50 kazenskih sekund. Pač, v finalu se vesla na nož in ne vem, zakaj so mi dali tisto kazen. Ali mi mogoče na glavi piše, da naj mi dajo "petdesetko"? Zelo sem razočaran. Brez te kazni bi dobil kolajno. Res sem se v tistih vratcih reševal, toda izpustil jih nisem," je malce s cinizmom in grenkobo izjavil najboljši slovenski kajakaš, ki pa je nato športno čestital dobitnikom kolajn.
Smola tudi na ekipni tekmi
Veliko je slovenska trojka pričakovala tudi od ekipne tekme, s katero se je prvenstvo končalo. Ne pozabimo, na evropskem prvenstvu v Bratislavi prejšnji mesec je Kauzer zmagal, Meglič je bil drugi, ekipno pa so Slovenci priveslali do brona. Toda tudi na ekipni preizkušnji slovenski kajakaši tokrat niso imeli sreče, saj so tudi tu dobili 50 sekund pribitka (Kralj naj bi napačno zapeljal skozi 14. vratca) in končali šele na 16. mestu. Na progi so bili sicer najhitrejši. Naslova svetovnih prvakov so se veselili Nemci, ki so prehiteli Francoze in Italijane.
Savšek 7., Lenarčič 9.
Med kanuisti sta se v finale prav tako prebila dva Slovenca. Benjamin Savšek je zasedel sedmo mesto, Jure Lenarčič pa deveto. Anže Berčič (18.) je bil za finale prepočasen. Svetovni prvak je tako kot lani Francoz Tony Estanguet. Na ekipni tekmi se je slovenska trojica uvrstila na peto mesto. Brez dotika vratc bi bila tretja. Medalje so si priveslali Slovaki, Nemci in Čehi.

Včeraj so kajakašice Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj v ekipni vožnji osvojile bron. Terčeljeva je danes nastopila tudi na posamični preizkušnji kanuistk, kjer je zasedla 13. mesto.

Nedeljski finali: 


K-1 (M):
1. D. MOLMENTI ITA 91,00 (0)
2. V. HRADILEK ČEŠ +2,56 (2)
3. J. MEGLIČ SLO 2,74 (0)
...
9. P. KAUZER SLO 51,43 (52)

C-1 (M):
1. T. ESTANGUET FRA 95,70 (0)
2. M. MARTIKAN SLK +2,91 (0)
3. J. DOMENJO ŠPA 3,71 (0)
...
7. B. SAVŠEK SLO 5,99 (2)
9. J. LENARČIČ SLO 6,77 (2)
 
C-1 (Ž):
1. J. DUKATOVA SLK 125,71 (2)
2. L. GUINEA AVS +6,19 (2)
3. J. FOX AVS 8,47 (4)
 
K-1 (M), ekipno:
1. NEMČIJA 101,80 (0)
Grimm/Dörfler/Aigner
2. FRANCIJA +1,12 (0)
Bourliaud/Neveu/Lefevre
3. ITALIJA 1,75 (2)
Molmenti/Paolini/Cipressi
...
16. SLOVENIJA 49,45 (50)
Meglič/Kralj/Kauzer

C-1 (M), ekipno:
1. SLOVAŠKA 105,34 (0)
Martikan/Slafkovsky/Benuš
2. NEMČIJA +1,37 (0)
Tasiadis/Benzien/Anton
3. ČEŠKA 5,33 (0)
Ježek/Mašek/Jane
...
5. SLOVENIJA 7,22 (2)
Lenarčič/Berčič/Savšek
Tacenski praznik Slovenci začinili s še eno medaljo
Za konec SP-ja bron Megliču