Pri izbiri športnice leta ni bilo dvoma, lovorika je spet romala v roke Tine Maze. Foto: Sandi Fišer
Pri izbiri športnice leta ni bilo dvoma, lovorika je spet romala v roke Tine Maze. Foto: Sandi Fišer
športnik leta
V dokaj izenačeni ekipni konkurenci so si priznanje prislužili skakalci. Foto: Sandi Fišer
Mazejeva in Kauzer po prejetju nagrad
Športnika leta Mazejeva in Kauzer

Na koncu velikega presenečenja ni bilo, smučarka Tina Maze ni prepustila vrha. Pri moških je lovoriko tudi vzel svetovni prvak, kajakaš Peter Kauzer. Drugič so na vrhu tudi slovenski smučarji skakalci.

Celotno prireditev Športnik leta si lahko ogledate TUKAJ!
Preberite še:
- MMC-jev izbor 100 dogodkov leta!
- Jure Bohorič se z izborom ne strinja.

Seštevek vseh glasov je odločilen
Še enkrat smo skupaj videli večino najboljših, kar jih premore slovenski šport. In kolikor se nam je uspelo pogovoriti z najboljšimi, tokrat po dolgem času niti ni bilo običajnih zamer in očitkov kronistom športa, da so bili spet pristranski. O okusih tako ali tako nikdar ne gre posebej zgubljati časa, ampak seštevek več kot 130 glasovalcev je nedvomno odločilen. Na vrhu sta svetovna prvaka, v letu, ki se poslavlja, višjega naziva v svetu športa enostavno ni bilo. Da niti pri Tini Maze niti pri Petru Kauzerju ne bo veliko negodovanja, se je vedelo že ob njunih zmagoslavjih v Garmish-Partnekirchnu in v Bratislavi.

S kakšno točko Maribora več bi bilo lahko drugače
Med ekipami bi se morda lahko obrnilo tudi drugače. Ampak se ni. Smučarski skoki imajo pri nas svojo zakoreninjeno domovinsko pravico in tudi dve desetletji tega nista spremenili. Če bi bili, denimo, mariborski nogometaši v drugem delu Evropske lige uspešnejši pri nabiranju točk, bi bilo najbrž vse drugače. Ampak ni in po dveh zmagah nogometne reprezentance se le ta pričakovano ni več zavihtela na vrh. Prejela je le nekaj glasov, skakalni kvartet, ki ga je v Oslu vodil še Matjaž Zupan, pa je v postavi Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc, Jurij Tepeš z zgolj eno serijo pobral še eno lovoriko. Pa je to komu prav ali ne, za vedno so zapisani ob letnico 2011.

Slovenski šport ima hišo slavnih
Še nekaj je pomembno po dogodku v Cankarjevem domu (tokrat prvič celo v veliki Gallusovi dvorani). Slovenski šport ima odslej hišo slavnih, kjer sta za zdaj zapisana le oba telovadca, Leon Štukelj, ki ima kot posameznik največ olimpijskih odličij med slovenskimi športniki in zlati konjenik Miro Cerar. Da se bo seznam kmalu zapolnil, nas ne skrbi, in tudi leto, ki se poslavlja, je v hišo vseh hiš usmerilo nekaj novih imen.

Olimpijska medalja bo pomenila ogromno
Pred nami pa je spet olimpijsko leto, leto, ki bo London tretjič postavilo v središče športnega sveta, ob koncu julija in v začetku avgusta. In kdor bo najboljši ob Temzi, bo oster kandidat tudi za zmago ob koncu decembra za prestižno domačo lovoriko, ki je doživela še eno polnoletnost. Skorajda ni bilo posameznika, ki ne bi bil zadovoljen z dogodkom.

100 let od prve slovenske olimpijske medalje
Leto 2012 pa nam prinaša tudi stoletnico od prve slovenske olimpijske kolajne, ki jo je osvojil Rudolf Cvetko. Čeprav jo v svojih zapisih omenjajo tudi Avstrijci, pa jo je osvojil športnik s slovenskim srcem v prsih, in zato je predvsem naša. Kot vsi športniki, ki so bili s točko ali brez nje na sinočnjem druženju v hramu kulture, ki se je za poldrugo uro spremenil v zares udobno domovanja slovenskega športa, ki si to vsekakor zasluži.

Mazejeva in Kauzer po prejetju nagrad
Športnika leta Mazejeva in Kauzer