Katja Koren Miklavec je pojasnila razdelitev sredstev za leto 2014. Foto: MMC RTV SLO
Katja Koren Miklavec je pojasnila razdelitev sredstev za leto 2014. Foto: MMC RTV SLO
Za vrhunski šport bo na voljo 2.640.000 evrov

FŠO je razpis v Uradnem listu objavil v petek, rok za oddajo vlog pa je 11. november. Vodstvo fundacije načrtuje, da naj bi bila sredstva za slovenski šport na voljo do konca marca prihodnje leto.

"Glede na gospodarske razmere smo kar optimistično razpisali 11 milijonov, kar je le malo manj kot lani. FŠO je v zgodovini sicer največ sredstev namenil pred tremi leti, ko je bilo na voljo 13 milijonov, sledita pa razpisa za leti 2013 in 2014. Prihodnje leto bo 3,3 milijona namenjeno za objekte, 6,6 milijona za športne programe, od tega 2,6 milijona za vrhunski šport, za otroke in mlade, usmerjene v kakovostni šport, pa 2,5 milijona. Za raziskave in razvoj smo razpisali 935.000, za strokovne publikacije in založništvo pa 165.000 evrov," je pojasnila Katja Koren Miklavec, predsednica FŠO-ja in nekdanja vrhunska športnica.

V težkih gospodarskih razmerah, ki so trenutno v Sloveniji, za številne športne organizacije ostaja FŠO edini pomembni vir financiranja. "Zato želimo, da bi sredstva razdelili čim prej. Pred časom smo začeli spremembe pravilnikov, v dogovoru z ministrstvom, pristojnim za šport, in OKS-jem pa smo postopke ustavili in jih bomo nadaljevali po sprejetju nacionalnega programa športa, ki je v pripravi. Upoštevali bomo novo kategorizacijo, ki jo pripravlja OKS. Za sredstva lahko zaprosijo pravne osebe javnega in zasebnega prava ter zasebniki, predstavniki športnih zvez pa imajo prednost," je povedala Koren Miklavčeva, ki je na olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojila bronasto medaljo v slalomu.

Lani so športne organizacije na razpisu želele dobiti 57,8 milijona evrov, kar je bilo petkrat več, kot je bilo razpisano, brez objektov pa je bilo 3,8-krat več želja kot denarja. Verjetno bo podobno tudi letos. Tudi FŠO se sooča z zmanjševanjem sredstev.

"Razpisanih 11 milijonov je za prihodnje leto zagotovljenih. Toda edini vir FŠO so koncesijske dajatve od iger na srečo. Ne vemo, kaj se bo dogajalo po uvedbi zakona o davku na srečke in po napovedanih spremembah zakona o igrah na srečo. Tako je obdavčitev srečk, uradnih podatkov še nimamo, po nekaterih informacijah že prinesla negativen vpliv na promet. Treba je upoštevati, da je bilo pri nas prejšnji mesec evropsko prvenstvo v košarki, kar je prineslo nekaj povečanja. Upam sicer, da bo FŠO ostal na isti ravni kot do zda, in da v naslednjih letih ne bo prihajalo do zmanjševanj sredstev. FŠO je namreč izjemno pomemben vir za financiranje športa v državi. Sponzorskih in donatorskih sredstev praktično ni. Stvari tako ne gredo v pozitivno smer," je še dodala nekdanja odlična alpska smučarka.

Za vrhunski šport bo na voljo 2.640.000 evrov