Mlada Janja Garnbret je v Chamonixu prvič ugnala vso svetovno konkurenco. Foto: www.alesfevzer.com
Mlada Janja Garnbret je v Chamonixu prvič ugnala vso svetovno konkurenco. Foto: www.alesfevzer.com
Domen Škofic
Domen Škofic je bil najboljši na večerni tekmi v Chamonixu. Foto: www.alesfevzer.com
Garnbretova in Škofic najboljša v Chamonixu

v Chamonixu poskrbela za dvojno slovensko slavje.

V le nekaj minutah je v Franciji zadonela Zdravljica. 17-letna Korošica je za svojo prvo zmago v svetovnem pokalu ugnala Belgijko Anak Verhoven in Južno Korejko Jain Kim. Škofic, ki je bil v polfinalu drugi, je za drugo zmago v pokalu nato v finalu s steno opravil najbolje in prehitel Italijana Stefana Ghisolfija in Francoza Gautierja Supperja.

Garnbretova je bila najboljša v polfinalu, Mina Markovičeva je bila osma, tretja Slovenka Rebeka Kamin pa je bila 22. Markovičeva je bil takoj po polfinalu najprej deveta, s tem bi izpadla, toda po ponovnem pregledu videoposnetkov so sodniki določili, da je bila trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v disciplini težavnost osma, v finalu pa je zasedla šesto mesto.

"Ne znam opisati z besedami, kako vesela sem svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Pred sezono se nisem počutila popolnoma pripravljeno, dvomila sem vase, vendar mi je uspelo odpraviti vse negativne misli in odplezati tako, kot znam. Finalna smer mi je bila že na začetku všeč in sem vanjo vstopila z ogromno željo, kar mi je pomagalo, da sem jo uspešno priplezala do vrha. Zmaga je še toliko slajša, ker sva zmagala skupaj z Domnom," je bila navdušena izjemno obetavna Garnbretova.

"Prva tekma se je odvila sanjsko"
Škofica je v polfinalu prehitel le Ghisolfi, na 20. mestu je končal Urban Primožič, na 22. pa je polfinalni nastop sklenil tretji Slovenec Martin Bergant. 22-letni Radovljičan Škofic je konec septembra lani zmagal na peti tekmi svetovnega pokala športnih v Puursu. Uspeh je tedaj v Belgiji dopolnila Mina Markovič z drugim mestom.

"Prva tekma letos se je odvila prav sanjsko. Vedno je težko na začetku sezone, saj ne veš, kaj pričakovati. Na treningih sem se počutil vrhunsko, a nisem vedel, kaj bi to lahko pomenilo. Na srečo sem letos vse te misli pospravil v kot in sproščeno odplezal polfinale, ta pa mi je dal samozavest in vstopnico v finale z magičnim vzdušjem, kjer sem dal svoj maksimum. S svojim plezanjem sem izredno zadovoljen, zmaga za po vrhu z Janjo pa je bila še toliko slajša," je dodal Škofic.

Garnbretova in Škofic najboljša v Chamonixu