Preostali športi
Irena Avbelj med skokom
Irena Avbelj je bila ena najuspešnejših padalk med letoma 1992 in 2011, pri čemer je na evropskih in svetovnih prvenstvenih v klasičnih padalskih disciplinah in paraskiju, tako v civilni kot vojaški različici skupno osvojila 50 odličij posamično in moštveno. Foto: www.alesfevzer.com
Irena Avbelj kot pripadnica Slovenske vojske
Država (MORS) se je branila, da se je hudo poškodovala na civilnem evropskem prvenstvu, pri čemer pa jo je Slovenska vojska napotila s pisnim ukazom, pri čemer je poskrbela tudi za prevoz, po skoraj usodnem padcu pa tudi za helikoptersko reševanje. Avbljeva je tako pri veliki hitrosti priletela na tla, poškodbe pa so bile hude, med drugim je prestala 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Irena Avbelj na sodišču iztožila odškodnino od obrambnega ministrstva

Ministrstvo zavrnilo pobot in vztrajalo, da je šlo za civilno tekmovanje
9. november 2018 ob 14:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Višje sodišče je v pretežni meri zavrnilo pritožbo državnega odvetništva glede prisojene odškodnine nekdanji slovenski padalski prvakinji Ireni Avbelj, ki je zdaj pravnomočno upravičena do okoli 100.000 evrov odškodnine, ob tem še do mesečne rente.

Kot poroča časopis Dnevnik, je nekdanja slovenska padalska prvakinja Irena Avbelj dobila še eno tekmo. Tokrat na sodišču, kjer se je več let bojevala z nekdanjim delodajalcem Slovensko vojsko oz. ministrstvom za obrambo in državnim odvetništvom za priznanje odškodnine, do katere je upravičena zaradi skoraj usodnega padca ob svojem 11.093. skoku s padalom na evropskem prvenstvu v Kikindi 24. avgusta 2011.

Ponujala dogovor, a ga je država zavračala
Avbljeva se je bila pripravljena z ministrstvom za obrambo (zaposlena je bila v Slovenski vojski) pogoditi za odškodnino, tako pripravljenost je izrazila celo letošnjo pomlad, ko je prvostopenjsko sodišče že odločilo v njeno korist, da bi se le končala agonija in se državno odvetništvo ne bi več pritoževalo, poroča Dnevnik.

Na sodišču je morala Avbljeva večkrat podoživeti svoj zadnji skok, sredi sodne dvorane si je morala celo nadeti prav tisto padalo, ki je takrat zatajilo. Na ministrstvu za obrambo so trmasto vztrajali pri svojem in državno odvetništvo se je pritožilo, vmes pa so tekle tudi obresti. V pretežni meri je bila pritožba neuspešna, sodba je pravnomočna, ministrstvo za obrambo mora Avbljevi izplačati 75.000 evrov odškodnine in nekaj manj kot 500 evrov mesečne rente, ob tem pa po grobi oceni še okoli 25.000 evrov obresti.

Z ukazom napotena na tekmovanje, prevoz v okviru vojske
Državno odvetništvo se je zoper sodbo prvostopenjskega delovnega in socialnega sodišča pritožilo, češ da je bila Avbljeva sama kriva za usodni padec in da je šlo za civilno, in ne vojaško tekmovanje, zato Slovenska vojska ne more biti odgovorna za posledice padca. Že prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da to ni res. Dokaz: ukaz nadrejenih Avbljevi, prevoz z vojaškim kombijem, reševanje ponesrečene z vojaškim helikopterjem in podobno. Višje sodišče se je v celoti strinjalo, da je šla Avbljeva na tekmovanje na podlagi vojaškega ukaza, torej "v službi domovine".

Ministrstvo za obrambo ji je obrnilo hrbet
"Oba z Ireno Avbelj sva s pravnomočno sodbo izredno zadovoljna. Nič ne de, da je bila pritožba nasprotne strani v manjšem delu uspešna. Bistvo je v tem, da sta obe sodišči pritrdili temu, da Irena ni bila sama odgovorna za padec, da mora svoj del odgovornosti nositi ministrstvo za obrambo. Veste, po nesreči je pravzaprav ostala čisto sama, ministrstvo ji je obrnilo hrbet in to je tisto, kar je najbolj bolelo. Zato smo se bili tudi ves čas pripravljeni pogoditi, da bi le končali zanjo zelo obremenjujoče pravdanje,"
je pravnomočno odločitev sodišča za Dnevnik komentiral odvetnik Irene Avbelj Primož Krapenc.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
tanja11
# 09.11.2018 ob 14:58
gospe avbelj privoščim vsaj to zadoščenje. do nesreče je bila najboljša na svetu, zaradi nje pa se najbrž ne more ukvarjati z nobenim športom več. želim ji vso srečo in vse dobro.
kar_nekdo
# 09.11.2018 ob 14:53
@Regedit: kaj si ti sploh prebral članek, da take neumnosti pišeš zdaj?!?
Pimos
# 09.11.2018 ob 14:45
Bravo Irena!
velenjcan
# 09.11.2018 ob 14:53
Veste, po nesreči je pravzaprav ostala čisto sama, ministrstvo ji je obrnilo hrbet in to je tisto, kar je najbolj bolelo.

'Ministrstvo' ima najbrž tudi kako ime, ki je o tem odločalo...
Sicer pa vojska, ki svojemu poškodovanemu pripadniku ne priskoči na pomoč? Beda od vojske, še taborniki vejo, da se tega ne dela. In slaba reklama za državo.
el CARTEL
# 09.11.2018 ob 15:02
Regedit @ bravo za to, da je dokazala laži odgovornih na sodišču (da ni bial napotena s strani vojske, da vojska nima nič s tem), ter da bo končno dobila odškodnino, ki ji pripada.

v sloveniji pa itak nihče ne prevzame odgovornosti, zato pa lahko mirno lažejo na sodišču (priče tožene strani bi morali zapreti zaradi krivega pričanje - če niso po resnici priznale dokazanega) prav tako pa odpustiti odgovorne.

še ena stvar je značilna za slovenijo - sistematično kršenje pravil in zakonodaje. vsi, ki smo že tožili državo, vemo, kako to gre. najprej oni kršijo zakone, nato trdijo da to ni res, nato te poskušajo izčrpati na sodišču (ker oni se pač razmetavajo z davkoplačevalskim denarjem), na koncu pa izgubijo.
če ne tu pa na ESČP.
Regedit
# 09.11.2018 ob 15:00
To da se ukvarja z skokije samo njena odločitev.Na podlagi tega je tudi bila zaposlena v SV ki jo je sedaj tožila.
Regedit
# 09.11.2018 ob 14:50
Zdej bomi mi vsi plačevali zato ker je one skakala z padalom.svašta
bruhnmici
# 09.11.2018 ob 16:00
Še enkrat: bravo Irena. Ta tekma, je bila verjetno tvoja najtežja. Kot vedno, je bilo tudi tukaj tako: ko si na vrhu,vte vsi trepljajo in se kitijo s tvojimi uspehi. Ko si na tleh, si jim odveč. Zavržen in v breme. Strošek.

Bravo!
Marilyn86
# 09.11.2018 ob 15:46
Sam vem, koliko je potrebne "moči", za tako dolgotrajne pravdne postopke oz. odškodninske zahtevke. Ni lahko.
Irena čestitam in vse dobro ti želim.
ZIZITOP
# 09.11.2018 ob 15:13
Ko zmaga mali človek, nas je 1990000 malih ljudi v Sloveniji zadovoljnih.
acoschwanz
# 09.11.2018 ob 15:05
Tipična reakcija državne inštitucije. Itak vnaprej vedo, da bodo nekoč na sodišču izgubili, ampak je lažje to, kot prevzeti odgovornost.
bleeeee
# 09.11.2018 ob 15:40
Čestitke Irena.
Regedit
# 09.11.2018 ob 14:48
Pimos

bravo za?
garmond
# 09.11.2018 ob 18:15
Športnikom gre država na roke, da jim daje plačo v vojski ali policiji, čeprav tam ne opravljajo nobenega dela.
Jaz bi to kar ukinil, potem tudi takšnih primerov ne bi bilo.
bleeeee
# 09.11.2018 ob 15:56
Veste, po nesreči je pravzaprav ostala čisto sama, ministrstvo ji je obrnilo hrbet in to je tisto, kar je najbolj bolelo.

Ha. Samo en dan te lahko loči od "paradnega konja" do ničle. From hero to zero, kot pravijo. Delodajalec, slovenski MORS, pa kot da nima nič s tem. Sram vas je lahko.
acoschwanz
# 09.11.2018 ob 15:09
Žalostno je, da posameznik porabi na tisoče eurov in veliko let, da pride zadevi do konca. Tisti, ki pa nimajo za financiranje dolgih sodnih postopkov, so pa že vnaprej obsojeni na neuspeh pri tožbah z državo oz državnimi organi.
Kefren
# 09.11.2018 ob 18:08
Saj ji človek privošči, samo po drugi strani ima tole lahko velike posledice za sistem zaposlovanja športnikov v vojski. Ker težko je opravičiti rizik, da najprej pomagaš nekemu smučarju, tako da ga zaposliš, hkrati pa s tem greš v riziko, da te bo odškodninsko tožil, če se polomi na neki tekmi.
kislec
# 09.11.2018 ob 17:40
Se strinjam s Torom - a če se polomi smučar-ka, ki ga/jo na tekmo "pošlje" Milka (kot se da sklepati z napisa na čeladi), ga mora Milka preživljati do konca dni?
ElTorro
# 09.11.2018 ob 17:18
OK, država torej podpira športnike s tem, da jim da zaposlitev v vojski, policiji, fursu in še kje.... potem pa je še odgovorna, če se športniki na tekmi poškodujejo?

Vojska ji je šla celo toliko na roko, da so jo na civilno prvenstvo napotili na službene stroške, v zahvalo pa tožba.

Ne bi rekel, če bi morala iti nekam proti svoji volji, in bi se ji tam nekaj zgodilo.....tako pa se predvsem potrdi tista stara "nobeno dobro delo ne ostane nekaznovano".
Benevolentni82
# 09.11.2018 ob 16:41
kdo je ta sramota, ki ga imenujete "državno odvetništvo" in koga predstavlja? Bravo Irena, vesel sem za vas
REsnica
# 09.11.2018 ob 15:34
Delat za osebke ki ljubijo orožje in nasilje, se ne more dobro končat. Napadalno ministrstvo nas stane okoli milijona eurov vsak delovni dan. Plus ostali stroški...
kislec
# 09.11.2018 ob 17:46
PS "padalo, ki je takrat zatajilo."

Po mnenju navadnega državljana bi bila do odškodnine upravičena, če bi bila "vojska" kriva/odgovorna, da je padalo zatajilo.
Geres*
# 09.11.2018 ob 17:02
V zvezi z zgodbo pa -pricakovala bi, da sta tako vojska kot ona osebno dovolj pametni, da bi imela sklenjeno ustrezno zavarovanje - v tujini gotovo obstajajo, ce ze pri nas ne. Ampak hej, saj bi prav tako pricakovala, da so zdravniki in bolnice ustrezno zavarovani za primere napak, pa niso. In potem mora zrtev na sodiscu iskati pravico. Bolano.
realist65
# 10.11.2018 ob 13:52
Vnaprej dogovorjeno. V vsakem primeru plača država. Država pa se ve, kdo je. ( raja pokrije vse ).
ksljbles
# 10.11.2018 ob 11:11
Res je kot pravijo nekateri, ta sodba bo imela zelo velike posledice za športnike ki so zaposleni za čas športne kariere v državnih inštitucijah, nisem pa prepričan, če bo zidar ki bo padel z odra med delovnim časom dobil rento 500 eur do konca življenja.
Tomazzzinho
# 10.11.2018 ob 09:05
Denar mečejo skozi okno, ga delijo vsvprek prijateljem, kulturnikom,..., ker seveda itak ni njihov. Po kateri logiki se pa tako zagrizeno borijo, da ne bi dali očitno zaslužene odškodnine? Samo ego pravobranilcev in nič drugega.
just4fun
# 09.11.2018 ob 22:09
Državno odvetništvo se vedno pritožuje do konca in čez, samo da jim nebi kdo očital da niso izrabili vseh pravnih sredstev. Za pravico, človečnost, in moralno obnašanje jim totalno dol visi. Če, ali bolje ko, zgubijo pa itak plača narod.. Dokler ne bo zakona da morajo vsaj obresti plačati iz svojega žepa se je pritozevanje do nezavesti merilo njihove delovne uspešnosti
21.12.2012
# 09.11.2018 ob 20:26
na ukaz na tekmovanje, civilno ... ne verjamem ravno, možno pa seveda je, da je bil ukaz, ker drugače pač ne bi mogla iti.
piskotoksiq
# 09.11.2018 ob 19:47
PAdalstvo in vojska sta od vedno povezana, tudi zato ker imamo v vojski tudi padalce, torej padalsko enoto ... pa ne mislim 'padalce'! ;) :)
Zato enačenje s smučarji ni primerno, da ne govorim o temu kaj ijao od tega!!! oz. koliko sto in še prispevajo sami (starši)!?
kislec
# 09.11.2018 ob 17:34
" Ampak hej, saj bi prav tako pricakovala, da so zdravniki in bolnice ustrezno zavarovani za primere napak, pa niso. ??? In potem mora zrtev na sodiscu iskati pravico. Bolano."

So zavarovani - samo potem ta poden od zavarovalnic ali sploh zavrača krivdo ali pa ponudi sramotno nizko odškodnino...
Lovec
# 09.11.2018 ob 15:15
Pravilno.

Kako močno se je morala truditi sedanja Pravosodna ministrica.
teotron
# 09.11.2018 ob 19:51
Zgodba ni tako črno-bela. Irena je bila zaposlena v vojski, ne kot vojakinja, ampak predvsem kot športnica zaradi svojih uspešnih padalskih rezultatov. Vojska je Ireni omogočala pogoje za trening, pogoje za možnost opravljanja skokov, osnovno mesečno plačo, Irena pa je Sloveniji prinesla rezultate na mednarodni ravni. Vsekakor, na koncu se spodobi da država nekako poskrbi za Ireno...
Zatarra
# 09.11.2018 ob 17:44
Tale zgodba me zelo hudo spominja na razvoj one z bančnimi razlaščenci ... :-/
Kazalo