V finalu šesterice je prav vse štiri uganke razrešila le Janja Garnbret in je tako brez prave konkurence dobila uvodno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju, ki se je začel letos s tekmami na Kitajskem.

Do vrha prvega balvana so priplezale le tri športnice. Camilla Moroni je potrebovala šest poskusov, Zelia Avezou pet, medtem ko je Janja Garnbret uganko prvega balvana rešila v prvem poskusu, ko je po zgolj nekaj sekundah že splezala do vrha.

Janja Garnbret si je že lani zagotovila olimpijsko vozovnico za Pariz, kjer bo prva favoritinja v novi kombinaciji balvanskega in težavnostnega plezanja. Foto: EPA
Janja Garnbret si je že lani zagotovila olimpijsko vozovnico za Pariz, kjer bo prva favoritinja v novi kombinaciji balvanskega in težavnostnega plezanja. Foto: EPA

V finalu razred zase

Druga plezalna uganka je bila lažja, peterica plezalk je prišla do vrha, zato ne preseneča, da je Slovenka v prvo in brez težav hitro osvojila tudi drugi balvan. Tretji izziv je bil težji, do vrha sta prišli le dve plezalki, med njimi tudi Janja Garnbret, ki pa je za spremembo potrebovala drugi poskus. Z najtežjim četrtim balvanom je kot edina opravila zgolj olimpijska prvakinja iz Tokia.

Če je slovenska šampionka dan končala z vsemi osmimi osvojenimi conami, jih je drugouvrščena Italijanka Camilla Moroni zbrala zgolj pet, tretja Kitajka Luo Žilu pa štiri.

Na lovu za novimi rekordi

25-letna Korošica je števec zmag v svetovnem pokalu premaknila na številko 42, kar je največ med vsemi. Janja Garnbret se je po številu uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu izenačila z Južno Korejko Jain Kim. Obe imata po 62 uvrstitev na stopničke. Več jih ima le Japonka Akijo Noguči 68.

Od kvalifikacij do finala sem plezala mirno, verjela sem, da sem dobro pripravljena, plezala sem odločno in samozavestno ter ne bi čisto ničesar spremenila.

Janja Garnbret

V polfinalu pustila en vrh nedotaknjen

Več dela kot v finalu je imela Janja Garnbret v polfinalu, kjer pa je bila še vedno najboljša med vsemi. Za prvi izziv je resda potrebovala pet poskusov, na drugem balvanu je ostala na polovici, zato pa je v prvo preplezala tretji in četrti balvan. Preostale plezalke so imele še več težav, do vrha dveh od štirih balvanov sta prišli le 19-letna Francozinja Zelia Avezou in 20-letna Japonka Anon Macufudži.

Točno tako, kot si je zamislila
"Celotna tekma je potekala fantastično, točno tako, kot sem si zamislila. Od kvalifikacij do finala sem plezala mirno, verjela sem, da sem dobro pripravljena, plezala sem odločno in samozavestno ter ne bi čisto ničesar spremenila. Bil je najboljši mogoči začetek, start sezone. Dokazala sem, da sem pridno trenirala, kar se je tudi videlo na steni, tako da sem zadovoljna, sem vesela in se veselim tekme v Vudžjangu čez par dni," je s prizorišča tekme slovenskim medijem sporočila Garnbret.

Mia Krampl predzadnja v polfinalu

Korošica je bila izredno zanesljiva v kvalifikacijah, s preplezanimi vsemi petimi balvani do vrha v prvem poskusu si je prvo mesto delila z Japonko Miho Nonako in Avstralko Oceanio Mackenzie. Ti dve se nato nista prebili v finale šesterice.

Druga slovenska polfinalistka Mia Krampl (13. v kvalifikacijah) je bila predzadnja, potem ko ni osvojila niti enega od štirih bonusov, torej oprimkov, ki označujejo sredino smeri.

Dež odplaknil kvalifikacije plezalcev

Moški so v ponedeljek zaradi dežja ostali brez kvalifikacij. Vsi tekmovalci bodo v sredo nastopili v polfinalu, 20 pa se jih bo nato merilo v finalu. Na Kitajskem so štirje Slovenci, Anže Peharc, Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Martin Bergant.

Prvo tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v olimpijski sezoni gosti Kečjao oziroma mesto Šaošing v provinci Džedžjang na osrednjem Kitajskem.

Janja Garnbret igraje do 42. zmage kariere