Janja Garnbret Foto: EPA
Janja Garnbret Foto: EPA

Po kvalifikacijah si prvo mesto deli z dvema tekmovalkama. V kvalifikacijah tako kot Garnbret nista delali napak japonska tekmovalka Miho Nonaka in Avstralka Oceania Mackenzie.

Od Slovenk je nastopila tudi Mia Krampl, ki si je polfinale zagotovila s 13. mestom.

"Pred začetkom sezone je vedno malo skrivnostno in vedno malo nervozno, ker vem, da sem čez zimo trdo trenirala, a nikoli ne veš, kaj bodo naredila druga dekleta in kako trdo so trenirala. Danes sploh nisem bila živčna, bila sem zelo navdušena nad začetkom sezone in uživala sem v vseh balvanih ter bila zelo osredotočena, mentalno ostra in zelo sem se zabavala," je po koncu kvalifikacij za spletno stran IFSC dejala Garnbret.

"S trenerjem Romanom Krajnikom sva izbrala samo nekaj tekem letos. Udeležila se bom obeh tekem na Kitajskem, torej še v Vudžjangu, junija bom šla še v Innsbruck. In to bo to pred OI, da se spravim v tekmovalno razpoloženje. Ob tem moraš tudi počivati in vmes trenirati. Nekaj podobnega sem naredila tudi za Tokio in takrat se je dobro izšlo, tako da upam, da se bo spet," je še povedala olimpijska šampionka.

Danes bi morale biti na sporedu še moške kvalifikacije. Te so začele, a jih je prekinil dež. V tekmovalni žiriji so se odločili, da kvalifikacij ne bodo ponovili. Plezalci bodo nadaljevali v sredo po urniku, ko bodo vsi nastopili v polfinalu, najboljših 20 pa se bo merilo v finalu.

Na Kitajskem so štirje Slovenci, Anže Peharc, Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Martin Bergant.