Janja Garnbret med lansko tekmo v Kopru. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret med lansko tekmo v Kopru. Foto: www.alesfevzer.com

Kvalifikacije se bodo začele v petek ob 9.00, ob 20.00 pa bo še polfinale. Finale najboljše osmerice v obeh konkurencah bo v soboto ob 20.00. Po koncu finala bo še koncert skupine Tabu.

Proračun tekmovanja je 250.000 evrov, ki jim ga je uspelo pokriti s pomočjo pokroviteljev ter podporo koprske občine in matične plezalne zveze. Do zdaj so prodali 2500 vstopnic, so pa še v prodaji. "Gre za eno najboljših tekem v svetovnem pokalu, za lansko izvedbo so nam vodje ekip dali oceno deset od deset," je povedal trener slovenske reprezentance Luka Fonda.

Garnbret je na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Bernu osvojila zlati medalji na balvanih in v olimpijski kombinaciji ter srebrno v težavnosti. Zagotovila si je tudi olimpijsko vozovnico za Pariz 2024.

"Kot rada rečem pred vsako tekmo, želim pokazati svoje najboljše plezanje, uživati in pokazati najboljšo predstavo. Lokacija je vrhunska. Upam, da pride čim več ljudi, da nas podprejo in navijajo za nas," je dejala Korošica, ki bo lovila 41. zmago v svetovnem pokalu. Lani je pred domačimi navijači v Kopru zasedla drugo mesto, boljša je bila Japonka Ai Mori.

V petek in soboto plezalni spektakel v Kopru

Luka Potočar lani zmagal

V moški konkurenci bo tekmovalo devet Slovencev. Na seznamu so Milan Preskar, Martin Bergant, Zan Lovenjak Sudar, Gorazd Jurekovič, Anže Peharc, Gregor Vezonik, Timotej Romšak, Lovro Črep in Luka Potočar, lanski zmagovalec tekme v Kopru.

Pri dekletih pa je na startni listi 12 Slovenk, poleg Janje Garnbret še Zala Mlakar Starič, Julija Kruder, Jennifer Eucharia Buckley, Rosa Rekar, Katja Debevec, Lana Skušek, Lučka Rakovec, Sara Čopar, Mia Krampl, Vita Lukan in Lucija Tarkuš.

Vodja tekme pri Planinski zvezi Slovenije Tomo Česen je povedal, da je na tekmovanje skupaj prijavljenih 140 plezalcev (69 tekmovalcev in 71 tekmovalk iz 32 držav), kar je rekordna udeležba na tekmah svetovnega pokala v Sloveniji. Prej je tekme gostil Kranj, ki pa je tekmovanje izgubil, ker tamkajšnja dvorana in plezalna stena nista več ustrezali zahtevam Mednarodne zveze za športno plezanje.

Gre za predzadnjo preizkušnjo letošnje sezone svetovnega pokala. Po Kopru bo sledila še tekma v Vudžijangu na Kitajskem od 22. do 24. septembra.