Eden od športov, ki naj bi bil namenjen moški zabavi, je ameriški nogomet v perilu. Foto: EPA
Eden od športov, ki naj bi bil namenjen moški zabavi, je ameriški nogomet v perilu. Foto: EPA

MMC-jev novinar Slavko Jerič se je tokrat na svojem blogu razpisal o statusu ženskega športa. Navaja številne raziskave, ki ugotavljajo, da slovenski in tuji mediji namenjajo ženskemu športu bistveno manj prostora kot moškemu. V ZDA tamkajšnje televizijske postaje ženskemu športu namenjajo med 6 in 14 odstotki programskega časa, pri tem pa je ta prostor nemalokrat namenjen 'bizarnim' športom, kot so golo padalstvo, ženski wrestling in ameriški nogomet v perilu.


V VB ženskemu športu 0,5 odstotka vseh sredstev

Razlike pa obstajajo tudi na finančni sferi, saj najbolje plačani športniki v povprečju zaslužijo bistveno več kot ženske. Še večje razlike pa so med sponzorji, ki večino denarja namenjajo moškemu športu. V Veliki Britaniji tako sponzorji ženskemu športu namenjajo le 0,5 odstotka vseh sredstev.

(Vsaj) trije športi imajo več registriranih žensk
Jerič navaja tudi tiste slovenske športe, ki imajo največ registriranih športnikov. Na vrhu je nogomet, ki je imel ob koncu oktobra 44.221 registriranih igralcev. Vabljeni k branju bloga, kjer boste izvedeli, katerih pet športov ima v Sloveniji registriranih več žensk kot moških.