Taro Vovk v soboto čaka še nastop na 50 metrov prsno, v tej disciplini pa si slovenska rekorderka želi boljšega dosežka. Foto: Plavalna zveza
Taro Vovk v soboto čaka še nastop na 50 metrov prsno, v tej disciplini pa si slovenska rekorderka želi boljšega dosežka. Foto: Plavalna zveza

"Za prvi vtis po tekmi 100 m prsno iskreno rečem, da sem razočarana. Želela sem si boljši rezultat in višjo uvrstitev. Dejansko pa niti nisem vedela, kaj lahko pričakujem, ker v zadnjem času nisem dovolj tekmovala. Moja glavna disciplina je 50 metrov prsno. Do takrat bo moj cilj, da si sčistim glavo," je povedala 23-letna reprezentantka, ki živi in trenira na Floridi.

Sorodna novica Ariarne Titmus in Leon Marchand postavila nova svetovna rekorda

Razočaranje je razumljivo, saj je plavalka marca v Fort Lauderdalu že plavala 1:08,86. Za polfinale bi v Fukuoki potrebovala pravi mali čudež, saj je bil zanj potreben izid 1:06,68. To je precej hitreje od slovenskega rekorda Tjaše Vozel (1:07,90), ki se v teh dneh pripravlja na materinstvo.

Najhitrejša je bila ena od favoritinj Litovka Rita Meilutyte, ki se je z 1:04,67 na pol sekunde približala svetovnemu rekordu Američanke Lilly King.

Haijang Čin. Foto: Reuters
Haijang Čin. Foto: Reuters

Čin zanesljivo do zlate medalje, srebro kar trem plavalcem
Večerni del drugega dne bazenskih bojev plavalnega SP-ja se je začel v znamenju kitajskih plavlacev. Na 100 metrov prsno je zlato medaljo osvojil Haijang Čin (57,69). Drugo mesto so si razdelili kar trije plavalci (vsi z izidom 58,72): Italijan Nicolo Martinenghi, Nizozemec Arno Kamminga in Američan Nic Fink.

Tudi v preizkušnji 100 metrov delfin za ženske je šla zlata medalja na Kitajsko. Zmagala je Jufei Žang (56,12) pred Kanadčanko Margaret Macneil (56,45). Tretja je bila Američanka Torri Huske (56,61).

Na 50 delfin stopničke le za Evropejce
Preizkušnjo na 50 metrov delfin je dobil Italijan Thomas Ceccon (22,68), lani eden od junakov EP-ja v Rimu. Drugi je bil Portugalec Diogo Matos Ribeiro in tretji Francoz Maxime Grousset (22,82).

Kitajski dan na SP-ju v plavanju

V zadnjem finalu danes je Kate Douglass zmagala na 200 metrov mešano. S časom 2:07,17 je ugnala branilko naslova, rojakinjo Alex Walsh (2:07,97). Lani srebrna v tej disciplini Avstralka Kaylee McKeown ni prišla v finale po nedeljski diskvalifikaciji v polfinalu zaradi napačnega sloga plavanja.

Torek bo na prvenstvu eden od udarnih dni za slovenski tabor, saj naj bi bil na vrsti tudi kakšen polfinale. Petra Johna Stevensa čaka tekma na 50 m prsno, Katjo Fain in Janjo Šegel pa na 200 m prosto.

V Fukuoki kar trojna deiltev srebra na 100 m prsno