Slovenski navijači bodo lahko v Tacnu pozdravili olimpijskega podprvaka Petra Kauzerja. Foto: Reuters
Slovenski navijači bodo lahko v Tacnu pozdravili olimpijskega podprvaka Petra Kauzerja. Foto: Reuters
Eva Terčelj
Kajakašica Eva Terčelj se bori za skupno visoko uvrstitev v svetovnem pokalu. "Želim si, da bi bila na tekmi sproščena, da bi veslala tako, kot znam, uživala in bila na koncu zadovoljna. Mislim, da bodo stopničke iz Prage (bila je tretja; op. STA) pozitivno vplivale name, ampak ne smem si preveč naložiti, moram se osredotočiti na to, kaj me čaka. Manj kalkulirati in več delati," je v smehu pojasnila Terčeljeva. Foto: MMC RTV SLO

Poleg Kauzerja bodo slovenske barve branili še kajakaši Martin Srabotnik, Martin Albreht in Janoš Peterlin, v moškem kanuju Benjamin Savšek, trenutno skupno tretji kanuist sezone svetovnega pokala Anže Berčič, Blaž Cof in Jure Lenarčič, pri kajakašicah Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, v dvosedih Luka Božič in Sašo Taljat, v ženskem kanuju pa Nina Bizjak in Alja Kozorog.

Neobremenjeni Kauzer komaj čaka na tekmo
"S kolajno z OI se je tenzija v meni zelo sprostila. Ravno zaradi tega komaj čakam to tekmo, da vidim, kako je enkrat tekmovati brez obremenjenosti, dokazovanja, potrjevanja in vsega, kar pride zraven iz leta v leto. Tako da grem povsem neobremenjen, ne zanima me niti rezultat, ampak to, da bom užival. Po navadi pa je takrat, ko uživam, tudi rezultat dober. Motivacija je vseeno visoka, konec koncev je to domača tekma in bi bilo lepo končati sezono z lepo uvrstitvijo,"
pravi srebrni kajakaš iz Ria de Janeira Kauzer.

Savšek: Prenovljena proga v Tacnu ena najatraktivnejših
Da je še vedno v dobri formi, je s tretjim mestom pred dnevi v Pragi dokazal Savšek. "Sezono si želim končati z dobrim rezultatom. To je bil vedno cilj doma, saj je vedno dobro vzdušje, v Tacnu te tribune pričarajo posebno atmosfero, ki te ponese po progi. Upam, da bom lepo in uspešno končal sezono," je dejal Savšek in se ozrl še na spremembe proge. Tacenska je namreč dobila nov spodnji del. "Mislim, da je to za Tacen velika pridobitev. Spodnji del je bil včasih praktično neprehoden. Tako smo dobili skoraj 100 metrov nove proge, pa še lepo je videti, tako da mislim, da bo zdaj ena najatraktivnejših prog na svetu," meni Savšek.

Ob neuspešnem nastopu na OI sta za Tacen "nabrušena" Božič in Taljat. "Res si želim, da za ta finale svetovnega pokala pokaževa takšne vožnje, kot sva jih kazala na začetku sezone. Zdaj nama že na dveh tekmah, na OI in v Pragi, ni uspela. Mislim, da imava kljub vsemu v Tacnu lepo priložnost pokazati pravo vožnjo, pa čeprav od izbirnih tekem nisva trenirala na tej progi. Mislim, da jo dobro poznava, prav gotovo bolj kot tujci. Res pa si želim tukaj pokazati najboljšo predstavo sezone," je odločen Božič.

Začetek "programa" v sredo ob 18.30 v središču Ljubljane
Kajakaško dogajanje se bo sicer začelo že v sredo v središču Ljubljane, ko bo od 18.30 dalje na sporedu paralelni slalom na Ljubljanici. V Tacnu se bo tekmovanje začelo v petek s kvalifikacijami, v soboto bodo od 9.00 do 12.00 polfinali kanuistov, kanuistk in kajakašev, finali pa bodo med 12.30 in 14.00. Ob 16.00 bodo izvedli še slalomski kros. V nedeljo bodo ob 9.30 polfinale začele kajakašice in dvojci, finalisti v teh dveh kategorijah bodo tekmovali med 12.00 in 13.00.