Deni Kožul je uspešno prestal kvalifikacije. Foto: www.alesfevzer.com
Deni Kožul je uspešno prestal kvalifikacije. Foto: www.alesfevzer.com

Zelo blizu napredovanja je bila Aleksandra Vovk, ki je odločilno tekmo proti Italijanki Chiari Colantoni izgubila s 3:4. Od nadaljnjega tekmovanja v posamični konkurenci sta se poslovili tudi Katarina Stražar in Ana Tofant.

V torek bodo svoje prve nastope na glavnem turnirju imeli tudi vsi trije slovenski nosilci - Darko Jorgić, Bojan Tokić in Alex Galič.

Kožul je v Budimpešto odšel odločen, da se v posamični konkurenci uvrsti na glavni žreb tekmovanja. V soboto je v skupini 16 s 4:1 ugnal Jordana Wykesa, v odločilni tekmi za napredovanje pa še Srba Marka Jevtovića s 4:0 (5, 6, 5, 5). V prvem krogu glavnega turnirja bo

22-letni Logatčan, ki je 99. na svetovni lestvici, igral proti 27-letnemu Noshadu Alamiyanu iz Irana, ki je bil med nosilci in je 63. na svetovni lestvici.

Svoj prvi cilj je v skupini 18 izpolnil tudi Žibrat, ki je po sobotni zmagi nad Grkom Konstantinosom Konstantinopoulosom s 4:1 (4, 8, -10, 5, 9), danes sicer izgubil s Pak Nam Ngom iz Hongkonga s 3:4 (-7, 4, 8, -9, -6, 10, -6), vendar je zaradi boljše razlike v nizih osvojil prvo mesto. V prvem krogu glavnega turnirja bo Žibratov tekmec drugi igralec sveta Šu Šin, ki je s kitajsko reprezentanco osvojil ekipno olimpijsko kolajno v Rio de Janeiru leta 2016, najboljši pa je bil tudi na lanskem ekipnem svetovnem prvenstvu v Halmstadu.

Tokić bo za uvod igral s Srbom Zsoltom Petom, ki je moral igrati tako v kvalifikacijah kot v izločilnih bojih. Na svetovni lestvici je izkušeni 38-letni Novogoričan na 42. mestu, Peto pa je 231. Prav tako se je iz kvalifikacij in iz izločilnih bojev do glavnega turnirja prebil tudi 25-letni Anh Tu Nguyen iz Vietnama, ki je na svetovni lestvici 187., medtem ko je aktualni slovenski državni prvak Jorgić 41.

V ženski konkurenci bo v glavnem žrebu le Alex Galič, ki bo v prvem krogu igrala s Finko Anno Kirechenko.

Vsi Slovenci že izpadli v dvojicah
Konec je slovenskih nastopov v dvojicah. Jorgić in Žibrat sta uspešno začela svoje boje v moških dvojicah, saj sta v prvem krogu izločilnih bojev premagala Črnogorca Filipa Radovića in Filipa Radulovića s 3:0 (2, 10, 8), vendar sta v odločilnem dvoboju za uvrstitev na glavni turnir morala priznati premoč Italijanoma Mihaiu Bobocicu in Niagolu Stoyanovu. Italijanska dvojica je v izenačenem dvoboju slavila s 3:1 (8, 10, -13, 6).

Brez uvrstitve na glavni žreb sta ostala tudi Tokić in Kožul, ki sta bila v prvem krogu izločilnih bojev prosta, v drugem pa sta ju prav tako s 3:1 (8, 6, -6, 6) premagala Alexander Valuch in Jang Vang iz Slovaške.

Izločilni boji so bili usodni tudi za slovenski državni prvakinji Katarino Stražar in Aleksandro Vovk, ki sta bili po zmagi v uvodnem nizu v preostalih treh nizih blizu Nadeždi Bogdanovi in Darji Trigolosovi, vendar sta na koncu s 3:1 (-8, 8, 9, 8) slavili Belorusinji.