Anže Petrič je nosilec igre kobjeglavskega Hrasta, novega slovenska prvaka v balinanju. Foto: Simon Maljevac
Anže Petrič je nosilec igre kobjeglavskega Hrasta, novega slovenska prvaka v balinanju. Foto: Simon Maljevac
Odločilna tekma je napolnila tribune koprske dvorane.
Odločilna tekma je napolnila tribune koprske dvorane. Foto: Simon Maljevac
Več sreče v odločilnih trenutkih so imeli balinarji Hrasta (v svetlejših dresih)
Več sreče v odločilnih trenutkih so imeli balinarji Hrasta (v svetlejših dresih). Foto: Simon Maljevac

Dramatičen finale pred polnimi tribunami je bil odločen šele v zadnjih igrah povratne finalne tekme v Kopru, z zmagovalnim šampanjcem pa so veselo nazdravljali balinarji iz Kobjeglave, ki so v končnico državnega prvenstva vstopili šele iz četrtega mesta po rednem delu. Kraševci so v polfinalu presenetljivo izločili favorizirano Lokateks Trato iz Škofje Loke, v finalu pa so vzeli mero tudi primorskim sosedom iz Kopra.

Na koncu odločal skupni seštevek
Prvi finalni dvoboj v Sežani se je razpletel z zmago domačega Hrasta s 13:9, odločilno srečanje v Kopru pred približno 500 gledalci pa je že od samega začetka ponudilo izjemno razburljivo predstavo. Koprčani so povedli s 6:2, a so nato gostje z zmagama v hitrostnem in natančnem zbijanju izenačili na 6:6. Štafetno zbijanje se je razpletlo z neodločenim izidom, tako da sta moštvi v zadnji del srečanja vstopili z rezultatom 7:7.

Napetost je dosegla vrhunec v zadnjih minutah dvoboja, ko je o končnem zmagovalcu dobesedno odločala vsaka krogla, na koncu pa so bili srečnejši in spretnejši gostje, ki jim je za naslov prvaka zadostoval že poraz z 9:13, saj so imeli v skupnem seštevku posameznih iger boljši izkupiček.

"Malce več sreče"
Prvi naslov v 40-letni zgodovini so proslavili skupaj s svojimi bučnimi navijači, vodja moštva Valter Švara pa ni skrival navdušenja nad prvo naslovom prvaka: "Nihče v našem moštvu ni načrtoval tega naslova, vendar pa smo se kljub porazu na povratni tekmi lahko veselili. Vedeli smo, da bodo odločale malenkosti, v napeti tekmi pa smo imeli tudi malce več sreče."

Velik delež k lovoriki Hrasta je prispeval reprezentant Anže Petrič: "Uspelo nam je. Potihem smo verjeli, da nam lahko uspe. Pred začetkom sezone sem upal, da se lahko prebijemo do finala. Zavedali smo se, da je Luka zelo kakovosten nasprotnik, dodatno moč pa so nam dali tudi naši navijači."

Zdaj po uspeh v Evropo
V domačem taboru po porazu niso skrivali razočaranja, izkušeni Igor Istenič pa je športno čestital novim državnim prvakom: "Tekma je pokazala, da ekipa Hrasta ni slučajno prišla v finale. Obe tekmi sta bili zelo napeti, mi pa smo slabše odigrali v Sežani in tega poraza na povratnem obračunu nismo uspeli nadoknaditi."

Oba finalista sta si zagotovila nastop v evropskem tekmovanju. Luko Koper čaka v okviru kvalifikacij čez dva tedna gostovanje v Franciji, Hrast pa si je z naslovom prvaka že priboril mesto v četrtfinalu evropskega pokala.

Simon Maljevac