Matjaž Markič se je veselil zmage in vozovnice za svetovno prvenstvo v Šanghaju. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Markič se je veselil zmage in vozovnice za svetovno prvenstvo v Šanghaju. Foto: MMC RTV SLO
Markič premagal Tahiroviča

Do dvoboja dolgoletnih reprezentančnih prijateljev, ki sta več let skupaj nabirala kilometre v kranjskem bazenu, je prišlo po prejšnjem koncu tedna. Slovenija ima pravico do dveh tekmovalcev na disciplino na svetovnem prvenstvu na Kitajskem.
Zanesljivi potnik je bil Ravenčan Damir Dugonjič (27,37), Tahirovič in Markič pa sta imela enak najboljši dosežek (27,50), zato sta se v Kranju pomerila na izločilni tekmi. Prepričljivo je bil boljši Markič, ki je s 27,49 dosegel svoj najboljši izid v novi dovoljeni tekmovalni opremi in napovedal boj za visoko mesto na svetovnem prvenstvu. Tahirovič (28,69), ki je bil v zadnjem obdobju precej bolan, pa je bil kljub trdemu boju tokrat brez pravih možnosti.

Kadar je dobro pripravljen, ne čuti pritiska
"Cel teden sem se pripravljal na to tekmo in bil na koncu celo nekaj hitrejši kot v Banjaluki. Popoldan sem plaval nekaj slabše, a vseeno dosegel vrhunski izid. Posebej pa sem vesel naslova, saj sva se z treenrjem Vedranom Žagarjem pogovarjala, da sem svoj prvi naslov v tej disciplini osvojil pred desetimi leti v Kopru, in zdaj sem to ob okrogli obletnici v Kranju ponovil," je nastop opisal Markič.

Dosežek je bil za Markiča pričakovan: "Ta cilj sem si postavil že decembra, saj sem pred tem slabo nastopil na evropskem prvenstvu. Želel sem biti celo najhitrejši Slovenec, a mi je za ta dosežek zmanjkalo nekaj stotink. Popoldne je bilo dosegljivo tudi to." O pritisku na tovrstni tekmi pa Markič pravi: "Kadar vem, da sem dobro pripravljen, ni prav nobenega pritiska."

Novo zlato za Klinarjevo
V ženski konkurenci najuspešnejša plavalka ostaja Anja Klinar, ki je četrtkovim trem zlatim medaljam dodala novo zlato na 200 mešano. Še ene absolutne zmage se je veselila tudi mlada plavalka Ilirije Tjaša Vozel, ki je kljub nekaj slabšemu štartu pometla s konkurenco na 50 m prsno, Sara Isaković je na 100 prosto zaostala le za belorusko zvezdnico Aleksandro Herasimenjo.

Navijači domačega kluba pa so tokrat posebej pozorno spremljali izkušeno Anjo Čarman, ki je z 2:14,07 prepričljivo zmagala na 200 hrbtno in dokazala, da se pred svetovnim prvenstvom počasi vrača v formo, saj je najhitrejša v zadnjih dveh sezonah. "Očitno smo na pravi poti. Trenirali bomo naprej in v Šanghaju bom skušala doseči še nekaj sekund boljši izid, želje pa so seveda še malo večje," je povedala Čarmanova.

Izidi 2. dne                  
Moški:                                 
400 m prosto: D. STRAGA   HRV    50,53 
           3. P. MANKOČ          51,86 
200 m hrbtno: R. ŽBOGAR        2:05,26 
50 m prsno: M. MARKIČ            27,61 
                                       
200 m mešano: P. SANKOVIČ BLR  2:05,61 
           4. R. ŽBOGAR        2:08,92 
800 m prosto: D. BRANDL   AVT  8:14,82 
           4. J. K. PETRIČ     8:28,95 
                                       
Ženske:                                
100 m prosto: A. HERASIMENJA BLR  56,01
           2. S. ISAKOVIĆ         56,01
200 m hrbtno: A. ČARMAN         2:14,07
50 m prsno: T. VOZEL              32,66
200 m mešano: A. KLINAR         2:14,92
800 m prosto: T. ODER           8:44,72
Markič premagal Tahiroviča