Maruša Štangar pravi, da sta bili tekmeci v boju za kolajno premagljivi. Foto: www.alesfevzer.com
Maruša Štangar pravi, da sta bili tekmeci v boju za kolajno premagljivi. Foto: www.alesfevzer.com

To je bila najboljša slovenska uvrstitev prvega tekmovalnega dne prvenstva. Na tatamije sta od deseterice slovenskih tekmovalcev v Franciji stopila še David Štarkel in Kaja Kajzer. Oba sta nastope končala po prvem dvoboju.

Štangar, bronasta z evropskih iger v Minsku 2019, je v prvem krogu po podaljšanem dvoboju ugnala Srbkinjo Andreo Stojadinov. Tekmice, ki jo je pred tem na dosedanjih šestih obračunih petkrat premagala, po prvih štirih minutah boja ni ugnala, a je bila nato boljša po nekaj sekundah podaljšanega obračuna.

V drugem krogu ji je nasproti stala Izraelka Shira Rishony, tudi z njo pa 25-letna članica ljubljanske Olimpije ni imela pretiranih težav. V četrtfinalu je nato opravila še z Azerbajdžanko Lejlo Alijevo, ki jo je letos pred prvenstvom dvakrat že ugnala, z novim iponom pa se je prebila v polfinale.

Mogoče se zdi, da je bila medalja blizu

Tam jo je pričakala četrtopostavljena Costa, ki jo je Štangar v petih dosedanjih medsebojnih obračunih trikrat premagala. Toda Portugalka, srebrna na lanskem EP-ju v Sofiji, jo je premagala na edinem letošnjem dvoboju konec oktobra v Abu Dabiju, Štangar pa tudi tokrat proti njej ni imela rešitve.

Slovenka je morala nato tudi v boju za bronasto odličje priznati premoč Giliazovi, od katere je bila sicer letos dvakrat že boljša. Zlato medaljo v tej kategoriji je osvojila domačinka Shirine Boukli, ki je v finalu ugnala Costo in ubranila lanski naslov iz Bolgarije.

"Mogoče se zdi, da je bila medalja blizu. Vem, da so bile za njo vse možnosti, zato sem tudi zdaj kar razočarana, ampak dokler nisi v finalu ali pa zmagaš boja za tretje mesto, je medalja v bistvu še zelo daleč. Tak je pač judo. Trenutno sem razočarana nad izidom zadnjih dveh dvobojev, ker sta bili obe tekmici premagljivi. Ampak če pogledamo na splošno, je peto mesto na EP-ju dober rezultat in mogoče bom jutri malo bolj pozitivno gledala na vse skupaj," je po končanem dnevu dejala Štangar.

V soboto na tatamiju štirje Slovenci

Štarkel je v prvem krogu v kategoriji do 60 kg izgubil proti Italijanu Angelu Pantanu, ki je hitro končal z iponom. Štarkel doslej v karieri Italijana še ni ugnal, tudi tokrat pa je Slovenec iz njunega dvoboja potegnil krajšo.

Po prvem dvoboju se je v kategoriji do 57 kg poslovila tudi Kajzer, srebrna na EP-ju v Lizboni pred dvema letoma. Na obračunu proti neugodni in izkušeni Poljakinji Arleti Podolak, si je 23-letnica nabrala tri kazni in dvoboj je pripadel Poljakinji.

V soboto bodo od Slovencev na tatamije v areni Sud de France stopili Juš Mecilošek (do 81 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Andreja Leški (do 63 kg) in Martin Hojak (do 73 kg).