Mitja Petkovšek je osvojil že deveto odličje na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Mitja Petkovšek je osvojil že deveto odličje na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Petkovšek do devete medalje na EP-jih
Petkovškov bron v Montpellieru

Zmagal je Nemec Marcel Nguyen (15,766 točke), ki je s tem ubranil naslov iz Berlina 2011. Drugi je bil 18-letni Ukrajinec Oleg Vernjajev (15,666).

Deveto odličje na prvenstvih stare celine
35-letni telovadec Narodnega doma je v finalih najboljše osmerice prvenstev stare celine nastopil že enajstič zapored in osvojil že deveto kolajno na evropskih prvenstvih. Petkovšek je imel namreč do letos v svoji bogati zbirki ob dveh svetovnih naslovih (2007, 2005) in enem srebru s SP-ja (2002) tudi že osem kolajn s prvenstev stare celine, od tega kar štiri zlate (2008, 2007, 2006, 2000), tri srebrne (2009, 2002, 1998) ter eno bronasto (2005).

Slab doskok odnesel zlato
Peti naslov mu je znova odnesel slab seskok, zaradi katerega je prejel več kot tri desetinke točke odbitka. Razlog za slabši seskok je bil tudi v slabšem fizičnem počutju, saj je telovadec Narodnega doma po tekmi povedal, da mu je ob koncu vaje nekoliko zmanjkalo moči, da bi se res odrinil od bradlje.

"Res je bil neverjeten razplet! A zelo sem zadovoljen. Pred samo tekmo sem se fizično slabo počutil, kar tresel sem se in nisem imel nobene moči. Na ogrevanju nobenega elementa nisem mogel izvesti po načrtih. Zato sem se tik pred tekmo že namenil tekmovat z lažjo vajo, potem pa je že drugi tekmovalec po vrsti, mladi Ukrajinec, dobil tako visoko oceno, da sem bil prisiljen v spremembo načrta. Rekel sem si, da nimam česa izgubiti, če tvegam več in vsaj poskusim s težjo vajo," je dejal Petkovšek in dodal: "Težja vaja mi je nato presenetljivo lepo, vsaj glede na moje slabše počutje, uspela, škoda je le seskoka. Z malo več sreče bi lahko tudi seskok 'padel kot hruška', pa bi bilo dovolj za zmago. A ne glede na to je po takšni težki tekmi tudi bronasta kolajna odlična."

Tekma je res potekala nepričakovano, zato je bil Petkovšek med čakanjem na konec finalnih nastopov - za njim so nastopili še Slovak Samuel Piasecky, Nguyen in domačin Hamilton Sabot - zelo na trnih: "Bilo je strašno, res strašno! Nguyen je do danes tu telovadil grdo, danes pa mu je uspelo držati noge pri točih, veletočih, tako da je presenetil in zasluženo zmagal. Največje presenečenje pa je brez dvoma mladi Ukrajinec, ki mu na ogrevanju nič ni šlo od rok, na tekmi pa je kar letel po bradlji. Počakati sem moral še na Sabota, ki pa je naredil napako, in lahko sem se veselil nove kolajne."

"Po tem današnjem razpletu je dosežek fantastičen. Saj veš, da si sposoben tudi zlate kolajne, a če ne uspe, moraš biti po taki kruti in težki tekmi zadovoljen tudi z bronasto," je misli strnil Petkovšek.

Tudi selektor Kolar zadovoljen
S svojim varovancem je bil zadovoljen tudi selektor Edi Kolar: "Zelo sem zadovoljen s tretjim mestom in kolajno, ker vem, kako je, ko je ne dobiš. Začetka vaje nisem videl, ker sem se ubadal z desko, a nekam dolgo je bil na eni roki. To se je nato dobro izteklo, seskok pa je bil res slab, saj je doskočil v globok predklon in nato naredil še poskok, tako da je izgubil več kot tri desetinke. Resda bi lahko tudi zmagal, a prav lahko bi bil danes tudi četrti, potem bi bili pa zelo žalostni."

Skupno je Petkovšek osvojil 15. kolajno za samostojno Slovenijo na gimnastičnih evropskih prvenstvih. Poleg njega, ki jih je v zbirko prispeval devet, ima pet odličij z EP-jev tudi Aljaž Pegan, eno kolajno pa je za Slovenijo osvojil še Sašo Bertoncelj.

Petkovšek je bil edini slovenski finalist letošnjega EP-ja, potem ko je prav tako eden izmed favoritov za kolajne Bertoncelj po veliki napaki v kvalifikacijah na konju z ročaji ostal brez finala.
Prihodnji konec tedna Šalamunov memorial
Že prihodnji teden se bo nadaljevala sezona svetovnega pokala v športni gimnastiki, ko bo Maribor v okviru 45. Šalamunovega memoriala gostil okoli 130 telovadk in telovadcev iz 29 držav, med njimi kar nekaj svetovnih in evropskih prvakov.

Finali po orodjih, bradlja:
 1. M. NGUYEN       NEM        15,766
 2. O. VERNJAJEV    UKR        15,666
 3. M. PETKOVŠEK    SLO        15,600
    
Parter:             
 1. E. KOSMIDIS     GRČ        15,766
 2. D. BARKALAU     BLR        15,300
 3. A. SHATILOV     IZR        15,166
                                                        

Konj z ročaji:
1. K. BERKI MAD 15,958 2. L. SMITH VB 15,775 3. H. MERDINJAN ARM 15,300

Krogi:

1. A. BALANDIN RUS 15,666
2. M. MORANDI ITA 15,466
3. D. ABLJAZIN RUS 15,433


Preskok:
1. F. KOCZI ROM 16,116
2. I. RADIVILOV UKR 16,066
3. D. ABLJAZIN RUS 16,062

Drog:

1. E. GARIBOV RUS 15,833
2. M. MOŽNIK HRV 15,566
3. V. MARAS GRČ 15,266

Petkovšek do devete medalje na EP-jih
Petkovškov bron v Montpellieru