Slovenija ima na svetovnih deskarskih prvenstvih v paralelnem slalomu dve bronasti medalji: Rok Flander je bil tretji v Arosi 2007, Rok Marguč pa v La Molini 2011. Foto: Reuters
Slovenija ima na svetovnih deskarskih prvenstvih v paralelnem slalomu dve bronasti medalji: Rok Flander je bil tretji v Arosi 2007, Rok Marguč pa v La Molini 2011. Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je na štiridnevnem kongresu v Durbanu v Južni Afriki dodatno razširil program prihajajočih zimskih olimpijskih iger. Poleg smučarskega in deskarskega prostega spusta, v katerem se bodo pomerili tako moški kot ženske, so med olimpijske preizkušnje dodali še deskarski paralelni slalom, v katerem se Slovenci lahko pohvalijo s številnimi uspehi, na zadnjem SP-ju je Rok Marguč v paralelnem slalomu osvojil bronasto medaljo.

Prosti spust (slopestyle) je priljubljen način tekmovanja pri večini ekstremnih zimskih športov. Najbolj znana sta smučarski in deskarski prosti spust. Cilj tekmovalcev je izvesti čim bolj zahtevne trike in pri tem skočiti čim više. Pomembno je, da tekmovalci izvedejo čim več različnih trikov. Prosti spust se je razvil iz tradicionalnega spusta in skokov.

"Takšna tekmovanja so privlačna za gledalce in še bolj privabljajo mlade," je bil predsednik MOK-a Jacques Rogge odkrit pri vzrokih za dodajanje novih, mladih športov.

Spomladi že dodali šest disciplin
Že aprila je MOK olimpijskemu sporedu zimskih iger dodal šest novih disciplin; čez tri leta se bodo za olimpijska odličja borila dekleta v smučarskih skokih, moški in ženske v smučarskem snežnem žlebu, biatlonci v mešani štafeti ter tekmovalci v ekipnih tekmovanjih v sankanju in umetnostnem drsanju.

V Durbanu bodo sicer v sredo razglasili prireditelja zimskih olimpijskih iger 2018. V ožjem izboru so München (Nemčija), Annency (Francija) in Pjeongčang (Južna Koreja).

Kako je videti smučarski prosti spust na X Games