Mina Markovič je v skupnem seštevku napredovala na tretje mesto. Foto: BoBo
Mina Markovič je v skupnem seštevku napredovala na tretje mesto. Foto: BoBo

Slovenska športna plezalka je vpisala še drugo zmago letos, obakrat je zmagala v Aziji, in 17 v svetovnem pokalu. V finalu druge tekme azijske turneje so nastopili kar trije Slovenci. Maja Vidmar in Mina Markovič sta bili v polfinalu na prvem in drugem mestu, Domen Škofic pa je bil v moški konkurenci tretji.

Vidmarjeva je v finalu po napaki v spodnjem delu smeri zasedla osmo mesto, Škofic pa je še tretje stopničke letos zgrešil na podlagi slabšega polfinalnega izida. Francoz Romain Desgranges je padel na istem oprimku kot slovenski tekmovalec, a je, ker je bil v polfinalu za eno mesto boljši od Škofica, stopil na najnižjo stopničko zmagovalnega odra, Radovljičan pa je obstal na četrtem mestu. Pri moških je presenetljivo, s prvencem na tekmah najvišje ravni, zmagal Italijan Stefano Ghisolfi. Drugi je bil Španec Ramon Julian Puigblanque.

V ženski konkurenci sta družbo Markovičevi na zmagovalnem odru delali še Nizozemka Anak Verhoeven in Francozinja Helene Janicot. Tudi v ženskem finalu nobena izmed finalistk ni osvojila vrha smeri. Markovičeva (414) je z novo zmago in novimi stotimi točkami prehitela Verhoevnovo (400) in skočila na tretje mesto skupno. Mesto vodilne je ohranila Južna Korejka Džain Kim (461), čeprav je ostala brez finala na desetem mestu. Druga skupno je Avstrijka Magdalena Röck (450).

Tudi po Vudžiangu razmere v skupnem seštevku pri moških ostajajo nespremenjene. Škofic (314) je še naprej četrti. Avstrijec Jakob Schubert (428) vodi, drugi je Desgranges (371), tretji pa McColl (346). Azijska turneja se bo končala s tekmo na Japonskem (Inzai), ki bo 26. oktobra. Karavana se bo nato znova preselila v Evropo, kjer bo 16. novembra sklepno dejanje sezone svetovnega pokala s finalom v Kranju.