Luka Špik in Iztok Čop bi v Zagrebu najverjetneje zmagala, vendar zaradi Špikove bolezni v finalu nista nastopila. Foto: BoBo
Luka Špik in Iztok Čop bi v Zagrebu najverjetneje zmagala, vendar zaradi Špikove bolezni v finalu nista nastopila. Foto: BoBo

Rok Kolander, Jernej Jurše, Urban Ulčar in Aleš Zupan so na odprtem prvenstvu Hrvaške v veslanju v finišu ugnali Hrvate, ki si bodo na dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre prav tako skušali zagotoviti pot na olimpijske igre v London.

V velikem finalu bi se morala predstaviti tudi Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu, edina med Slovenci, ki že imata potrjen nastop v Londonu. V predtekmovanju sta gladko zmagala, v popoldanskem finalu pa nista nastopila. "Luka je tožil nad slabim počutjem in imel vročino. Enostavno nismo želeli tvegati," je razložil sekretar slovenske zveze Jernej Slivnik.
Spodbudna je bila tudi predstava dvojnega četverca v postavi Marko Grace, Grega Domanjko, Janez Jurše in Gašper Fistravec. Slovenska četverica je osvojila tretje mesto za favoriziranima čolnoma Estonije in Hrvaške, a je bil slovenski zaostanek relativno majhen.
Zelo solidno se je v članski konkurenci s tretjim mestom med skifisti predstavil mladinec Jernej Markovc. Med lahkimi veslači sta Matevž Malešič in Rajko Hrvat v dvojnem dvojcu zasedla šesto mesto, Jure Cvet in Jure Grace pa sta dobila mali finale.
Nov test slovenske veslače čaka že prihodnji konec tedna, ko bo Bled gostil tradicionalno prvomajsko regato.
Lovro Leban in Rok Kuk na stopničkah
Slovenski sprinterji na mirnih vodah so ta konec tedna nastopali na mednarodni regati v Mantovi v Italiji, ki je štela kot prva izbirna tekma za sestavo slovenske reprezentance. Lovro Leban in Rok Kuk sta v posamični kajakaški konkurenci na 1.000 metrov zasedla drugo in tretje mesto, v dvojcu pa sta na isti razdalji zasedla peto mesto. Njun uspeh je dopolnil Jošt Zakrajšek, ki je končal na petem mestu.